VIDEO Înmânarea Drapelului de luptă Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava



Duminică, 18 septembrie, începând cu ora 11:00, pe esplanada Casei Culturii din municipiul Suceava, a avut loc ceremonialul militar- religios de înmânare a Drapelului de luptă Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava.

La festivitate au participat secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă dr. Raed Arafat, inspectorul general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, generalul de brigadă dr. Ovidiu Vasilică, conducerile judeţului şi municipiului Suceava, oficialităţi civile şi militare, pompieri din ţările vecine, Moldova şi Ucraina, precum şi numeroşi cetăţeni.

După oficierea slujbei de binecuvântare a Drapelului de către preoţi, generalul de brigadă dr. Ovidiu Vasilică, inspector general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, a dat citire Decretului Prezidenţial nr. 385 din 7.04.2016, privind acordarea Drapelului de luptă Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava.

Dr. Raed Arafat a înmânat Drapelul generalului de brigadă dr. Ion Burlui, şeful pompierilor militari suceveni, care, împreună cu efectivul din subordine, a rostit Jurământul faţă de Drapelul de luptă al unităţii, faţă de patrie.

„Acest drapel vi se înmânează în lupta pe care o duceţi în fiecare zi împotriva timpului, minutelor, secundelor, ca să ajungeţi să salvaţi vieţi. Sunteţi în stare de luptă continuă ca să fiţi alături de cetăţenii care pot să se confrunte cu diferite situaţii de urgenţă şi pentru care speranţa unică sunteţi Dumneavoastră”, a spus dr. Raed Arafat.

Festivitatea a continuat, în aplauzele celor prezenţi, cu defilarea cu cântec a detaşamentului de onoare al unităţii, format din 10 plutoane, dar şi a tehnicii de intervenţie din dotarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava şi a pompei manuale trasă de cai, ce datează din secolul XIX, şi care aparţine Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Bosanci.

La final, participanţii au vizitat expoziţia cu tehnica de intervenţie a pompierilor şi au participat la cursurile susţinute în Caravana SMURD - centrul de formare mobil, unde pompierii-instructori au prezentat participanţilor, pe lângă tehnicile de acordare a primului-ajutor medical în situaţii de urgenţă, principalele riscuri care pot afecta România, precum cutremure, inundații, incendii, dar și modul în care populația se poate pregăti pentru a le face față.

* * *
Drapelul de luptă, simbol al preţuirii faţă de ţară, este menit să reamintească fiecărui militar tradiţiile glorioase ale poporului român, în general, şi ale unităţii căreia îi aparţine, în special, precum şi datoria sacră de a servi cu credinţă patria. El reprezintă trecutul, prezentul şi viitorul ţării şi este emblema fiinţării şi funcţionării unităţii respective, simbol către care se îndreaptă aspiraţiile tuturor celor care îşi desfăşoară activitatea, îşi îndeplinesc misiunile şi luptă sub faldurile sale.

Fiecare Drapel de luptă are elemente de identificare proprii, în sensul că, în cele patru colţuri ale flamurii sunt brodate cu fir aurit, cununi cu două ramuri de stejar care au în interiorul lor semnul de armă, iar pe placa ce susţine acvila, încoronată şi cruciată, şi pe inelul de pe hampă este inscripţionat numele unităţii. Pe timp de pace, Drapelul se păstrează în condiţii speciale şi este scos din vitrina sigilată doar cu aprobarea comandantului unităţii şi doar la aniversarea anumitor evenimente importante ale ţării ori ale unităţii, fiind apărat de garda drapelului.

Purtător de cuvânt - plt.adj. Alin GĂLEATĂ
Mai nouă Mai veche