VIDEO Protest RCA Suceava, 15 septembrie 2016



Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), Asociația Patronală a Transportatorilor Europa 2002 (APTE), Federația Operatorilor Români de Transport (FORT) și Asociația Operatorilor de Transport Rutier “Apulum” au protestat astăzi, 15 septembrie 2016, în fața Palatului Administrativ Suceava, fiind nemulțumiți în continuare de creșterea tarifului asigurărilor obligatorii de răspundere civilă (RCA).

Prefectul județului, domnul Constantin Harasim, a primit o delegație formată dintr-un număr de șapte protestatari, care a înaintat un memoriu prin care solicită ca în cursul zilei de azi să fie comunicate oficial valorile maxime ale tarifelor de primă care vor fi aplicate pe perioada de plafonare, stabilite conform Ordonanței Guvernului României. Acest memoriu urmează a fi transmis către autoritățile centrale cu atribiții în domeniu.

Guvernul a aprobat ieri, prin Ordonanță de Urgență, cadrul normativ care să ducă la rezolvarea problemelor semnalate pe piața asigurărilor RCA. Actul normativ permite stabilirea de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, pe o perioadă de șase luni, a unui tarif RCA de referință aplicat atât persoanelor fizice, cât și juridice. Autoritatea de Supraveghere Financiară va stabilli tarife de primă maxime în cel mult 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a prezentei Ordonanțe de Urgență. Ulterior perioadei în care tariful de primă va fi plafonat, ASF va calcula un tarif de referinţă pe baza daunei medii pentru fiecare categorie de vehicul, a plăților de daune achitate de către asigurători și raportate la frecvența producerii evenimentelor pe respectiva categorie de vehicule. Potrivit Ordonanței de Urgență, contractul RCA se încheie pe o perioadă de la o lună la 12 luni, multiplu de o lună, în funcție de opțiunea asiguratului. Contractul RCA poate fi suspendat la cererea asiguratului pe perioada suspendării dreptului de circulație al vehiculului sau pe perioada imobilizării vehicului.

Biroul de presă al Instituției Prefectului - județul Suceava
Mai nouă Mai veche