Autoturisme indisponibilizate şi ţigări de contrabandă confiscate, la frontiera de nord

Autoturisme indisponibilizate şi ţigări de contrabandă confiscate, la frontiera de nordLa sfârşitul săptămânii trecute, în urma acţiunilor desfăşurate în zona de competenţă, polițiștii de frontieră din cadrul I.T.P.F. Sighetu Marmației au descoperit și confiscat 39.318 pachete țigări de provenienţă ucraineană, în valoare de 384.300 de lei, respectiv au indisponibilizat două autoturisme folosite la transportul ţigărilor de contrabandă.

* În dimineața zilei de 11 iulie a.c., în jurul orei 04.15, s-a prezentat în P.T.F. Siret, pe sensul de intrare în tara, Z. Valeri, în vârstă de 33 de ani, cu cetățenie româno-ucraineană, domiciliat pe raza jud. Suceava, care conducea un autoturism marca Ford.
În baza unei analize de risc, polițiștii de frontieră împreună cu lucrătorii vamali, folosind și câinele de serviciu Nah, specializat în descoperirea produselor de tutun, au efectuat un control amănunțit asupra autoturismului.
Astfel, a fost descoperită ascunsă şi nedeclarată, în vederea sustragerii de la controlul vamal, într-un spațiu special amenajat în aripile față și spate ale autoturismului, cantitatea de 1.020 pachete de ţigări, marca Rothmans, de provenienţă ucraineană.
Ţigările în valoare de 1300 lei au fost ridicate în vederea confiscării, iar şoferul a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 6.000 lei.
Autoturismul marca Ford în valoare de peste 31.000 lei a fost ridicat în vederea confiscării, deoarece avea confecționat un spațiu special amenajat pentru transportul țigărilor.

* În aceeași dimineață, în jurul orei 03.40, polițiștii de frontieră din cadrul S.P.F. Brodina - I.T.P.F. Sighetu Marmației au observat, în apropierea frontierei de stat, pe direcția localității Straja, un grup de persoane care se deplasa de la frontieră spre interiorul țării, transportând colete voluminoase.
Lucrătorii noştri au acționat pentru reținerea persoanelor în cauză efectuând somațiile legale prin voce, însă acestea nu s-au supus, au abandonat coletele și au fugit, moment în care lucrătorii noștri au executat mai multe focuri de avertisment în plan vertical, cu respectarea prevederilor legale.
Nici de această dată persoanele în cauză nu s-au oprit și profitând de întuneric și terenul accidentat, s-au dispersat în direcții diferite.
Imediat au fost luate măsuri de supraveghere a zonei fiind anunțate și autoritățile de frontieră ucrainene despre eveniment.
La fața locului, polițiștii de frontieră au descoperit 9 colete, care conțineau 30.000 pachete țigări, de diferite mărci, în valoare de 330.000 lei, marfă ce a fost ridicată în vederea confiscării.
În continuare, polițiștii de frontiera desfășoară activități specifice în cooperare cu autoritățile de frontieră din Ucraina, în vederea identificării persoanelor implicate și documentării întregii activități infracționale.

* În data de 9 iulie 2016, în jurul orei 4.30, un echipaj al poliției de frontieră din cadrul S.T.P.F. Maramureș, aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a observat pe DJ 186, pe raza localității Săcel, jud. Maramureș, un autoturism care se deplasa cu viteză spre localitatea Romuli, jud. Bistrița Năsăud, despre care aveau informaţii că transportă ţigări de contrabandă.
Polițiștii de frontieră au pornit în urmărirea autovehiculului, concomitent solicitând şi sprijinul lucrătorilor din cadrul Poliției Orașului Beclean. Astfel, autoturismul în cauză a fost oprit la intrarea în localitatea Beclean, iar la controlul efectuat, polițiștii de frontieră au descoperit un loc special amenajat sub mașină (pod dublu), în care puteau fi observate mai multe pachete cu țigări.
Drept urmare, conducătorul auto, identificat ca fiind Ioan M., de 39 ani, domiciliat pe raza județului Maramureș, împreună cu autoturismul în cauză, a fost condus la sediul S.T.P.F. Maramureș în vederea continuării cercetărilor.
Astfel, în locul special amenajat sub maşină a fost depistată cantitatea de 2.038 pachete cu țigări de proveniență ucraineană, în valoare de peste 18.000 lei.
În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de colectarea, deținerea, producerea, transportul, preluarea, depozitarea, predarea, desfacerea şi vânzarea bunurilor sau a mărfurilor, care trebuie plasate sub un regim vamal cunoscând că acestea provin din contrabandă sau sunt destinate săvârșirii acesteia, la finalizarea cazului urmând a se lua toate măsurile legale ce se impun.
De asemenea, autoturismul folosit la activitatea infracțională a fost indisponibilizat în vederea continuării cercetărilor.

*Și polițiștii de frontieră din cadrul I.T.P.F. Sighetu Marmației au descoperit în apropierea frontierei de stat mai multe colete care conțineau cantitatea de 6.260 pachete cu țigări de proveniență ucraineană.
Țigările, în valoare de 35.000 lei, au fost ridicate în vederea confiscării, iar în continuare se fac verificări în vederea identificării tuturor persoanelor implicate şi documentării întregii activități infracționale.
Mai nouă Mai veche