Penelul fermecat 2017, faza națională

Vernisajul expoziţiei ,,Frumuseți din țara noastră”, organizat în cadrul Concursului Naţional de Creaţie plastică pentru preşcolari ,,Penelul Fermecat”, ediţia a –XII- a, faza națională, va avea loc vineri, 7 aprilie 2017, ora 12.00, la Muzeul Bucovinei.

Concursul a fost iniţiat de către Inspectoratul Şcolar Suceava, de către doamna profesor învăţământ preşcolar, Daniela Răileanu, și se derulează în parteneriat cu: Consiliul Judeţean Suceava, Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional a judeţului Suceava, Uniunea Artiştilor Plastici - filiala Suceava, Colegiul de Artă ,,Ciprian Porumbescu" Suceava, Facultatea de Știinţe ale Educaţiei din cadrul Universităţii ,,Ștefan cel Mare" Suceava şi este organizată de cadrele didactice de la: Grădiniţa cu Program Prelungit ,,Gulliver’’ Suceava, Grădiniţa cu Program Prelungit ,,1-2-3” Suceava şi Grădiniţa cu Program Normal Ipoteşti.

Expoziţia cuprinde 224 lucrări ale preşcolarilor cu vârste cuprinse între 4-6 ani, din grupele mijlocii şi mari, structurate în 4 secţiuni: desen/pictură - 133 lucrări, grafică - 20 lucrări, modelaj - 55 lucrări, mozaic - 16 lucrări.

Juriul a acordat 224 de premii din care 4 Mari Premii, câte 1 pentru fiecare secțiune, 181 premii I și 39 premii speciale, pe secţiuni şi pe grupe de vârstă.Marile premii au fost acordate pentru fiecare secțiune în conformitate cu regulamentul concursului, de către juriul format din domnii profesori: Camelia Rusu Sadovei, Raluca Schipor, Iulian Asimionesei de la Colegiul de Artă ,,Ciprian Porumbescu” Suceava și doamna profesor universitar doctor Oana Hrișcă de la Facultatea de Științe ale Educației din cadrul Universității ,,Ștefan cel Mare”, astfel:

Marele Premiu „Penelul fermecat” la secțiunea desen/pictură a fost obținut de preșcolarul GORBĂNESCU RAREȘ, de la G.P.P. a C.N. ,,Mihai Eminescu” Suceava, îndrumat de profesor Violeta Mazureac, cu lucrarea cu tema:,,România de vis”.


Marele premiu „Penelul fermecat” la secțiunea grafică s-a acordat preșcolarului MARCU ADELINA, cu lucrarea intitulată ,,Sunt o mândră româncuță” de la G.P.N. ,,Țăndărică” Suceava, sub îndrumarea profesorului Antoaneta Botez.


Marele premiu „Micul maestru” la secțiunea modelaj a fost obținut de preșcolarul OBREJA ECATERINA MARIA, de la G.P.P.,,1-2-3”, îndrumată de doamna profesor Obreja Doruța Mihaela.


Marele premiu „Măiestrie și copilărie”, la secțiunea mozaic a fost adjudecat de preșcolarul ŢUGUI MATEI, cu lucrarea intitulată ,,Cu tata în drumeție”, de la G.P.N. ,,Sfânta Treime Rădăuți, sub îndrumarea profesorului Maria Cucu.


Menționăm că, preșcolarii de la Grădinița Specială Fălticeni, au obținut 5 premii I.

Doamna lector universitar doctor Oana Ruxandra Hrișcă, membru al juriului, precizează că ,,arta este comuniune şi comunicare și concursul de creaţie plastică “Penelul fermecat” provoacă, stimulează manifestarea expresivităţii plastice și este un instrument ideal pentru exprimarea copiilor prin intermediul artelor, este de fapt un pretext de a se juca în mod creativ cu idei, tehnici şi materiale. Copilul trebuie lăsat să-şi dezvolte singur aptitudinile artistice, acesta necesită doar sprijin în accesul la materiale de bună calitate şi la îndrumare, în ceea ce priveşte mânuirea instrumentelor de lucru. Mijloacele plastice devin pentru copil unelte de creaţie a spaţiului propriu, real sau imaginar. Neîngrădirea exprimării aduce libertate în gândire, creativitate în acţiune şi preţuirea valorilor autentice.În procesul de jurizare a lucrărilor, în fiecare an s-a pus accentul pe inovaţia artistică, pe libertatea de a combina şi de a asocia noi imagini, materiale, tehnici de lucru, în scopul de a exprima o viziune, o idee, un sentiment, un adevăr, trăind intens revelaţia unei deosebite autorealizari şi satisfacţia unei creaţii reuşite, unice, personale.

Evaluarea copiilor în cadrul acestui concurs, ca de altfel în toate concursurile ce ţin de domeniul artelor plastice, este făcută pe baza criteriilor ce ţin de expresivitatea, unicitatea şi originalitatea creaţiei lor având în vedere monitorizarea evoluţiei lor.

Felicităm pe toţi cei care au avut participări și anul acesta cu rezultate deosebite şi sperăm ca în ediţiile viitoare să regăsim copii talentaţi şi expresivi. Merită să-i încurajăm înspre afirmare, încredere şi bucurie.”
Tema anuală a manifestării cultural-artistice ,,Penelul fermecat” a incitat preşcolarii şi cadrele didactice îndrumătoare în a concretiza prin limbaj și efecte plastice, repere concrete ale mediului apropiat, elemente distincte ale zonei natale care compun reprezentări mentale despre frumusețile țării, locale și naționale.Astfel, lucrările copiilor nu relevă doar reprezentarea într-un limbaj plastic a unor frumuseți și bogății ale României, ci transmit mesaje emoționale pozitive, cu valoare lăuntrică, cu referire la percepția personală asupra elementelor componente ale noțiunii de țară. Mesajul lucrărilor realizate de preșcolari ne va ancora într-o călătorie înapoi în timp, în copilărie, atunci când ,,țara” se limita la câmpii, dealuri și poienițe pline de flori, pe care zburdau copii veseli laolaltă cu mieii zglobii, la ulița bunicilor unde cu toții jucam oină, la biserica din satul bunicii dătătoare de ocrotire și binecuvântare, la locul de joacă din fața blocului, unde toți copiii se jucau cu aceeași minge sau coardă, într-un larmă încă perceptibilă. Pentru a vă convinge că, preşcolarii au ilustrat plastic percepția personală asupra țării noastre, concomitent cu experiența unor trăiri emoționale intense în momentele în care au realizat lucrările, vă invităm la festivitatea de premiere a celor mai bune exponate, care se va realiza în mod festiv, cu participarea micuţilor „pictori”, împreună cu părinţii şi cadrele didactice îndrumătoare, în locaţia sus-amintită, pentru a oferi tuturor un prilej de bucurie însufleţit de zâmbetele sincere şi inocente ale premianților. Spectacolul de culori, lumini, tonuri și nuanțe oferit de exponate poate constitui un prilej de reflecție pentru privitori, pe care îi invităm la un exercițiu imaginar despre ceea ce fiecare își reprezintă mental despre frumusețile țării noastre, în comparație cu exprimarea plastică a preșcolarilor pe aceeași temă.

Expoziţia, prilej de bucurie, de reflexie, de aducere aminte, poate fi vizionată în perioada 7- 10 aprilie 2017, la Muzeul Bucovinei.

Maria Matei, 
director G.P.P. ,,Gulliver”

Mai nouă Mai veche