Aviatorul Vasile Niculescu, care a zburat cu documentele Marii Uniri, declarat cetăţean de onoare al judeţului Suceava

Aviatorul sucevean Vasile Niculescu, care a zburat cu documentele Marii Uniri de la Bacău la Blaj, va fi declarat post-mortem Cetăţean de onoare al judeţului Suceava. Decizia va fi luată în ședința de joi a Consiliului Județean Suceava.

Vasile Niculescu a intrat în istorie după zborul pe care l-a efectuat pe 23 noiembrie 1918, când a aterizat cu un avion Farman 40 pe Câmpia Libertăţii din Blaj.

Potrivit datelor istorice, în acea zi, aparatul de zbor pilotat de Vasile Niculescu şi căpitanul Victor Precup a plecat de la Bacău spre Câmpia Libertăţii, pentru a duce mesajul despre Unire al moldovenilor de pe ambele maluri ale Prutului, hotărâtor pentru convocarea Marii Adunări de la Alba Iulia, din 1 decembrie 1918, deoarece guvernul român, aflat la Iaşi, şi Consiliul Naţional Român Central nu puteau comunica decât par avion, din cauza iernii aspre.În avionul care a aterizat pe 23 noiembrie pe Câmpia Libertăţii se aflau un sac plin cu manifeste şi o geantă sigilată, în care se găseau, printre alte documente, scrisoarea primului-ministru Ion I. C. Brătianu pentru Consiliul Naţional Român Central.

Zborul s-a efectuat la 2.600 de metri altitudine cu un Farman 40 nr. 3240, fiecare membru al echipajului fiind cu faţa protejată de un strat gros de parafină, singura soluţie pentru a supravieţui la -40 de grade Celsius.

Piloţii nu au avut nici paraşute, nici armament, iar carlinga fusese deschisă pe tot parcursul zborului.

Zborul fusese ordonat şi efectuat ca urmare a faptului că Marele Cartier General Român trebuia să transmită documente importante Consiliului Naţional Român în vederea Unirii Transilvaniei, care avea să fie înfăptuită peste doar câteva zile, pe 1 Decembrie 1918.

La întoarcere, pe lângă acte importante ce trebuiau să ajungă în Regat, au primit, în mod simbolic, o bucată de piatră care se păstrase din monumentul ridicat în anul 1848 de către români pe Câmpia Libertăţii din Blaj şi care fusese distrus de inamic.

Sute de oameni şi-au pus semnătura pe pânza avionului, fiind mesajul românilor din Ardeal către Guvernul de la Iaşi, anunţând Unirea care va avea loc peste doar câteva zile.

Acest zbor istoric ce a fost efectuat între Bacău şi Blaj a fost prima legătură a Transilvaniei cu România după Pacea de la Bucureşti.

Vasile Niculescu s-a născut în Fălticeni pe 21 noiembrie 1891 şi a decedat pe 24 aprilie 1981 în anonimat, fiind înmormântat la Rădăuţi. AGERPRES / (AS - autor: Silvia Marcu, editor: Marius Frăţilă, editor online: Irina Giurgiu)
Mai nouă Mai veche