Gheorghe Flutur, noi demersuri pentru terminarea centurii municipiului Suceava

INTERPELARE

Adresată:
 
Domnului  Ministru:  Marian Dan Costescu
                        Ministrul Transporturilor
Din partea domnului senator: Gheorghe Flutur
Şedinţa Senatului din data de: 2.12.2015
Obiectul şi motivarea interpelării:
In Bugetul de Stat pe 2016,
alocarea de fonduri pentru finalizarea, în sfârșit, a șoselei de centură
a Municipiului Suceava
 
Domnule Ministru
 
Șoseaua de centură a Municipiului Suceava, o investiţie foarte importantă, vitală pentru zonă, demarată în 2008, a fost abandonată în 2012 de guvernarea PSD deși era realizată în proporție de 90%.
Ruta ocolitoare este extrem de importantă pentru întreg județul Suceava, pentru Municipiul Suceava însemnând practic singura soluție pentru devierea traficului greu. Există cartiere în municipiul Suceava unde autovehicule de mare tonaj trec pe lângă locuințe, provocând avarii și fiind un real pericol pentru pietoni. Suceava este parcursă de Drumul European E85, care străbate Europa de la nord la sud, de la Marea Baltică la Marea Egee, traversează Lituania, vestul statului Belarus, nord-vestul Ucrainei, România de la nord la sud, traversând de-a lungul toată Moldova, apoi Bulgaria, până în Grecia
Lungimea rutei ocolitoare este de peste 12 kilometri, cu intersecţii, poduri şi zeci de podeţe, cu consolidări ale terenului și lucrări de artă complexe: 2 pasaje de cale ferată și 4 viaducte.
Până în anul 2012 s-a lucrat din plin la centură, apoi a venit guvernarea PSD, care, cum deja se știe, una a declarat și alta a făcut. Începând cu 2012, PSD promitea apăsat, în declaraţii, că se vor aloca fonduri, dar, așa cum am văzut, nu s-au dat. Guvernarea PSD a întârziat în mod repetat reluarea lucrărilor în vederea finalizării investiției. Din păcate, aș spune, nu a fost pentru prima dată când PSD nu s-a ținut de cuvânt. A făcut-o de nenumărate ori, mințind sucevenii, mințind românii fără nicio jenă. Ignorarea unei nevoi stringente a Municipiului Suceava și a celor care tranzitează zona, este încă o dovadă în acest sens. De altfel, Guvernul PSD a demonstrat că nu a dorit să finalizeze șoseaua de centură, alocând pentru continuarea investiției fonduri "cu pipeta" în Bugetele de Stat pentru perioada 2013 – 2015.
 
Prin faptul că a sistat lucrările la centură, Guvernul PSD a sufocat Municipiul Suceava.
Indiferența PSD față de proiectele de infrastructură ale județului Suceava, de neacceptat!
           
 
Domnule Ministru
 
Centura Sucevei pare încremenită în expertize și licitații, sau mai degrabă blocată de indolență și incompetență.
Am fost de-a dreptul consternat atunci când, în luna octombrie, la Suceava, ministrul de atunci al Transporturilor confirma, cu seninătate, că Guvernul PSD nu are de gând să finalizeze centura Municipiului Suceava nici în anul 2016.
Pe de altă parte, CNADNR declara, tot în luna octombrie, prin vocea directorului său, că lucrările pentru finalizarea şoselei de centură a Municipiului Suceava vor fi executate cu utilaje proprii, mai puțin lucrările de consolidare la poduri, care vor fi scoase la licitație pentru că CNADNR nu are specialişti în domeniu. Compania promitea chiar să se mobilizeze imediat, în toamna acestui an, pe sectoarele amintite. De atunci, a trecut toamna, iarna s-a instalat deja și nu s-a mișcat o lopată. Nimic nou pe șantierul părăsit al șoselei de centură.
Speram că nu a fi fost vorba și de această dată de o abordare iresponsabilă, pentru "a lua", eventual, de pe PSD răspunderea blocării lucrărilor la centură, pentru a absolvi de răspundere lideri județeni și naționali PSD.
 
Domnule Ministru
 
Pentru că guvernarea PSD a întârziat în mod repetat reluarea lucrărilor în vederea finalizării centurii Sucevei, ca senator de Suceava, am atras atenția și am solicitat în repetate rânduri alocarea de fonduri. Concret, mă refer la declarații, interpelări și întrebări, adresate de la Tribuna Senatului, precum și la depunerea de amendamente la Legea Bugetului de Stat pe anii 2013, 2014 și 2015.
 
Având în vedere importanța șoselei de centură a Sucevei pentru Municipiu și pentru Județul Suceava, pentru Moldova și pentru toți transportatorii care aleg să folosească această rută și
Având în vedere că investiția este realizată în proporție de 90% și că în mod normal nu ar fi nevoie de mai mult de trei luni pentru a o finaliza,
 
Mă adresez Dumneavoastră astăzi pentru a vă solicita
 
Includerea în Bugetul de Stat pentru anul 2016 a fondurilor necesare pentru finalizarea șoselei de centură a Municipiului Suceava.
Mai nouă Mai veche