ALIAT Suceava tratează dependența de etnobotanice


Alianța pentru Lupta Împotriva Alcoolismului și Toxicomaniilor (ALIAT) a demarat la începutul lunii octombrie, în cadrul proiectului cu finanțare europeană “Întreprinderi sociale pentru servicii integrate în domeniul dependențelor de substanțe”, campania ”Economia socială schimbă comunitatea”. Proiectul oferă exemple de economie socială în cadrul a patru clinici de tratament și două centre rezidențiale care oferă servicii integrate de tratament pentru persoanele cu dependență de substanțe: 1 clinică în municipiul Suceava și 1 centru rezidențial în Pojorâta. 1 clinică în Constanța, 1 clinică în comuna Cristian, județul Brașov, 1 clinică în București și 1 centru rezidențial în Ilfov.

Clinica ALIAT Suceava și Centrul Rezidențial ALIAT Pojorâta sunt centre de intervenție care asigură tratamentul și reintegrarea socială a consumatorilor de alcool și de droguri. Sesiunile de promovare ținute de specialiștii ALIAT Suceava au ajutat la dezvoltarea unor parteneriate benefice pentru activitatea ALIAT în lupta împotriva dependențelor. ”Am discutat cu oameni cheie din administrația locală a Județului Suceava și suntem mulțumiți de rezultate. Vom dezvolta proiecte și campanii în care vom lupta împotriva consumului de etnobotanice”, a mărturisit Alina Ciupercovici, psihoterapeut, Coordonator al Clinicilor Aliat Suceava. De asemenea, ALIAT Suceava va semna și parteneriate cu clinicile private din zonă, cărora le va crea oferte pe pachete de servicii speciale pentru dependenții care au nevoie de consiliere în problema unei dependențe. ”Chiar dacă dependenții au făcut terapie cu specialiști din afara clinicilor Aliat, suntem bucuroși să îi putem ajuta mai departe în clinicile noastre. Oricine ne poate călca pragul, indiferent de problema cu care se confruntă - alcool, droguri, jocuri de noroc, probleme cu alimentația”, a completat psihoterapeutul.

Cele două Clinici ALIAT din Suceava au servicii complementare, iar cei mai mulți dintre clienții cu dependențe din zona Moldovei se adresează specialiștilor de aici. Cei care vor să-și trateze o dependență și se adresează Clinicii ALIAT vor parcurge câteva etape. După o evaluare complexă, clientul clinicii va primi un pachet de servicii în funcție de dependența sa. După prima etapă de tratament realizată în clinica din Suceava, în funcție de efectul terapiei, clientului i se poate recomanda un pachet în clinica de rezidență de la Pojorâta.

”Oamenii vin din dorința de a se vindeca, se rup de mediul în care trăiesc și care favorizează desfășurarea comportamentului dependent și învață despre ei că pot face și simți fără alcool sau drog. Rezidența include mai multe feluri de terapie, este locul unde se lucrează cu mai mulți terapeuți. Este locul unde oamenii se vindecă”, a specificat managerul Clinicii ALIAT Suceava.

Proiectul “Întreprinderi sociale pentru servicii integrate în domeniul dependențelor de substanțe” este co-finanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007 – 2013, Axa prioritară 6, Domeniul Major de Intervenție 6.1 și este implementat în parteneriat cu Institutul pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (IDRU). Informații despre proiectele POSDRU puteți găsi accesând site-ul www.fonduri-ue.ro.

Pentru informații privind Clinica ALIAT Suceava, ne puteți contacta la următoarele coordonate:

PERSOANA DE CONTACT:
Alina Ciupercovici - Coordonator al Clinicilor Aliat Suceava
Adresa: Str. Mihai Eminescu, Nr. 10, Sc. A, Et. 2, Municipiul Suceava, Jud. Suceava; Cod postal: 720183
Telefon: 0720.863.222
E-mail: contact@clinica-aliat-suceava.ro
www.clinica-aliat.ro
www.clinica-aliat-ilfov.ro
www.facebook.com/clinicaALIAT
www.centre-tratament.ro

Despre economia socială
Economia socială este acea formă de economie care vine cu soluții inovatoare la problemele sociale, economice sau de mediu ale comunității și la nevoile membrilor săi, care sunt ignorate sau insuficient acoperite de sectoarele public și privat. Spre deosebire de economia de piață, orientată exclusiv spre profit, economia socială are ca scop îmbunătățirea condițiilor de viață și oferirea de noi oportunități accesibile persoanelor dezavantajate, care fac parte din categorii sociale vulnerabile.
Economia socială include forme de organizare tip SES (structuri de economie socială) precum cooperativele, societățile mutuale, asociațiile nonprofit și fundațiile în cadrul cărora se creează oportunități de formare profesională și locuri de muncă pentru grupurile vulnerabile. În cadrul ei se acordă prioritate creării unui model de întreprindere denumit întreprindere de economie socială care asigură dezvoltarea unor valori importante pentru societate precum protectia socială, serviciile sociale, sănătatea, egalitatea de șanse, educația și formarea pentru grupurile sociale dezavantajate.

Despre ALIAT – Alianța pentru Lupta Împotriva Alcoolismului și Toxicomaniilor
Fondată în 1993, ALIAT este o asociație de profesioniști în sănătate mintală, fiind una dintre primele organizații profesionale care activează în domeniul adicțiilor din România. Oferind servicii eficiente de tratament pentru cei care se află în situația de a nu mai avea control asupra consumului propriu de alcool sau droguri, ALIAT desfășoară activități în domeniul prevenirii și tratamentului problemelor legate de consumul de substanțe (alcool și droguri).
Mai nouă Mai veche