IPJ Suceava: Doi minori de 15 ani, în arest

ATENŢIE! MINORII CARE SĂVÂRŞESC INFRACŢIUNI POT AJUNGE ÎN AREST!

Doi tineri de numai 15 ani au ajuns în arestul poliţiei pentru furturi şi tâlhării. Mai mult, pe numele unuia dintre ei a fost emis mandat de arestare pentru 30 de zile, iar celălalt a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile.
Atragem atenţia încă o dată tinerilor şi părinţilor că infracţionalitatea nu face decât să distrugă destine.
Le reamintim tinerilor şi părinţilor că şi minorii răspund în faţa legii, putând fi aplicate inclusiv măsuri privative de libertate.

La 03.02.2017, s-au continuat activităţile de cercetare penală desfăşurate de către polițiștii Biroului de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Municipiului Suceava, privind trei acte materiale de tâlhărie prin smulgere comise în data de 30.01.2017, asupra a trei femei vârstnice din municipiul Suceava și un act material de furt în dauna unei persoane vătămate de 84 de ani, tot din municipiul Suceava.
Inculpatul de numai 15 ani, din comuna Zvoriștea, a fost prezentat cu propunere de arestare preventivă, iar Judecătoria Suceava şi-a însuşit propunerea Parchetului, emiţând mandat de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.
Cercetările urmează să fie continuate de poliţişti din cadrul Poliţiei mun. Suceava – Biroul Investigaţii Criminale.

Tot la 03.02.2017 s-au continuat cercetările pentru probarea activității infracționale a unui alt minor de 15 ani, din municipiul Rădăuți, autor al mai multor infracțiuni de furt comise pe raza municipiului Rădăuți. După desfăşurarea activităţilor de cercetare penală şi administrarea materialului probator, polițiștii din cadrul Biroului Investigații Criminale Rădăuți l-au prezentat pe minorul de 15 ani cu propunerea de punere în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pentru o perioadă de 60 zile.
Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuți și-a însușit propunerea poliției și a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de minor. De asemenea, a fost dispusă măsura controlului judiciar, pentru o perioadă de 60 de zile, începând cu data de 03.02.2017 până la 03.04.2017.
Dosarul penal urmează a fi soluționat conform procedurilor legale.

Reamintim părinţilor şi tinerilor câteva repere legislative statuate în Codul Penal românesc.

Astfel, la art.113 din Codul Penal sunt prevăzute limitele răspunderii penale a minorului.
 (1) Minorul care nu a împlinit vârsta de 14 ani nu răspunde penal.
(2) Minorul care are vârsta între 14 şi 16 ani răspunde penal numai dacă se dovedeşte că a săvârşit fapta cu discernământ.
(3) Minorul care a împlinit vârsta de 16 ani răspunde penal potrivit legii.

La art. 114 sunt prevăzute consecinţele răspunderii penaleJurisprudenta
(1) Faţă de minorul care, la data săvârşirii infracţiunii, avea vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani se ia o măsură educativă neprivativă de libertate.
(2) Faţă de minorul prevăzut în alin. (1) se poate lua o măsură educativă privativă de libertate în următoarele cazuri:
a) dacă a mai săvârşit o infracţiune, pentru care i s-a aplicat o măsură educativă ce a fost executată ori a cărei executare a început înainte de comiterea infracţiunii pentru care este judecat;
b) atunci când pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea săvârşită este închisoarea de 7 ani sau mai mare ori detenţiunea pe viaţă.

Aşadar preţuiţi şi respectaţi legea şi valorile sociale. Infracţionalitatea duce la închisoare şi ruinează destine!
Mai nouă Mai veche