Persoane bănuite de furt, identificate de polițiști


Având în vedere situaţiile în care sucevenii, în special persoane vârstnice din mediul rural, au căzut victime ale unor indivizi care, sub pretextul vânzării unor bunuri sau a efectuării unor lucrări casnice, au pătruns în locuinţe sustrăgând importante sume de bani, poliţiştii recomandă încă o dată cetăţenilor să dea dovadă de responsabilitate şi precauţie şi să nu permită accesul în curţi sau locuinţe persoanelor necunoscute

Prezentăm alăturat o situaţie înregistrată în judeţul nostru, care, deşi a fost abordată şi soluţionată cu profesionalism de către poliţiştii suceveni, constituie în continuare un factor de risc, în condiţiile în care cetăţenii nu respectă regulile preventive sau preferă ulterior să se împace cu infractorii şi să îi exonereze astfel de răspunderea penală.

* La data de 08.08.2015, ora 12.10, o bătrână de 82 ani, din municipiul Suceava a sesizat faptul că în aceeaşi zi, în jurul orei 11.30 persoane necunoscute i-au sustras din locuință suma de bani 700 lei.
În urma cercetărilor efectuate s-a stabilit că în jurul orei 11.30, în timp ce partea vătămată se afla la domiciliul, la ușa locuinței au venit doi bărbați necunoscuți, care s-au prezentat ca fiind din cadrul unei asociaţii caritabile și că oferă persoanelor vârstnice diferite produse cum ar fi vase de bucătărie și saltele gonflabile. În timp ce reclamanta verifica un produs în prezența unuia dintre cei doi, celălalt bărbat, profitând de neatenția persoanei vătămate a deschis ușa dulapului pentru haine din dormitor sustrăgând dintr-un carnețel suma de 700 lei. La scurt timp cei doi au părăsit locuința reclamantei.
Poliţiştii au întocmit un dosar de cercetare penală şi au desfăşurat activităţi investigative complexe, inclusiv prin cooperare cu poliţişti din cadrul altor structuri teritoriale din ţară.

Astfel, în urma activităţilor investigative desfăşurate şi a materialului probator administrat poliţiştii au identificat persoanele bănuite de comitere faptei, respectiv doi bărbaţi de 25 şi 33 de ani, municipiile Bucureşti şi Cluj Napoca.

Cei doi fac parte din categoria infractorilor voiajori, fiind cercetaţi anterior pentru furturi comise pe raza mai multor judeţe din ţară.

Cauza a fost prezentată Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava cu propunere de continuare a urmăririi penale faţă de cei doi, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt, propunerea făcută fiind însuşită de reprezentanţii Ministerului Public.


Poliţiştii desfăşoară în mod constant activităţi de prevenire şi informare, persoanele în vârstă fiind cele mai vulnerabile în cazul comiterii unor astfel de infracţiuni. De aceea este necesar ca acestea să cunoască şi să aplice anumite măsuri pentru a nu deveni o victimă. Totodată, din cauza vârstei înaintate, de cele mai multe ori nu pot oferi detalii exacte polițiștilor cu privire la semnalmentele infractorilor sau alte aspecte legate de aceștia, lucru care face mai dificilă ancheta.
Prezentăm câteva măsuri eficiente care îi descurajează pe acești infractori, dar care pot conduce și la identificarea cât mai rapidă a celor care comit astfel de furturi. Aceste reguli sunt destinate în special celor care locuiesc în mediul rural, dar nu numai.

CE TREBUIE SĂ ȘTII:
  • de obicei, acești infractori sunt persoane străine de localitatea ta. De cele mai multe ori ei acționează pe raza mai multor județe, altele decât cele unde locuiesc;
  • nefiind indiferent și dând dovadă de vigilență te protejezi în primul rând pe tine, dar și pe rudele tale, vecinii tăi, mai ales pe cei care sunt în vârstă

CE TREBUIE SĂ FACI:
  • să fii atent la persoanele străine de localitatea ta, mai ales dacă observi că bat la porțile oamenilor sub diverse motive;
  • reține semnalmentele acestora, precum și alte aspecte cum ar fi bunurile pe care le vând sau autoturismul cu care se deplasează;
  • discută permanent cu rudele și vecinii care sunt în vârstă și reamintește-le regulile de siguranță personală și cui trebuie să acorde accesul în curte și locuință;
  • anunță imediat autoritățile locale (poliția, primăria) atunci când observi persoane/comportamente suspecte sau când afli de comiterea infracțiuni.
Mai nouă Mai veche