FOTO Judecătorii și procurorii suceveni au protest împotriva modificării legilor justiției

Aproximativ 60 de de magistrați din Suceava au protestat, marți, împotriva modificării legilor justiției. Au participat judecători de la Judecătorie, Tribunal și Curtea de Apel și procurori de la toate parchetele, inclusiv DIICOT și DNA. La ora 11.00, magistrații au ieșit pe scările din fața Palatului Justiției. Protestul a fost tăcut, iar participanții nu au acordat interviuri. Puțini dintre ei aveau robele în mâini.

„În urma întrunirii Adunării Generale a Judecătorilor de la Curtea de Apel Suceava, cu majoritate de voturi, s-a decis alăturarea la demersul celorlalți colegi magistrați din țară care au protestat ieri în fața instanțelor de judecată.
La acest protest tăcut, desfășurat în fața Palatului de Justiție între orele 1100-1130, s-au alăturat judecători din cadrul Tribunalului Suceava și Judecătoriei Suceava precum și procurori din cadrul Parchetelor de pe lângă instanțele având sediul în municipiul Suceava.
Judecătorii îşi manifestă în mod categoric nemulţumirea faţă de lipsa totală a consultărilor instanţelor și parchetelor și față de modul de desfășurare a dezbaterilor cu privire la modificarea Codului Penal, a Codului de procedură penală, precum şi ignorarea avizului negativ al C.S.M. cu privire la ”legile justiţiei”, mai cu seamă că aceste iniţiative au un potenţial major de afectare a activităţii parchetelor şi instanţelor de judecată.
Judecătorii consideră că modificările propuse, în mare parte, pot duce la lipsirea organelor judiciare de instrumentele specifice menite să asigure protecţia victimelor şi identificarea infractorilor, îngreunând semnificativ realizarea unei justiţii penale eficiente şi pot afecta statutul şi independenţa magistraţilor (judecători și procurori)”, se arată într-un comunicat al judecătorilor Curții de Apel Suceava.

Conform unui comunicat de presă transmis de magistrații procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava, aceștia „îşi exprimă solidaritatea cu privire la acţiunea magistraţilor de dezaprobare a propunerilor de modificare a legilor justiţiei şi ale Codurilor penal şi de procedură penală, care se regăsesc pe ordinea de zi a Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul justiţiei”.

„Considerăm că aceste propuneri pentru modificare a legilor menţionate în măsura în care vor fi adoptate vor afecta grav funcţionarea sistemului judiciar, consecinţa directă fiind creşterea infracţionalităţii şi afectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor şi a ordinii de drept în România”, se mai arată în comunicat.

Magistrații procurori au arătat că prezența alături de magistrații judecători la protestul tăcut din fața Palatului de Justiției are rolul de „a trage un semnal de alarmă cu privire la posibila afectare a funcţionării statului de drept”.Mai nouă Mai veche