Segregare scolara in județul Suceava

Segregare scolara in județul Suceava

24 de unitati scolare din cele monitorizate in judetul Suceava prezinta cel putin o forma de segregare scolara pe criterii etnice. Acest numar reprezinta un procent de 25.8% din cele 93 de scoli care au furnizat date in cadrul monitorizarii. Din totalul de 104 unitati scolare incluse in monitorizare, 11 unitati au refuzat sa ofere informatii. Datele sunt extrase din monitorizarea fenomenului segregarii scolare pe criterii entice realizata de Centrul de Advocacy si Drepturile Omului in judetele Botosani, Iasi, Neamt, Vaslui si Suceava.

Centrul de Advocacy si Drepturile Omului (CADO) alaturi de Centrul de Resurse pentru participare publica (CeRe) a lansat raportul de monitorizare “Segregare sau incluziune scolara?”, document care radiografiaza riscurile de segregare care apar in scolile din Regiunea Nord-Est, in cadrul evenimentului organizat la Bucuresti la 26 aprilie 2016. Evenimentul a marcat finalul proiectul “Scoala pentru toti copiii!” derulat in perioada aprilie 2015 – aprilie 2016, proiect care a implicat o serie de actiuni pilot inovatoare privind monitorizarea, prevenirea si combaterea segregarii in educatie, in regiunea Nord-Est - judetele Botosani, Iasi, Neamt, Suceava si Vaslui.

Corelarea datelor colectate din toate judetele monitorizate, indica faptul ca 50% dintre cele 112 localitati ale caror unitati scolare au fost cuprinse in monitorizarea regionala, includ cel putin o unitate scolara in care se manifesta o forma de segregare scolara. Acest lucru arata o raspandire larga a fenomenului de segregare scolara pe criterii etnice in regiune. La nivelul judetului Suceava, situatia este chiar mai grava: 67.7% dintre localitatile monitorizate includ cel putin o scoala cu probleme de segregare. Astfel, in judetul Suceava au fost identificate 10 scoli cu risc de segregare la nivelul intregii unitati scolare, 4 scoli cu risc de segregare pe cladiri, 14 scoli cu risc de segregare pe clase si 7 scoli cu risc de segregare pe banci.

In Romania legislatia nationala interzice segregarea scolara iar educatia este recunoascuta ca fiind una dintre parghiile care ar putea sa contribuie la iesirea din saracie a generatiei viitoare. Cu toate acestea, separarea copiilor in functie de etnie si statut social persista. Segregarea atrage dupa sine educatie deficitara iar aceasta perpetueaza saracia.

***

Centru de Advocacy si Drepturile Omului – CADO - actioneaza pentru promovarea conceptului de advocacy si pentru cresterea capacitatii societatii civile si a indivizilor de a preveni si combate cazurile de abuz si violare a drepturilor omului sau de discriminare de orice fel.

Centrul de Resurse pentru Participare Publica – CeRe – actioneaza pentru ca deciziile publice sa raspunda nevoilor si dorintelor actorilor sociali.

Organizatiile locale care au participat la procesul de monitorizare a segregarii scolare sunt: Centrul de Sprijin pentru Reintegrarea Sociala A Grupurilor Vulnerabile- Botosani, Asociatia Pro Roma- Iasi, Asociatia Pro IPSI 2012- Neamt, Asociatia Filocalia- Vaslui si Asociaţia Consultanţilor in Dezvoltare Comunitara-ACDC- Suceava.

Scoala pentru toti copiii! este un proiect de desegregare dedicat Regiunii Nord-Est, derulat de CADO si CeRe in perioada aprilie 2015 – aprilie 2016. Proiect finantat prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul fondului ONG in Romania cu suma de 146275 EUR.
Mai nouă Mai veche