Soții Corneliu Severin și Panseluța Sofian, trimiși în judecată pentru evaziune fiscală și înșelăciune


Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au dispus trimiterea în judecată a inculpaților SOFIAN CORNELIU SEVERIN și SOFIAN PANSELUŢA sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi înşelăciune.

Din probatoriul administrat în cauză, a rezultat următoarea situație de fapt:

Inculpatul Sofian Corneliu Severin a deţinut calitatea de asociat şi administrator al SC S.C. SRL Suceava, societate ce avea ca obiect principal de activitate construcţia de clădirii civile şi comerţ cu ridicata a materialelor de construcţii. La aceeaşi societate în funcţia de director general era angajată şi inculpata Sofian Panseluţa.

Cercetările penale au stabilit că la începutul lunii martie 2009 inculpata Sofian Panseluţa s-a prezentat la sediul societăţii SC S.X. SRL Suceava, însoţită de o persoană pe care a prezentat-o ca un antreprenor fezabil financiar care construieşte un bloc situat în b-dul George Enescu, în vederea obţinerii încrederii administratorilor societăţii SC S.X. SRL Suceava, deşi cunoştea că societatea pe care o reprezenta, respectiv S.C. S.C. S.R.L., se confrunta cu probleme financiare, neputând plăti comenzi de materiale de construcţii achiziţionate de la alte 15 societăţi comerciale furnizoare, fiind în imposibilitatea achitării datoriilor sale către furnizori. La aceeași data, inculpata Sofian Panseluţa a încheiat o convenţie verbală cu administratorii societăţii SC S.X. SRL Suceava inducând acestora încrederea că îşi va onora obligaţiile asumate, constând în achiziţionarea de materiale de construcţii (gresie, faianţă, chit) de către SC S.C. SRL care aveau ca destinaţie mai multe apartamente din blocul construit de persoana pe care aceasta a prezentat-o ca fiind antreprenorul garant.

După efectuarea mai multor livrări de marfă în aceste condiţii, marfă care a ajuns la beneficiarii finali, şi înaintarea unei file cec nedatate şi parţial completate, la sfârşitul lunii martie 2009, către administratorii SC S.X. SRL, filă cec despre care ştia că nu poate fi valorificată întrucât nu exista disponibil bănesc în cont, pentru a garanta plata mărfii, instrument ce a şi fost refuzat la plată în data de 02.04.2009, inculpata Sofian Panseluţa a refuzat să primească facturile emise de S.C. S.X. S.R.L. aferente acestor operaţiuni comerciale şi implicit să efectueze plata la care se angajase iniţial, producând astfel un prejudiciu societăţii furnizoare în cuantum de 57.333,83 lei.

În urma efectuării inspecţiei fiscale de către Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Suceava – Activitatea de inspecţie fiscală, s-a stabilit că relaţiile comerciale derulate între SC S.C. SRL Suceava şi SC S.X. SRL Suceava, în baza cărora au fost livrate mărfuri în valoare de 57.333,83 lei, nu au fost evidenţiate de către inculpații Sofian Corneliu Severin și Sofian Panseluţa în contabilitatea societăţii SC S.C. SRL Suceava. Consecinţa fiscală stabilită de către organul de control fiscal a fost sustragerea de la plata către bugetul de stat a TVA în sumă de 10.070 lei, prejudiciul nefiind recuperat.

În cauză nu s-au instituit măsuri asigurătorii, întrucât nu au fost identificate bunuri mobile/imobile aparținând inculpaţilor.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Tribunalului Suceava.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

PRIM PROCUROR, 
Lucian STĂNESCU 

PURTĂTOR DE CUVÂNT,
PROCUROR,
Maria Cristina CIORNEI
Mai nouă Mai veche