Buletin de presă, 13 martie 2016 - IPJ Suceava

Buletin de presă, 13 martie 2016 - IPJ SuceavaNu-ţi lăsa maşina la îndemâna hoţilor!

În baza analizelor realizate privind dinamica infracţională din anii anteriori, s-a constatat că în această perioadă se înregistrează un trend ascendent privind furturile din auto. Principala cauză este neasigurarea vehiculelor pe perioada picnicurilor, a vehiculelor parcate în curţile locuinţelor, sau neasigurarea autoturismelor chiar şi pentru câteva momente atunci când şoferii se deplasează la unităţi de alimentaţie publică sau în alte locaţii.
De asemenea, un factor suplimentar de risc îl prezintă şi lăsarea la vedere a unor bunuri de valoare în autovehicule chiar şi pentru perioade scurte.
În anul 2015 au fost sesizate 279 de furturi din auto, cu 46 mai puţine decât în anul precedent.
Deşi se constată o scădere statistică, sunt în continuare persoane care ignoră reguli preventive minime, expunându-se astfel victimizării.

* La data de 12.03.a.c., în jurul orei 17.00, Poliția comunală Șcheia a fost sesizată prin ,,S.N.U.A.U. 112”, despre faptul că, persoane necunoscute au spart geamul unui autoturism și au sustras bunuri.
Din primele cercetări, polițiștii au stabilit faptul că, în cursul zilei, un tânăr de 22 de ani din municipiul Suceava și-a parcat autoturismul pe o stradă din satul Şcheia, iar prietena acestuia a lăsat la vedere, pe scaun, un portofel cu acte şi bani, ocazie cu care, persoane necunoscute au spart geamul portierei și au sustras portofelul, prejudiciul fiind de aproximativ 200 de lei.
În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de furt calificat, cercetările fiind continuate de polițiști pentru identificarea autorilor şi recuperarea prejudiciului.

Poliţiştii atrag atenţia cu privire la modul de asigurare a vehiculelor, dar şi cu privire la locaţiile de parcare şi la bunurile pe care cetăţenii le lasă în interiorul autoturismelor.

Pentru a preveni furturile din auto, poliţiştii recomandă:
  • nu parcaţi autoturismul în zone neiluminate, la adăpostul întunericului, hoţii pot acţiona nestingheriţi;
  • nu lăsaţi în interiorul autoturismului acte sau alte valori;
  • în timpul zilei asiguraţi-vă autoturismul prin blocarea tuturor portierelor;
  • când părăsiţi autoturismul, chiar pentru un minut, nu vă zgârciţi cu timpul dumneavoastră şi asiguraţi portierele ; indicat ar fi şi cuplarea sistemului de alarmă;
  • nu lăsaţi în autoturism bunuri de valoare, genţi sau lucruri ce ar putea trezi interesul hoţilor; aceştia acţionează atât în parcările aglomerate cât şi din mers, încercând portierele maşinilor staţionate;
  • dacă la bordul autoturismului aveţi montată aparatură electronică de valoare, gen, radio casetofoane scumpe sau CD playere, sisteme de navigaţie, staţii auto, este indicat să fie luate în casă pe timpul nopţii;
  • încercaţi să montaţi aparatura audio pe un sistem tip şină, cu fişe, care să permită o deconectare uşoară şi fără riscuri;
  • nu lăsaţi niciodată în autoturism actele maşinii;
  • nu lăsaţi în maşină bani, cărţi de credit, ordine de plată sau alte obiecte ; obiceiul de a încuia în torpedou banii , atrage de obicei atenţia;
  • cumpăraţi-vă şi dotaţi-vă autoturismul cu sisteme sigure antifurt pentru portiere, portbagaj şi nu în ultimul rând pentru rezervor.

Evenimente rutiere cercetate de poliţie

* La 11.03.2016, ora 08.40, în timp ce conducea un atelaj hipo neînregistrat pe DJ 155P, în interiorul comunei Fântâna Mare, un localnic de 73 de ani, s-a dezechilibrat și a căzut din atelaj pe partea carosabilă, autoaccidentându-se.
Conducătorul atelajului hipo a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind negativ, după care, la spital, i s-au recoltat probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză s-a întocmit dosar penal, ce va fi soluționat procedural.

* La 11.03.2016, în jurul orei 07.55, în timp ce conducea mopedul înregistrat pe DN 2E, în interiorul oraşului Solca, ajungând la intersecția cu DN 2K, un bărbat de 48 de ani din comuna Cacica, ce nu posedă permis de conducere pentru nici o categorie auto, a pătruns pe acostamentul din dreapta drumului care prezintă denivelări, s-a dezechilibrat şi a căzut pe carosabil, autoaccidentându-se uşor.
Conducătorul mopedului a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,95 mg/l alcool pur în aerul expirat, după care, la spital, i s-au recoltat probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză s-a întocmit dosar penal, ce va fi soluționat procedural.


Acţiuni şi controale desfăşurate de poliţişti

* La 11.03.2016, polițiștii Biroului de Combaterea a Delictelor Silvice Suceava, împreună cu specialiști ai Gărzii Forestiere Suceava, au desfăşurat o acţiune punctuală, pe linia circulaţiei materialului lemnos, ocazie cu care, pe raza comunei Ostra a fost depistat un localnic de 58 de ani, care transporta cu autoutilitara cantitatea de 13,78 m.c. lemn de lucru fără documente legale de provenienţă. Conducătorul auto a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 2.000 lei, conform Legea nr. 171/2010.
Totodată, în urma controlului efectuat la o societate comercială din orașul Broşteni și administrată de un localnic de 47 de ani, echipa de control a constatat faptul că, bărbatul a expediat către diverși beneficiari cantitatea totală de 67,20 m.c. buștean fără proveniență legală.
În cauză s-a dispus sancționarea contravențională a administratorului societății cu amendă în cuantum de 1.000 lei, conform Legea nr. 171/2010 și confiscarea valorică a cantității de 67,20 m.c. material lemnos, cu o valoare totală de 10.684,80 lei.


Dosare penale la regimul rutier

* La 11.03.2016, ora 09.00, Postul de poliţie Arbore, a fost sesizat despre faptul că, pe raza comunei s-a produs o tamponare.
Din primele cercetări, polițiștii au stabilit faptul că, în jurul orei 08.30, în timp ce conducea autoutilitara pe DJ 209I, pe raza localității, un bărbat de 39 de ani din oraşul Solca, a pierdut controlul asupra direcției de mers și intrat într-un copac de pe marginea drumului, avariind autovehiculul.
Întrucât emana halenă alcoolică, conducătorului auto i s-a solicitat să se supună testului cu aparatul etilotest, însă acesta a refuzat, motiv pentru care, a fost condus la spital, unde, de asemenea, a refuzat recoltarea de probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.
În urma verificărilor efectuate în bazele de date, polițiștii au constatat faptul că, bărbatul are permisul de conducere anulat.
În cauză s-a întocmit dosar penal, ce va fi soluționat procedural.

* La 11.03.2016, ora 17.57, un echipaj rutier din cadrul Poliției municipiului Rădăuţi, a oprit pentru control pe DN 2E, pe raza localității Clit, autoturismul condus de un bărbat de 37 de ani din orașul Siret, care a fost depistat de aparatul radar circulând cu viteza de 96 km/h, în localitate.
În urma verificărilor efectuate în bazele de date, polițiștii au constatat faptul că, bărbatul are permisul de conducere cu mențiunea „restricții – reținut”, pentru săvârșirea infracțiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul sub influența băuturilor alcoolice.
În autoturism, polițiștii l-au identificat și pe proprietarul mașinii, un bărbat de 63 de ani din oraşul Vicovu de Sus, care a declarat faptul că, i-a vândut autoturismul bărbatului de 37 de ani, despre care știa că acesta deține permis de conducere.
Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.
În cauză, s-a întocmit dosar penal față de bărbatul de 37 de ani sub aspectul săvârșirii infracţiunii de ”conducere pe drumurile publice a unui autovehicul având dreptul de a conduce suspendat” și față de bărbatul de 63 de ani, pentru comiterea infracțiunii de ”încredințarea unui vehicul pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care se știe că are permisul de conducere reținut”, ce va fi soluționat procedural.

* La 12.03.2016, în jurul orei 12.40, o patrulă din cadrul Secției 4 Poliție Rurală Gălănești, a oprit pentru control, pe DC Costișa, de pe raza comunei Frătăuții Noi, autoutilitara condusă de un tânăr de 19 ani, din localitate.
În urma verificărilor efectuate în bazele de date, polițiștii au constatat faptul că, tânărul nu posedă permis de conducere, pentru nici o categorie auto.
Totodată, polițiștii au stabilit și faptul că, autoutilitara aparține unui bărbat de 45 de ani, din localitate, care, deși știa faptul că, tânărul nu este deținător de permis de conducere, i-a încredințat-o spre a condusă pe drumurile publice.
În cauză s-a întocmit dosar penal față de tânărul de 19 ani sub aspectul săvârșirii infracţiunii de ”conducere pe drumurile publice a unui autovehicul fără permis conduce” și față de bărbatul de 45 de ani, pentru comiterea infracțiunii de ”încredințarea unui vehicul pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care se știe că nu are permis de conducere”, ce va fi soluționat procedural.

* La 12.03.a.c., în jurul orei 17.50, o patrula din cadrul Poliției orașului Salcea şi a Postului de poliție Dumbrăveni, a oprit pentru control pe DN 29, pe raza localităţii Plopeni, autoturismul condus de un tânăr de 20 de ani, din comuna Şcheia.
În urma verificărilor efectuate în bazele de date, polițiștii au constatat faptul că, tânărul nu posedă permis de conducere pentru nici o categorie auto.
Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.
În cauză s-a întocmit dosar penal, ce va fi soluţionat procedural.

* La 12.03.2016, în jurul orei 20.20, un echipaj rutier din cadrul Poliţiei municipiului Rădăuţi, a oprit pentru control pe strada Iacob Zadik din localitate, autoturismul condus de un localnic de 33 de ani.
Întrucât emana halenă alcoolică, conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,71 mg/l alcool pur în aerul expirat, după care, la spital, i s-au recoltat probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză s-a întocmit dosar penal, ce va fi soluţionat procedural.

* La 13.03.2016, în jurul orei 02.27, o patrulă din cadrul Secţiei 12 Poliție Rurală Preuteşti a oprit pentru control pe DJ 208E, pe raza comunei Dolheşti, autoturismul condus de un bărbat de 34 de ani, din municipiul Fălticeni.
În urma verificărilor efectuate în bazele de date, polițiștii au constatat faptul că, bărbatul figurează cu permis de conducere „reţinut”.
În cauză s-a întocmit dosar penal, ce va fi soluţionat procedural.
Mai nouă Mai veche