Trimitere în judecată: Narcis Marian Covaci, omor

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au dispus trimiterea în judecată a inculpatului COVACI NARCIS MARIAN, cercetat în stare de arest preventiv pentru săvârşirea infracțiunii de „omor”.

Probatoriul administrat în cauză, pe parcursul urmăririi penale, a relevat următoarea situaţie de fapt:
Inculpatul Covaci Narcis Marian locuieşte în cătunul Ţîmpoci, sat Capul Codrului, comuna Păltinoasa, judeţul Suceava, la o distanţă de aproximativ un km de imobilul în care a locuit victima C.G.C, persoană în vârstă de 12 ani.

La data de 30 iulie 2016, în jurul orelor 22:00 cu aproximaţie, inculpatul a plecat cu mai mulţi prieteni din satul Capul Codrului spre oraşul Gura Humorului, acolo consumând cantităţi mari de băuturi alcoolice la un local public. În jurul orelor 02:00 (dimineaţa zilei de 31 iulie 2016) inculpatul a revenit la domiciliu având asupra sa şi o sticlă conţinând cel mai probabil palincă. În momentul când a ajuns în dreptul casei sale a sesizat că în aceeaşi zonă se află fratele său M.D.I., împreună cu victima C.G.C.

Inculpatul l-a invitat în casa sa pe C.G.C., spunându-i „tu în seara asta bei cu mine”. Victima a acceptat invitaţia şi l-a urmat pe inculpat în casă, iar după puţin timp a intrat în imobil şi martorul M.D.I. Din cercetări a rezultat că victima a băut două pahare din respectiva băutură, aproximativ 50-100 ml.

Conştient că vârsta precum şi tăria băuturii îl vor împiedica să ajungă înapoi acasă, victima i-a comunicat inculpatului că nu poate continua să mai bea cu el. Starea de ebrietate în care se afla atunci inculpatul, combinată cu o aşa-zisă agresiune anterioară din partea victimei asupra unei rude a inculpatului l-au determinat pe inculpat să-l agreseze (în casă) pe minorul C.G.C.

Inculpatul i-a aplicat victimei două lovituri cu palma peste faţă, acesta fiind și momentul când martorul a văzut ultima dată în viaţă victima deoarece, temându-se de fratele său (şi el fiind anterior agresat de acesta de mai multe ori), a plecat din locuinţa comună - în cursul nopţii dormind în casa unei vecine.

După plecarea martorului (aproximativ 03:00), victima a ieşit din casa inculpatului cu intenţia de a se deplasa spre domiciliu. Inculpatul s-a deplasat după victimă și a continuat să exercite acte de violenţă asupra victimei - a lovit-o cu palmele şi picioarele, a lovit-o cu o piatră în cap, a fugit după victimă când aceasta s-a îndepărtat în fugă de el, a prins-o, a trântit-o pe sol, a imobilizat-o, a continuat să-i aplice lovituri cu pumnii în diverse zona anatomice, i-a aplicat o nouă lovitură cu piatra în zona cranio-cerebrală, după care a luat un şiret de la pantoful victimei şi cu acesta a sugrumat-o.

Constatând că minorul a încetat din viaţă, l-a apucat de mâini şi de picioare şi l-a târât la o distanţă de câţiva metri, abandonând apoi cadavrul printre arbuşti.

Cadavrul victimei a fost descoperit de un frate de-al său în după-amiaza zilei de 01 august 2016, în jurul orelor 16:00, ulterior desfăşurându-se şi primele investigaţii ale organelor de urmărire penală.

Conform concluziilor medicului legist din cadrul S.M.L. Suceava, moartea victimei a fost violentă şi s-a putut datora insuficienţei respiratorii acute consecutivă asfixiei mecanice prin comprimarea cervicală prin intermediul unui laţ cu nod fix, posibil asociat şi cu o comprimare toracică sub corp greu, în condiţiile unei intoxicaţii etilice acute.

La momentul decesului victima prezenta o alcoolurie de 2,10 gr ‰, valoare probabil uşor influenţată de starea de putrefacţie (maxim 0,2 - 0,5 %).

În opinia medicului legist moartea victimei a putut surveni la data de 31 iulie 2016 (fiind avute în vedere atât starea cât şi mediul în care a fost identificat cadavrul).

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Tribunalului Suceava.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.


PRIM PROCUROR, 
Lucian STĂNESCU 

purtător de cuvânt,
PROCUROR
Maria Cristina CIORNEI
Mai nouă Mai veche