Trimitere în judecată: Alerguş Aurel, Nistor Olga - contrabandă în formă agravantă

Trimitere în judecată: Alerguş Aurel, Nistor Olga - contrabandă în formă agravantăProcurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor ALERGUȘ AUREL şi NISTOR OLGA, cercetaţi în stare de libertate, pentru săvârşirea infracţiunii de „contrabandă în formă agravantă”.

Probatoriul administrat în cauză, pe parcursul urmăririi penale, a relevat următoarea situaţie de fapt:

La data de 30.01.2015 lucrătorii din cadrul posturilor de polițe Ulma și Brodina au oprit în trafic pe DJ 209 G, pe raza comunei Brodina, satul Paltin, un autoturismul marca VW Sharan, înmatriculat în străinătate, care se deplasa din direcția comunei Ulma spre comuna Brodina, condus de către o persoană de sex masculin care a fost identificată ca fiind inculpatul Alerguș Aurel, cetățean român cu domiciliul în străinătate, Republica Ucraina. Pe locul din partea dreapta a șoferului a fost identificată o altă persoană, de sex feminin, iar în urma legitimări s-a stabilit că aceasta se numește Nistor Olga din oraș Siret, jud. Suceava.

Inculpatului Alerguș Aurel i s-a solicitat să prezinte pentru control documentele personale şi ale autoturismului. După ce au fost verificate documentele, lucrătorii de poliție au observat o sacoșă din plastic de culoare neagră aflată între scaunele din față și bancheta din spate. În urma verificărilor, în sacoşa din plastic de culoare neagră au fost descoperite țigarete de proveniență extra-comunitară.

Cu această ocazie, autoturismul marca VW Sharan, împreună cu cele două persoane au fost conduse la sediul poliției, iar în urmă efectuării unui control asupra acestora, au fost descoperite mai multe pachete cu țigarete de proveniență extra-comunitară, după cum urmează :
- în locul dintre scaunele din față și banchetele din spate a fost identificată o sacoșă din plastic de culoare neagră în interiorul căreia au fost găsite un număr de 132 pachete de țigarete marca MINSK SUPERSLIM de proveniență ucraineană;
- în roata de rezervă montată sub portbagajul autoturismului au fost găsite un număr de 445 pachete țigarete marca MINSK SUPERSLIM de proveniență ucraineană;
- în locurile special amenajate în portbagaj au fost identificate un număr de 1370 pachete țigarete marca MINSK SUPERSLIM de proveniență ucraineană;
- în locul special amenajat din spatele bordului autoturismului au fost identificate un număr de 235 pachete țigarete marca MINSK SUPERSLIM de proveniență ucraineană și 32 pachete țigarete marca MARLBORO GOLD de proveniență ucraineană;
- într-o geantă de damă de culoare maro identificată pe bancheta din spate, precum și în alte locuri din interiorul autoturismului au fost găsite un număr de 64 pachete țigarete marca MARLBORO GOLD de proveniență ucraineană ;
- într-o pernă și în două cutii din plastic au fost identificate un număr de 40 pachete țigarete marca MARLBORO GOLD de proveniență ucraineană și 28 pachete țigarete marca MINSK SUPERSLIM de proveniență ucraineană;

De asemenea cu ocazia efectuării controlului corporal și a bagajului inculpatei Nistor Olga au fost identificate un număr de 11 pachete de țigarete marca MARLBORO GOLD de proveniență ucraineană.

Cu ocazia inventarierii pachetelor de țigarete identificate în autoturismul marca VW Sharan s-a constatat că sunt în total 2210 pachete țigarete marca MINSK SUPERSLIM având banderole fiscale emise de autoritățile ucrainene și 147 pachete țigarete marca MARLBORO GOLD având banderole fiscale emise de autoritățile ucrainene.

Prejudiciul cauzat bugetului consolidat al statului pentru cantitatea de 2210 pachete țigarete marca MINSK SUPERSLIM și 147 pachete țigarete marca MARLBORO GOLD, având banderole fiscale emise de autoritățile ucrainene este de 27.334,00 lei.

În cauză s-a instituit măsura asiguratorie a sechestrului asupra autoturismului marca VW Sharan aparţinând inculpatului Alerguș Aurel precum şi asupra sumelor de bani identificate în posesia inculpatei Nistor Olga, respectiv asupra sumelor de 100 de euro și 344 lei în vederea acoperirii prejudiciului cauzat prin săvârșirea faptei.

Totodată, la data de 14.06.2015, în jurul orelor 20.30, lucrătorii de poliție din cadrul Poliției orașului Vicovu de Sus au oprit în trafic pe DJ 209 G, pe raza comunei Straja, un autoturismul marca Ford Galaxy, de culoare roșie, înmatriculat în străinătate, la volanul căruia a fost identificat inculpatul Alerguș Aurel, iar pe locul din partea dreapta a șoferului a fost identificată inculpata Nistor Olga.

În urma verificărilor, în interiorul autoturismului în diferite spații special amenajate (în aripa din partea stângă spate, în roata de rezervă montată sub portbagajul autoturismului, în locul special amenajat din spatele bordului autoturismului, sub capota autoturismului) au fost identificate 870 pachete țigarete marca MARBLE ce nu aveau aplicate banderole fiscale.

Prejudiciul cauzat bugetului consolidat al statului pentru cantitatea de 870 pachete țigarete marca MARBLE, de proveniență din duty-free este de 10.034,00 lei.

Şi în acest caz s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra autoturismului marca Ford Galaxy aparţinând inculpatului Alerguș Aurel precum şi asupra sumelor de bani identificate în posesia inculpatei Nistor Olga, respectiv asupra sumelor de 50 de euro și 222 lei în vederea acoperirii prejudiciului cauzat prin săvârșirea faptei.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Judecătoriei Rădăuţi.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

PRIM PROCUROR,
Lucian STĂNESCU
Mai nouă Mai veche