Ulma: Soț care a încălcat ordinul de restricție și a distrus geamurile soției, reținut în arestul IPJ

La 17.05.2017, în jurul orei 07.20, polițiștii Postului de Poliție Ulma au fost sesizați telefonic de către o femeie de 49 de ani, din comuna Ulma, care a reclamat faptul că la domiciliul acesteia a venit fostul soț și i-a distrus cu pumnii un geam de la locuință, prejudiciul fiind de 50 de lei.
În urma cercetărilor efectuate s-a stabilit că la 17.05.2017, în jurul orei 07.20 la domiciliul persoanei vătămate a venit fostul soț în vârstă de 45 de ani, din aceeași localitate, care se afla sub influența băuturilor alcoolice. Acesta a spart cu pumnii geamul ușii de la intrarea dormitorului din incinta imobilului unde persoana vătămată locuieşte. Fostul soţ are ordin de restricție prin hotărâre judecătorească, prin care nu are voie să se apropie de domiciliul reclamantei la o distanță de mai puţin de 200 de metri și să nu ia contact cu aceasta prin telefon sau alte mijloace.
Polițiștii din cadrul Poliţiei oraşului Vicovu de Sus au dispus prin ordonanţă reţinerea acestuia pentru o perioadă de 24 de ore, acesta introdus în arestul IPJ Suceava.
S-a întocmit dosar penal privind infracțiunile de „nerespectarea hotărârii judecătorești” şi „distrugere”.

Reamintim că cererile pentru emiterea ordinului de protecţie pentru victimele violenţei în familie se vor judeca de urgenţă, în termen de cel mult 72 de ore de la depunerea cererii. 

Conform legii, persoana a carei viata, integritate fizica sau psihica, ori libertate este pusa in pericol printr-un act de violenta din partea unui membru al familiei poate solicita instantei ca, in scopul inlaturarii starii de pericol, sa emita un ordin de protectie, prin care sa dispuna, cu caracter provizoriu, una sau mai multe masuri, respectiv obligatii sau interdictii.

Sanctiunea nerespectarii ordinului
Incalcarea oricareia dintre masurile dispuse prin ordinul de protectie constituie infractiunea de nerespectare a hotararii judecatoresti si se pedepseste cu inchisoare de la o luna la un an.
In caz de condamnare, nu se poate dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei.

Prevenirea violenţei intrafamiliale este o prioritate pentru poliţişti, având în vedere implicaţiile deosebite asupra copiilor generate de comportamentul violent în mediul familial.
Mai nouă Mai veche