Trimitere în judecată: Elena Avasiloaiei, Camelia Bălănoaiei - delapidare, abuz în serviciu

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava au dispus trimiterea în judecată a inculpatelor AVASILOAIEI ELENA, cercetată în stare de libertate pentru săvârşirea infracţiunii de delapidare în formă continuată prev. de art. 295 alin. 1 C.p. cu aplic. art. 35 alin. 1 C.p., totul rap. la art. 5 alin. 1 C.p. şi BĂLĂNOAIEI CAMELIA cercetată în stare de libertate pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la delapidare în formă continuată prev. de art. 48 alin. 1 C.p. rap. la art. 295 alin. 1 C.p. cu aplic. art. 35 alin. 1 C.p. şi abuz în serviciu în formă continuată prev. de art. 297 alin. 1 C.p. cu aplic. art. 35 alin. 1 C.p., ambele cu aplic. art. 38 alin. 1 şi totul rap. la art. 5 alin. 1 C.p.

Probatoriul administrat în cauză, pe parcursul urmăririi penale, a relevat următoarea situaţie de fapt:
AVASILOAIEI ELENA, în calitate de casier în cadrul UATC Fîntînele, funcţie prin prisma căreia avea atribuţii de gestiune a sumelor încasate de la contribuabili, cu intenţie şi în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în perioada 2012-iulie 2013 a sustras suma totală de 144.334 lei, din care şi-a însuşit suma de 68.334 lei, iar restul de 76.000 lei a fost însuşită de inculpata BĂLĂNOAIEI CAMELIA

BĂLĂNOAIEI CAMELIA, în calitate de consilier clasa I în cadrul Compartimentului Financiar-Contabil din cadrul aceleiaşi unități - deşi avea ca atribuţii legale şi menţionate în fişa postului la data faptei, printre altele, efectuarea periodică a controlului casieriei (zilnic sau cel târziu a doua zi, precum şi control inopinat cel puţin o dată pe lună) şi să informeze despre cazurile de abateri de la disciplina financiară şi executarea controlului financiar preventiv conform prevederilor legale în materie - cu intenţie şi în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în perioada 2012-iulie 2013, a ajutat şi înlesnit activitatea inculpatei AVASILOAIEI ELENA de însuşire din casieria unităţii, a sumei totale de 144.334 lei, din care suma de 68.334 lei a fost însuşită de AVASILOAIEI ELENA, iar restul de 76.000 lei a fost însuşit de inculpata BĂLĂNOAIEI CAMELIA.

De asemenea, inculpata BĂLĂNOAIEI CAMELIA, în calitate de consilier clasa I în cadrul Compartimentului Financiar-Contabil din cadrul UATC Fîntînele, funcţie prin prisma căreia avea ca atribuţii legale şi menţionate în fişa postului la data faptei, printre altele, efectuarea periodică a controlului casieriei (zilnic sau cel târziu a doua zi, precum şi control inopinat cel puţin o dată pe lună), informând despre cazurile de abateri de la disciplina financiară şi executarea controlului financiar preventiv conform prevederilor legale în materie, cu intenţie şi în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în perioada 2012-iulie 2013, nu şi-a îndeplinit cu intenție atribuţiile de serviciu prin încălcarea legii, în sensul că nu a verificat, în aceeaşi zi sau cel târziu a doua zi, documentele de încasări şi plăţi predate de casier, precum şi dacă soldul înscris în registrul de casă este stabilit corect, şi nu a verificat, pe baza înregistrărilor din registrul de casă şi a foilor de vărsământ cu chitanţă, dacă sumele care existau în casierie şi pentru care s-au emis chitanţe au fost depuse la bancă sau la celelalte instituţii de credit, la termenele şi în condiţiile stabilite, respectiv nu şi-a îndeplinit, cu intenţie, obligaţia de a efectua controlul inopinat al casieriei cel puţin o dată pe lună, prin numărarea şi verificarea tuturor valorilor existente în casă, aşa cum se prevede în actul normativ sus-menţionat.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Judecătoriei Suceava.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Purtător de cuvânt,
Procuror,
Georgel- Lucian Cîmpanu
Mai nouă Mai veche