VIDEO Dosar penal pentru Centenar, la Cernăuți. SBU a confiscat din sediul Centrul Cultural Român hărți și materiale tipărite pentru celebrarea Marii Uniri

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a percheziționat, luni, sediul Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți, instituție finanțată de statul român, anunță postul ucrainean de televiziune TSN. Ofițerii au deschis un dosar penal și au ridicat de la sediul organizației hărți ale României interbelice și materiale dedicate sărbătoririi a 100 de ani de la unire.

Președintele instituției, Vasile Tărâţeanu, a fost ridicat pentru audieri, fiind eliberat în cursul serii de luni. 



SBU a deschis un dosar penal în baza articolului 110 al Codului Penal al Ucrainei, în care anchetează prezentarea în centrul orașului Cernăuți a unei hărți a României Mari.

Hărțile ar fi fost au fost imprimate pentru celebrarea a o sută de ani de la Unirea din 1918. Ofițerii SBU susțin că materialele tipărite de Centrul Cultural Român provoacă la „separatism”.

Finanțat de Guvernul României, Centrul este una din principalele instituții de cultură românească din nordul Bucovinei. Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” a fost inaugurat la Cernăuți pe 10 mai 2015, având în incinta sa librăria „Mihai Eminescu”, cafeneaua „Bucureşti”, departamentele „Învăţământ şi Şcoli”, „Cultură şi Literatură”.
Mai nouă Mai veche