Informare privind acțiunile desfășurate de IPJ Suceava pentru asigurarea siguranței civice în incinta și în zona unităților de învățământ preuniversitar în semestrul I al anului școlar 2015-2016 (perioada 14.09.2015 - 05.02.2016), rezultatele obținute și starea infracțională înregistrată

Informare privind acțiunile desfășurate de IPJ Suceava pentru asigurarea siguranței civice în incinta și în zona unităților de învățământ preuniversitar în semestrul I  al anului școlar 2015-2016 (perioada 14.09.2015 - 05.02.2016), rezultatele obținute și starea infracțională înregistratăPRIORITĂȚI INSTITUȚIONALE

Obiectivele prioritare de acțiune ale I.P.J. Suceava în prevenirea și combaterea criminalității în școli, în semestrul I școlar 2015-2016, au vizat:
  • implementarea în mod unitar, la nivelul judeţului, a prevederilor Protocolului de cooperare privind prevenirea şi combaterea delincvenţei juvenile în incinta şi în zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar şi a activităţilor subscrise acestui plan;
  • îmbunătăţirea cooperării inter-instituţionale la nivel local, în vederea asigurării unui climat optim de siguranță al elevilor și cadrelor didactice;

REȚEAUA UNITĂȚILOR DE ÎNVĂȚĂMÂNT JUDEȚENE ȘI MODUL DE ASIGURARE CU PAZĂ A ACESTORA

La începutul anului școlar 2015-2016, la nivelul județului Suceava existau 771 unități de învățământ de stat și private, din care 168 în mediul urban și 603 în mediul rural, respectiv:
- 398 grădinițe;
- 333 școli generale;
- 40 licee și colegii.

Din totalul unităților de învățământ preuniversitar:
  • doar 18%, totalizând 145 instituții școlare sunt asigurate cu pază umană, din care 88 în mediul urban (52,8%) și 57 în mediul rural (9,45%).
  • 40,5% sunt dotate cu sisteme de supraveghere video (313 unități), din care 97 în mediul urban (57,7%) și 216 în mediul rural de (35,8%).
  • 12 unități de învățământ preuniversitar nu au gard împrejmuitor, din care 6 grădinițe, 5 școli și 1 liceu;
  • 20 unități școlare sunt amplasate în zone iluminate necorespunzător, respectiv 9 grădinițe și 11 școli generale;
  • 22 unități de învățământ preuniversitar sunt situate în zone periferice/izolate, din care 9 grădinițe și 13 școli.

ACTIVITĂȚI DERULATE ȘI REZULTATE OBȚINUTE

Pentru asigurarea climatului de siguranță publică în zona unităților de învățământ, zilnic, pe raza județului Suceava au acționat în medie, 197 polițiști, jandarmi și polițiști locali.
 Astfel, în vederea asigurării prezenței unor elemente din dispozitivele de siguranță publică pe timpul afluirii și defluirii elevilor la/de la cursuri, cele 771 unități de învățământ de pe raza județului Suceava au fost repartizate în responsabilitatea structurilor abilitate, astfel:
  • 744 unități de învățământ preuniversitar către poliție, din care 142 în mediul urban și 602 în mediul rural;
  • 18 către jandarmerie, din care 17 în mediul urban și 1 în mediul rural;
  • 9 către poliția locală, toate în mediul urban.

Totodată, în perioada septembrie 2015 – ianuarie 2016, polițiștii de proximitate și cei din cadrul posturilor de poliție comunale, au desfășurat o multitudine de activităţi, printre care:
  • organizarea și desfășurarea a 205 acțiuni, din care: 52 pe linia prevenirii absenteismului școlar, 98 pe linia respectării regulilor de circulație rutieră și 55 pe alte domenii de interes;
  • participarea la 676 ședințe cu cadrele didactice și părinții,
  • desfășurarea a 297 activități preventive în timpul orelor de curs cu elevii;
  • efectuarea a 73 controale privind modul de întocmire a dosarelor de pază a obiectivului;
  • identificarea a 53 elevi care absentau de la cursuri.

ACTIVITĂŢILE PREVENTIVE DESFĂŞURATE ÎN ŞCOLI ÎN PERIOADA SEPTEMBRIE 2014 - IANUARIE 2015.

Activitățile preventive derulate în mediul școlar de structurile Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, în semestrul I al anului școlar 2015-2016, au cuprins:
  • participarea polițiștilor de proximitate și a celor din mediul rural la festivitățile de deschidere a anului școlar 2015-2016, ocazie cu care s-a prezentat mesajul Poliției Române adresat cadrelor didactice, elevilor și părinților;
  • desfășurarea activităților preventive în cadrul ”Programului de prevenire a delincvenţei juvenile şi victimizării minorilor la nivelul județului Suceava în anul 2015”, în vederea diminuarea riscului infracţional şi victimal în rândul minorilor, document structurat pe două module: prevenirea delincvenţei juvenile şi victimizării minorilor şi prevenirea violenţei în mediul şcolar.
Campania ,,R.E.S.P.E.C.T.” ce a avut ca obiectiv prevenirea violenţei în mediul şcolar şi responsabilizarea tinerilor în vederea soluţionării unor situaţii conflictuale apărute în mediul şcolar. Campania a fost implementată la nivel judeţean în unităţile de învăţământ cu sprijinul Inspectoratului Judeţean Şcolar Suceava şi s-a desfăşurat în perioada mai – decembrie 2015, ocazie cu care, au fost realizate 5.000 de afişe, 10.000 de pliante şi flyere, dar şi 2 materiale informative pe linia prevenirii conflictelor în mediul şcolar, fiind organizate 18 activităţi la care au participat peste 1.700 de elevi, părinţi şi cadre didactice.

Proiectul ,,De mici să preţuim siguranţa”, iniţiat în luna septembrie 2015 și care se adresează elevilor din clasele ”0” şi ciclul primar din toate unităţile de învăţământ sucevene, ocazie cu care, cu sprijinul unui O.N.G. internațional au fost realizate și distribuite gratuit 13.000 de manuale cu tematică preventivă, finalizarea proiectului având loc în luna iunie 2016.

Evenimentul ,,Noaptea Cercetătorilor” organizat la 25.09.2015, pe esplanada Universităţii ,,Ştefan Cel Mare” și la care au fost prezenţi peste 1.000 de copii şi adulţi ce au participat la cele trei ateliere şi la concursurile cu tematică preventivă, ocazie cu care, 200 de copii au devenit poliţişti juniori primind insigne cu însemne specifice. Acţiunile au avut ca principal scop prevenirea violenţei în mediul şcolar şi responsabilizarea minorilor cu privire la atitudinile comportamentale ce trebuie adoptate.

Manifestarea ,,Săptămâna prevenirii criminalităţii”, din perioada 28.09.-02.10.2015 inițiată la nivelul Poliției Române și ajunsă la cea de-a X-a ediţie, ocazie cu care, la nivelul I.P.J. Suceava a fost întocmit un program de activităţi zilnice ce au fost desfăşurate sub coordonarea Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii și care au cuprins:
  • activități de prevenire a delincvenţei juvenile și victimizării minorilor (acțiuni în mediul şcolar și în mediul extraşcolar);
  • activităţi pe linia prevenirii faptelor de furt (prevenirea furturilor din locuinţă şi a furturilor din societăţi comerciale, furturi prin împrietenire, înşelăciuni, etc.);
  • activități de prevenire a infracţiunilor asociate criminalităţii organizate (prevenirea consumului de alcool şi drog şi a traficului de persoane).
  • activităţi de prevenire în vederea creşterii gradului de siguranţă rutieră (prevenirea implicării în accidentele de circulaţie a copiilor în calitate de pietoni).
Programul de pregătire juridică şi antiinfracţională a elevilor 2015/2016, inițiat în luna august 2015, ocazie cu care, lunar, specialiştii din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii au elaborat/vor elabora teme de pregătire care sunt promovate la nivelul unităţilor de învăţământ în cadrul orelor de dirigenţie şi cu prilejul altor acţiuni cu caracter de informare şi prevenire.

Campania ,,Siguranţă de nota 10” din perioada septembrie – decembrie 2015, derulată în toate unităţile de învăţământ sucevene şi care a avut ca scop promovarea unor recomandări pentru prevenirea actelor de violenţă în mediul şcolar. În cadrul campaniei au fost desfăşurate întâlniri cu elevii, dar şi cu profesorii şi părinţii, urmărindu-se informarea acestora cu privire la consecinţele în plan juridic şi personal generate de săvârşirea unor acte delictuale în mediul şcolar, precum şi identificarea unor problem punctuale şi a unor soluţii pentru rezolvarea situaţiilor conflictuale din mediul şcolar. Poliţiştii au desfăşurat 9 activităţi de prevenire, beneficiari fiind 1.000 de elevi, părinţi şi profesori.

Proiectul ,,Capcanele micului ecran” din luna noiembrie 2015 și implementat la trei şcoli generale din municipiul Suceava și care are ca scop, responsabilizarea copiilor, dar şi a părinţilor acestora în vederea conştientizării pericolelor generate de utilizarea excesivă a calculatorului şi accesul neautorizat, precum şi riscurile şi vulnerabilităţile reţelelor de socializare.

Campania de prevenire a faptelor cu violenţă ,,Sărbători în Siguranţă”, ocazie cu care, un capitol special a abordat violenţa în mediul şcolar şi siguranţa pe perioada vacanţei de iarnă a elevilor. Astfel, au fost organizate peste 100 de întâlniri cu elevii şi au fost distribuite peste 5.000 de materiale preventive, afişe, plante și flyere.

INFRACŢIONALITATEA SESIZATĂ ÎN ZONA UNITĂŢILOR DE ÎNVĂŢĂMÂNT PREUNIVERSITAR.

În ceea ce privește criminalitatea înregistrată în școli și în zona adiacentă acestora în care au fost implicați elevii, situația statistică a Inspectoratului de Poliție Județean Suceava pentru perioada supusă analizei evidențiază următoarele aspecte:
- în perioada 14.09.2015 - 05.02.2016, la nivelul județului Suceava, au fost sesizate 20 infracțiuni, în creștere cu 1 faptă față de perioada similară a anului trecut, majoritatea fiind comise în incinta unităților de învățământ (17 infracțiuni), zone unde forțele de ordine (poliție, jandarm, poliție locală) nu pot monitoriza, interveni și preveni incidentele.

Din totalul sesizărilor, 9 infracțiuni au fost comise în mediul urban și 11 în mediul rural.

La comiterea acestor infracţiuni au participat ca autori 20 elevi, iar ca victime ale infracțiunilor 18 persoane au fost din rândul elevilor.

În structura infracţiunile sesizate, ponderea o dețin faptele de loviri sau alte violențe cu 60% (respectiv 12 fapte) urmate de cele 5 infracțiuni de vătămare corporală din culpă, (25%), 1 de distrugere și 2 de altă natură.

Infracțiunile sesizate în mediul școlar au fost înregistrate în:
  • municipiul C-lung Moldovenesc = 4 fapte (3 infracțiuni de loviri sau alte violențe și 1 de distrugere);
  • municipiul Fălticeni = 2 fapte (1 infracțiune de loviri sau alte violențe și 1 de altă natură - vătămare corporală);
  • municipiul Rădăuți = 1 faptă, de loviri sau alte violențe;
  • municipiul Vatra Dornei = 1 faptă, de vătămare corporală din culpă;
  • orașul Siret = 1 faptă, de loviri sau alte violențe;
  • mediul rural din zona municipiului Vatra Dornei = 5 fapte (4 de vătămare corporală din culpă și 1 de loviri sau alte violențe)
  • mediul rural din zona municipiului Suceava = 2 fapte, ambele de loviri sau alte violențe;
  • mediul rural din zona municipiului C-lung Moldovenesc = 2 fapte, ambele de loviri sau alte violențe;
  • mediul rural din zona municipiului Rădăuți = 1 faptă de altă natură (port sau folosirea fără drept de obiecte periculoase);
  • mediul rural din zona orașului Gura Humorului = 1 faptă de loviri sau alte violențe

La infracţiunile sesizate în unităţile de învăţământ, s-au întocmit analize de caz, stabilindu-se motivele şi împrejurările săvârşirii faptelor, care au reliefat următoarele aspecte:
  • infracțiunile de lovire și alte violente sesizate au avut un caracter spontan, unele având drept cauză joaca elevilor (bruscări, loviri cu bulgări de zăpadă, etc.);
  • majoritatea infracțiunilor de vătămare corporală din culpă s-au produs prin autoaccidentări, în timpul orelor de educație fizică, sau în timpul recreației;
Totodată, la nivelul I.P.J. Suceava au fost identificate și unele cauze favorizatoare comiterii infracțiunilor din mediul școlar, respectiv:
  • lipsa unor măsuri eficiente de pază şi control acces la unele unităţi în învăţământ, conform Legii nr.333/2003 modificată;
  • nerespectarea regulilor de acces în incinta unităţilor de învăţământ, conform regulamentelor de ordine interioară;
  • numărul mare de minori lăsaţi fără supraveghere, pe fondul plecării părinţilor la muncă în străinătate;
  • anturajul, teribilismul, consumul de alcool, sau substanțe halucinogene în rândul tinerilor;
  • proliferarea violenţei în mass-media prin prezentarea diverselor evenimente cu impact violent.

În acest sens, pentru asigurarea ordinii şi siguranţei în zona unităţilor de învăţământ, precum şi pentru reducerea fenomenului infracţional, subunitățile de poliție și-au planificat zilnic agenți de poliție care să fie prezenți în zonele și pe căile de afluire și defluire a elevilor și cadrelor didactice.

La aceste măsuri sunt angrenate efective de ordine publică, poliție rutieră și investigații criminale, agenții secțiilor de poliție rurală și ai posturilor de poliție comunale, precum și efective de jandarmi și poliție locală.

x
x x

Pentru asigurarea climatului de ordine și siguranță în unităţile de învăţământ, pentru perioada următoare, au fost stabilite următoarele priorități:
  • Monitorizarea executării activităților stabilite prin Planul Teritorial Comun de creștere a gradului de siguranță a elevilor și personalului didactic din instituțiile de învățământ și prevenirea delicvenței juvenile;
  • Informarea unităților administrativ-teritoriale cu privire la obligațiile ce le revin în alocarea fondurilor necesare asigurării securității instituțiilor de învățământ;
  • Inițierea și derularea în comun cu ceilalți parteneri a unor activități preventive în unitățile de învățământ preuniversitar și în zona acestora, în vederea evitării producerii unor evenimente grave în interiorul sau perimetrul școlilor.

PENTRU ȘEFUL INSPECTORATULUI
ÎMPUTERNICIT ADJUNCT AL ȘEFULUI INSPECTORATULUI
Comisar de poliţie
ONIU LIVIU-STEJĂREL
Mai nouă Mai veche