DNA București a început audierile în Dosarul Mestecăniș. Nume sonore pe lista persoanelor care dau explicații pentru groapa de gunoi construită ilegal în vârful muntelui



Procuroriii structurii centrale a Direcției Naționale Anticorupție au început luna trecută audierile în Dosarul Mestecăniș în care sunt investigate numeroase infracțiuni comise în cursul autorizării și executării lucrărilor pentru construirea gropii de gunoi din vârful Pasului Mestecăniș.

Dosarul Mestecăniș a fost înregistrat la DNA București în toamna anului 2018, fiind declinat către DNA Suceava și preluat înapoi de structura centrală după ce a fost uitat într-un sertar de procurii de la Suceava care în paralel negociau obținerea unui sediul de la Consiliul Județean Suceava, principala instituție învinuită în acest dosar.

După preluarea dosarului, procurorii DNA București au dispus efectuarea unei expertize care a confirmat acuzațiile aduse instituțiilor publice.

De luna trecută, DNA București a început audierile în acest dosar. Cinci persoane au dat deja declarații în acest dosar și au răspuns întrebărilor adresate de anchetatori.

Pe lista persoanelor care vor da explicații în fața procurorilor se numără Gavril Mârza, Gheorghe Flutur și Cătălin Ioan Nechifor, președinții Consiliului Județean Suceava care începând din 2007 au fost implicați în alegerea amplasamentului, obținerea avizelor ilegale și transmiterea documentațiilor cu informații false pentru obținerea de fonduri europene.

Lista mai include foști vicepreședinți ai CJ Suceava, printre care și Eugen Uricec, fost secretar de stat în Guvernul Dăncilă, funcționari publici din cadrul instituțiilor și persoane cu funcții de conducere din cadrul Direcției de Sănătate Publică, Agenției pentru Protecția Mediului și Regionala CFR Iași vor mai apărea în fața procurorilor.

Patru instituții publice acuzate de multiple infracțiuni

Dosarul Mestecăniș a fost deschis după ce Casa de Avocatură Plopeanu & Ionescu din Cluj Napoca a făcut o plângere penală față de mai multe instituții publice în care sunt aduse acuzații grave cu privire la numeroase ilegalități comise pentru construirea gropii de gunoi.

Concret, Consiliul Județean Suceava este acuzat că a folosit și prezentat informații false Comisiei Europene. Falsul intelectual ar fi fost folosit pentru obținerea a 7,3 milioane de euro pentru construirea depozitului de deșeuri. CJ Suceava este acuzat că ar fi ascuns opoziția localnicilor față de investiții. În plus, cererea de finanțare ar fi conținut neadevăruri cu privire la îndeplinirea condițiilor legale.

Direcția de Sănătate Publică Suceava este acuzată de fals intelectual. Instituția a emis avizul sanitar care atestă în mod nereal faptul că groapa de gunoi respectă reglementările legale în materie de protecție a sănătății populației, când, în realitate, acesta încalcă mai multe obligații legale și interdicții exprese.

Sucursala regională CFR Iași este acuzată de abuz în serviciu și fals intelectual. Compania a avizat favorabil proiectul deși cascada de evacuare a apelor uzate din respectiva groapă în pârâul Putnișoara era amplasată ilegal, în interiorul zonei de protecție a căii ferate.

Agenția pentru Protecția Mediului Bacău a fost acuzată de abuz în serviciu și fals intelectual. Instituția a emis un acord de mediu, cu toate că proiectul încălca flagrant obligațiile legale. Fapta ar fi avut drept urmare vătămarea dreptului la protejarea sănătății populației și vătămarea dreptului la un mediu sănătos pentru persoanele care locuiesc sau circulă prin vecinătatea acestei gropii de gunoi.

Consiliul Județean Suceava, Direcția de Sănătate Publică Suceava și Regionala CFR Iași mai sunt acuzate de comiterea infracțiunii de abuz în serviciu din cauza faptului că au refuzat comunicarea, în baza legii 544/2001, a unor informații de interes public solicitate.

Scurt istoric al gropii de gunoi din vârful muntelui

Amplasametul pentru groapa de gunoi a fost ales în 2007, atunci când președinte al Consiliului Județean Suceava era Gavril Mârza (PSD). Documentația cu informații false prin care a fost obținută finanțarea din fonduri comunitare a fost înaintată Comisiei Europene în 2011, pe vremea lui Gheorghe Flutur (PDL). Contractul au fost semnat în 2013 de președintele de atunci al CJ Suceava, Ioan Cătălin Nechifor (PSD). Construirea gropii de gunoi a fost finalizată în actualul mandat al lui Gheorghe Flutur.

Consiliul Județean Suceava a pierdut deja mai multe procese cu localnicii din Valea Putnei, comuna Pojorâta.

Începând din 2018, Consiliul Județean Suceava a cheltuit până acum 420.000 de lei din banii sucevenilor pentru a angaja o casă de avocatură care să apere în instanță ilegalitățile comise în cadrul proiectului de construirea a gropii de gunoi din Mestecăniș.
Mai nouă Mai veche