Povestea unui tânăr care a venit din Italia: „Am dormit în mașină până s-au mutat părinții de acasă. Nu am cerut mâncare de la Primărie ca să nu se sperie vecinii când vin oamenii îmbrăcați în alb”



Unul dintre sucevenii care s-au întors săptămâna aceasta din Italia ne-a povestit cum a trecut prin această experiență. Tânărul, al cărui nume nu îl vom menționa, este angajat șofer la o firmă de transport și în ultimele două luni a avut curse în toată Europa. Pe drumul spre casă a trebuie să încarce marfă din Torino.

Era marți. A încărcat marfa și a plecat spre casă. Miercuri a ajuns în Vama Nădlac. După formalitățile de frontieră, a trecut prin triajul epidemiologic.

„Oricine intra în țară era controlat. Toți parcau și așteaptau să fie strigați și văzuți de medic. Cât timp am așteptat eu, patru autocare pline au intrat în carantină. Toți cei ce veneau din Italia intrau în carantină, chiar și din Germania. Mie mi s-a stabilit izolare la domiciliu”.

Triajul epidemiologic în Vama Nădlac

Vama Nădlac

Coadă la triaj în Vama Nădlac

A ajuns miercuri noapte la Suceava. A dormit în mașină în fața blocului, iar joi dimineață a anunțat Primăria și Poliția și s-a dus la spital. Nu i s-a făcut testul pentru coronavirus pentru că nu prezenta simptome specifice, dar i s-a stabilit să rămână izolat acasă.

„Când am ajuns în Suceava am dormit în mașină. Dimineață, la prima oră, m-am dus la spital să mă aibă în evidență și să fac un control preventiv. Mi-au dat o foaie și mi s-a zis să rămân izolat 14 zile. Am sunat la primărie după ce am ieșit de la spital, înainte să vin acasă, ca să nu intru în contact cu nimeni. Mi s-a făcut apoi legătura cu poliția. Mi-au spus că nu îmi pot oferi cazare pentru că eu sunt doar în izolare, nu în carantină. Mi-au explicat există riscul ca eu să fiu sănătos și să iau virusul de acolo, de la altcineva. Părinții mei au fost nevoiți să se mute 14 zile la altcineva. După ce au plecat m-am dus acasă”.

La spital nu a fost testat pentru coronavirus pentru că nu prezenta simptome specifice.

„Te întreabă doar dacă te doare capul, te dor mușchii, îți curge nasul, tușești. Dacă răspunzi <<Nu>> la toate e gata, pleci acasă”.

Cabinetul unde a avut loc controlul de la Spitalul Județean Suceava

Autoritățile s-au oferit să îi aducă mâncare sau alte lucruri de care are nevoie, dar tânărul a refuzat ca nu cumva să își sperie vecinii.

„Am un număr de telefon la care pot să sun în caz că am nevoie de mâncare, apă, pastile sau orice altceva. Mi-au spus că se oferă trei mese pe zi. Eu am refuzat pentru că nu vreau să se uite vecinii cum vin la ușă oamenii ăia mascați în alb și apoi să fugă de mine după alea 14 zile.”

Tânărul spune că are mâncare suficientă pentru două săptămâni pentru că părinții au făcut cumpărături înainte să se mute temporar de acasă.

„Mâncare mi-au pregătit părinții și au plecat înainte să ajung eu acasă. Mi-au lăsat apă, tot ce e nevoie”. 

Tânărul ne-a povestit că este contactat zilnic de Poliția Locală și este întrebat dacă i s-a modificat starea de sănătate și dacă mai are nevoie de mâncare, apă sau medicamente.

Mai are încă 12 zile de stat singur în casă. Estre o perioadă lungă să stai singur, dar este optimist, are o stare de spirit foarte bună și este mulțumit că a procedat cu responsabilitate, astfel încât să-i protejeze pe ceilalți de riscuri inutile.


Video: YouTube.com/StiriSuceava
Mai nouă Mai veche