Andreica Ioan - ucidere din culpă

Andreica Ioan - ucidere din culpăProcurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Andreica Ioan pentru săvârşirea infracţiunii de „ucidere din culpă” prev. de art. 192 alin. (1) şi (2) din Codul penal.

Probatoriul administrat în cauză, pe parcursul urmăririi penale, a relevat următoarea situaţie de fapt:

În după-amiaza zilei de 04.05.2014 în jurul orelor 15:40, în timp ce inculpatul Andreica Ioan conducea pe D.N. 17 autoutilitara marca „MERCEDES BENZ” Atego 815 aparţinând firmei S.C. „D. T.” S.R.L. la care era angajat în calitate de conducător auto, când a ajuns în apropierea unei benzinării din municipiul Vatra Dornei, prin nerespectarea mai multor dispoziţii legale privind circulaţia pe drumurile publice a produs un accident de circulaţie ce s-a soldat cu decesul victimei C. A., care la rândul ei se angajase în traversarea străzii de la stânga la dreapta prin loc nepermis şi fără să se asigure corespunzător.

Inculpatul Andreica Ioan, nu a respectat în primul rând prevederile art. 48 din O.U.G 195/2002 republicată, potrivit cărora avea obligaţia să respecte regimul legal de viteză şi să o adapteze în funcţie de condiţiile de drum, astfel încât să poată efectua orice manevră în condiţii de siguranţă.

În al doilea rând inculpatul Andreica Ioan a încălcat prevederile art. 49 alin.1 din O.U.G 195/2002 republicată potrivit cărora limita maximă de viteză în localităţi este de 50 Km/h. Conducătorul auto era în măsură să prevină producerea accidentului prin reducerea vitezei de deplasare la valoarea de 50 km/h, limită impusă ca restricţie pe porţiunea de drum pe care se deplasa.

În al treilea rând, potrivit dispoziţiilor art. 35 din O.U.G. nr.195/2002 republicată, participanţii la trafic trebuie să aibă un comportament care să asigure, printre altele, siguranţa circulaţiei, şi să nu pună în pericol viaţa sau integritatea corporală a altor persoane.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Judecătoriei Vatra Dornei.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.


PRIM-PROCUROR,
Bazeliuc Dumitru


purtător de cuvânt,
PROCUROR,
Stanciu-Horeani Ciprian-Laurenţiu
Mai nouă Mai veche