Vasile Dan Spătaru, trimis în judecată pentru declarații false în proiecte europene

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului SPĂTARU VASILE-DAN pentru comiterea infracțiunii de participație improprie la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.


În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada august 2009 – noiembrie 2011, în contextul executării unor lucrări în cadrul obiectivului „Înființare fabrică de procesare primară a lemnului, (….) prin schema de ajutor de stat XS28/123F/2008”, inculpatul Spătaru Vasile-Dan, în calitatea sa de administrator al unei societăți comerciale, cu intenție, a pus la dispoziția beneficiarului proiectului mai multe înscrisuri false (declarații de conformitate, de performanță, rapoarte de încercare, etc.) prin care a atestat în mod nereal proveniența și calitatea materialelor, materiilor prime și a altor produse folosite în cadrul lucrărilor respective.

Ulterior, fără a ști că sunt false, beneficiarul proiectului a depus documentele respective la Agenţia pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit.

Acest demers infracțional a avut ca rezultat obținerea de către beneficiar a sumei de 1.676.036,76 lei, reprezentând finanțarea nerambursabilă în cadrul proiectului respectiv, aferentă lucrărilor facturate de societatea administrată de inculpatul Spătaru Vasile-Dan.

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale s-a constituit parte civilă în prezenta cauză cu suma de 3.193.025,26 lei, sumă la care vor fi adăugate dobânzi şi penalităţi calculate până la data plăţii efective.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra a două terenuri ce aparțin inculpatului.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Suceava cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
Mai nouă Mai veche