Trimitere în judecată: Vasilică Pușcașu, Panseluța Sofian, Corneliu Severin Sofian - evaziune fiscală, înșelăciune, emiterea unei file cec fără a avea completate elementele esenţiale

Ca urmare a redeschiderii urmăririi penale în cauza privind pe inculpații Sofian Corneliu Severin, Sofian Panseluţa și Puşcaşu Vasilică, confirmată de Tribunalul Suceava la data de 09.05.2016, procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au dispus trimiterea în judecată a inculpaților SOFIAN CORNELIU SEVERIN și SOFIAN PANSELUŢA sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală, emiterea unei file cec fără a avea completate elementele esenţiale şi înşelăciune, precum şi a inculpatului PUŞCAŞU VASILICĂ, în prezent deținut în altă cauză, pentru comiterea infracţiunii de înşelăciune.

Din probatoriul administrat în cauză, a rezultat următoarea situație de fapt:

Inculpatul Sofian Corneliu Severin a deţinut calitatea de asociat şi administrator al SC S.C. SRL Suceava, societate ce avea ca obiect principal de activitate construcţia de clădirii civile şi comerţ cu ridicata a materialelor de construcţii. La aceeaşi societate în funcţia de director general era angajată şi inculpata Sofian Panseluţa, care avea împuternicire pentru derularea de activităţi comerciale şi drept de semnătură în bancă, pentru ridicarea şi emiterea instrumentelor de plată.

Inculpatul Puşcaşu Vasilică figurează în evidenţele Oficiului Registrului Comerţului ca administrator la SC K.C. SRL Suceava, cu activitate principală ,,agenţii imobiliare”.

Cercetările penale au stabilit că la începutul lunii martie 2009 inculpata Sofian Panseluţa s-a prezentat la sediul societăţii SC S.X. SRL Suceava, însoţită de inculpatul Puşcaşu Vasilică pe care l-a prezentat ca fiind proprietarul unui bloc nou construit în cartierul George Enescu, pentru care aveau nevoie de materiale în vederea realizării finisajelor interioare, urmând ca acestea să fie efectuate de SC S.C. SRL Suceava. La aceeaşi dată inculpata Sofian Panseluţa s-a înţeles cu reprezentanţii firmei SC S.X. SRL Suceava ca marfa să fie livrată în funcţie de alegerile pe care le vor face proprietarii apartamentelor, ceea ce s-a și întâmplat.
În urma efectuării inspecţiei fiscale de către Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Suceava – Activitatea de inspecţie fiscală, s-a stabilit că relaţiile comerciale derulate între SC S.C. SRL Suceava şi SC S.X. SRL Suceava, în baza cărora au fost livrate mărfuri în valoare de 56.333,83 lei, nu au fost evidenţiate în contabilitatea societăţii SC S.C. SRL Suceava. Consecinţa fiscală stabilită de către organul de control fiscal a fost sustragerea de la plata impozitului pe profit prin neînregistrarea în contabilitate a mărfurilor achiziţionate de la SC S.X. SRL Suceava, bugetul de stat fiind prejudiciat cu suma de în valoare de 11.336 lei.

Cu privire la infracţiunile de înşelăciune cercetările penale au stabilit că deşi firma SC S.C. SRL Suceava administrată de către cei doi inculpaţi, Sofian Corneliu Severin şi Sofian Panseluţa, se confrunta cu probleme financiare (imposibilitatea achitării datoriilor către furnizori), aceștia au continuat achiziţionarea de mărfuri de la furnizori, deşi se aflau în imposibilitatea efectuării plăţilor.

Inculpata Sofian Panseluţa l-a prezentat pe Puşcaşu Vasilică ca fiind un investitor care construieşte un bloc de locuinţe, determinând persoana vătămată să-i acorde încredere.

Inculpata Sofian Panseluţa, cu toate că a stabilit cu administratorii SC S.X. SRL Suceava să-i fie livrate mărfuri până la 10.000 lei, în momentul în care a atins acea sumă, s-a prezentat imediat la sediul societăţii şi, pentru a-și întări credibilitatea, a emis o filă cec, deşi ştia că nu o poate onora şi astfel a ascuns starea de blocaj financiar.

Prejudiciul cauzat de către cei trei inculpaţi este de 56.333,83 lei, reprezentând mărfuri ridicate şi neachitate de la SC S.X. SRL Suceava şi 11.336 lei impozit pe profit şi TVA, datorate bugetului de stat.

În consecință, în baza probatoriului administrat în cauză, prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, s-a reţinut că în perioada noiembrie 2012 – iulie 2013 inculpaţii Sofian Panseluţa şi Sofian Corneliu în calitate de administratori al SC S.C. SRL Suceava, împreună cu inculpatul Puşcaşu Vasilică au indus în eroare pe persoana vătămată S.Ş., administrator la SC S.X. SRL Suceava, care le-a livrat mărfuri, deşi inculpații se aflau în imposibilitatea de efectuare a plăţilor, cauzându-i persoanei vătămate un prejudiciu de 56.333,83 lei, reprezentând mărfuri ridicate şi neachitate de la SC S.X. SRL Suceava. De asemenea, inculpaţii Sofian Panseluţa şi Sofian Corneliu nu au achitat obligaţiile fiscale datorate bugetului de stat în valoare de 11.336 lei, reprezentând impozit pe profit şi TVA, şi totodată, au emis file cec fără a fi completate conform prevederilor art. 84 alin. 1 pct. 3 din Legea 59/1934.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Tribunalului Suceava.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

PRIM PROCUROR,
Lucian STĂNESCU

PURTĂTOR DE CUVÂNT,
PROCUROR,
Maria Cristina CIORNEI
Mai nouă Mai veche