Prevenirea evenimentelor rutiere cu implicarea pietonilor. Săptămâna prevenirii criminalității 2015

La nivelul judeţului Suceava se încheie astăzi campania naţională Săptămâna Prevenirii Criminalităţii derulată în perioada 28 septembrie – 02 octombrie 2015. Ziua de vineri a fost dedicată prevenirii evenimentelor rutiere cu implicarea pietonilor.

Pe întreg teritoriul judeţului, poliţiştii au desfăşurat activităţi de prevenire şi informare a cetăţenilor, atât a pietonilor cât şi a conducătorilor auto. Activităţile s-au desfăşurat atât în mediul stradal, în special pe arterele din interiorul localităţilor cât şi în unităţile de învăţământ. Acţiunile au fost desfăşurate de poliţişti rutieri, poliţişti de ordine publică şi poliţişti de prevenire, fiind distribuite în total peste 3000 de materiale preventive.

Traversarea neregulamentară şi neacordarea de prioritate pentru pietoni reprezintă, în continuare, cauzele unor accidente rutiere cu consecinţe din cele mai grave. Numai de la începutul acestui an la nivelul judeţului s-au produs 197 de evenimente rutiere cu implicarea pietonilor. În urma acestor accidente au decedat 16 pietoni, au fost răniţi grav 50, alţi 140 de pietoni fiind răniţi uşor. Îngrijorător este faptul că peste 60% din aceste evenimente au fost provocate din vina pietonilor.

Pentru prevenirea unor astfel de evenimente, la data 02.10.2015, între orele 08.00 - 14.00, Serviciul Rutier Suceava, biroul şi formaţiunile de profil din teritoriu, poliţişti de proximitate şi de ordine publică din mediul rural, împreună cu poliţiştii de prevenire din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii – IPJ Suceava au organizat şi desfăşurat peste 100 de activităţi de informare în unităţi de învăţământ dar şi pe sectoarele de drum public identificate cu risc accidentogen.

Numai la nivelul municipiului Suceava, în doar câteva ore au fost identificate peste 80 de persoane care au nu au respectat regulile rutiere, în unele cazuri locaţia prin care s-a făcut traversarea fiind la doar câţiva zeci de metri de trecerile de pietoni marcate şi semnalizate. Cu toate aceste persoane s-au purtat discuţii, fiindu-le prezentate statisticile realizate la nivel naţional care evidenţiază faptul că fiecare a 620–a traversare neregulamentară este fatală. ,,Dumneavoastră la a câta sunteţi?” – a fost întrebarea prin care poliţiştii nu au dorit neapărat să-i culpabilizeze pe cei care au traversat neregulamentar, ci să îi responsabilizeze şi să îi conştientizeze cu privire la pericolele şi riscurile asumate.

În cadrul acţiunilor au fost aplicate doar avertismente şi au fost înmânate materiale preventive, rolul activităţilor fiind unul eminamente preventiv, de informare şi responsabilizare.

Reamintim cetăţenilor că se impune respectarea unor reguli elementare de autoprotecţie, menite sa prevină evenimente rutiere nefericite, având în vedere faptul că traversarea neregulamentară şi neacordarea priorităţii de trecere pentru pietoni sunt printre principalele cauze ale accidentelor rutiere cu consecinţe deosebit de grave.

Minorii,trebuie să traverseze străzile sau drumurile pe marcajul pietonal prin dreptul indicatoarelor ,,TRECERE PENTRU PIETONI” iar acolo unde sunt instalate semafoare , numai la culoarea verde a acestora. Înainte de a traversa prin aceste locuri, este necesara asigurarea atentă din ambele sensuri.
Pietonii trebuie să circule numai trotuare sau pe potecile laterale amenajate, sau acolo unde acestea nu exista să se deplaseze numai pe partea stânga a drumurilor publice, cât mai aproape de margine. Traversarea drumurilor publice se face numai prin locuri special amenajate si semnalizate prin indicatoare sau marcaje si pe culoarea verde a semaforului, după o temeinica asigurare. In cazul bicicliştilor, nesemnalizarea si neasigurarea înainte de efectuarea schimbării direcţiei de mers,in special spre stânga si la plecarea de pe loc, sunt abateri care constituie cauze principale ale evenimentelor rutiere care apar din culpa lor.

Pe lângă respectarea cu stricteţe a normelor rutiere, în relaţiile care intervin in traficul rutier este necesar sa existe şi politeţe - mod de comportare care se caracterizează prin buna cuviinţă, respect, amabilitate, in relaţiile cu ceilalţi participanţi la trafic .

Aşadar pe lângă atenţie, îndemânare, corectitudine, traficul rutier presupune şi o atitudine binevoitoare si respect faţă de partenerul de drum.
Mai nouă Mai veche