53 de priorități pentru bugetul municipiului Fălticeni în 2019, identificate de USR Fălticeni



Partidul Uniunea Salvați România, Filiala Fălticeni, face un apel către Primarul municipiului Fălticeni să ia în considerare mai multe probleme semnalate de către cetăţenii municipiului Fălticeni.

Domnule Primar,
Având în vedere atât faptul că instituția pe care o conduceți pregătește bugetul pentru anul 2019, cât și sesizările și propunerile primite de la cetățenii municipiului Fălticeni, direct, pe parcursul campaniei Fără Penali în funcții publice cand am primit multe sesizari in timp ce discutam cu oamenii care au semnat, dar și prin intermediul altor mijloace de comunicare, Filiala Fălticeni a Partidului Uniunea Salvați România vă roagă să luați în considerare asigurarea bugetului, pe anul 2019, și pentru rezolvarea următoarelor probleme considerate esențiale de către concitadinii noștri:
  1. Repararea străzii de la ieșire din oras spre Lidl.
  2. Asfaltarea străzii Plutonier Iacob, una care nu a fost niciodată asfaltată!
  3. Repararea și asfaltarea străzii Nicolae Beldiceanu până la Auto Florin.
  4. Repararea Aleei Trandafirilor.
  5. Strângerea câinilor de pe străzi.
  6. Repararea străzii Ioan Dragoslav.
  7. Crearea unor noi locuri de parcare.
  8. Colectarea selectivă a gunoiului în toate zonele din oraș și stabilirea mai multor spații pentru reciclarea tuturor materialelor din categoriile: sticlă, hârtie, plastic, baterii, becuri etc. Popularizarea acestora și instruirea populației în acest sens.
  9. Plantarea de copaci pe spațiul verde .
  10. De pus noi becuri pe str.Brosteni, două fiind arse de mai bine de un an.
  11. Alocarea de bani pentru aviziere în periferie.
  12. Eliminarea panourilor publicitare de lângă trecerile de pietoni pentru a evita accidentele.
  13. Eliminarea buruienilor cu flori de lângă trecerile de pietoni pentru a evita accidentele.
  14. Colectarea selectivă obligatorie a deșeurilor.
  15. Treceri de pietoni bine iluminate cu vizibilitate clară.
  16. Amplasarea unor coșuri de gunoi care adună gunoiul în subteran în fiecare cartier.
  17. Sterilizarea gratuită a animalelor fara pedigree din gospodării.
  18. Dezapezirea eficientă a orașului.
  19. Recensământul persoanelor adulte fără adăpost.
  20. Supraînalțarea trecerilor de pietoni.
  21. Realizarea unui nou parc verde.
  22. Mai multe bănci prin oraș.
  23. Amplasarea semafoarelor cu "buton" sau senzori să detecteze daca sunt pietoni și mașini și în funcție de trafic și de numărul de pietoni să comute semaforul
  24. Responsabilitate în cheltuirea banilor publici, în special cu ocazia sărbătorilor.
  25. Introducerea mecanismului de bugetare participativă.
  26. Realizarea unei rețele subterane în care să fie îngropate cablurile de transfer de date (telefonie, internet, etc.).
  27. Înființarea unui centru multifuncțional de integrare socio-profesionala a persoanelor vulnerabile (tineri aflați în situații de risc, persoane cu dizabilități, adulți în situații de risc – șomeri, etc.).
  28. Realizarea unei aplicații online prin intermediul căreia cetățenii pot face sesizări pe diverse probleme.
  29. Realizarea parcărilor de biciclete.
  30. Realizarea proiectului Fălticeni verde – un copac la trei spații de parcare.
  31. Amenajarea spațiilor publice cu unitați de colectare inteligentă a gunoiului pentru educarea populației.
  32. Înființarea unui cabinet școlar de psihoterapie pentru reducerea procentului de abandon școlar, reducerea bullyingului, creșterea rezultatelor la învățătură.
  33. Reabilitarea trotuarelor.
  34. Mese pentru tenis de masă, mese pentru sah și table în parcuri.
  35. Montarea unor stălpi cu panouri solare iar energie electrică să fie folosită pentru iluminatul public sau încărcarea telefoanelor ori a laptopurilor.
  36. Instalarea unui senzor modern și performant de monitorizare a calitații aerului.
  37. Refacerea spațiilor de joacă pentru copii, împrejmuirea şi supravegherea video a acestora, înlocuirea echipamentelor deteriorate.
  38. Creşterea vizibilităţii la trecerile de pietoni, prin montarea unor stâlpi fluorescenți care să nu permită parcarea maşinilor la mai puţin de 25 de metri.
  39. Transparență în relația Primărie Fălticeni cu cetățenii prin încărcarea pe site-ul http://www.falticeni.ro a proceselor verbale ale ședințelor Consiliului Local, precum și a Hotărârilor de Consiliu.
  40. Stabilirea unui sediu pentru ONG-urile active (Grupul Local de Tineret "Aripi în Europa")
  41. Reamenajare bazar la fel că la bazarul Suceava ceva de genul hală. Pentru că vânzătorii de acolo stau 8-9 ore în frig iarna nici nu poți să faci probe la haine sau încălțăminte.
  42. Amenajarea casei memoriale a lui Mihail Sadoveanu și a Galeriei Oamenilor de Seamă.
  43. Organizarea unui festival dedicat culturii și a artei frumoase!
  44. Eliberarea benzii nr. 2 de pe str Sucevei si realizarea unui parcari in spatele non-stopului de lângă CNNG.
  45. Amenajarea fântânilor arteziene și functionarea acestora în sezonul călduros.
  46. Amenajarea unui spațiu de recreere în spatele statuii lui Mihail Sadoveanu de pe str. Maior Ioan.
  47. Dotarea cu echipament a laboratoarelor din CNNG pentru practica elevilor.
  48. Realizarea unui parc cu destinatie de citit, relaxare si joaca intr-o ambianta naturala.
  49. Falticeniul verde și eficient: grădini verticale și fațade vegetale.
  50. Demolarea garajelor si inlocuirea lor cu parcari și spațiu verde.
  51. Prin proiectul “Toalete pentru toți” propunem amplasarea în locuri strategice din centrul orașului a unor obiecte atragătoare de mobilier urban cu rol de toalete publice. Design-ul acestor obiecte poate fi rezultatul unui concurs de idei sau ele pot fi achiziționate direct de la un producător specializat.
  52. Adaugare de indicatoare rutiere luminoase permanent (preferabil cu energie regenerabila -> acumulatori solari) si pozitionate cat mai vizibil (nu ascunse dupa copaci sau alte obstacole), la trecerile de petoni nesemaforizate, în special în zonele din proximitatea gradinițelor, școlilor, piețelor agro-alimentare, etc. Posibile soluții tehnice: indicatorul 'trecere de pietoni' luminat cu leduri, poziționat pe lateral, în dreptul trecerii de pietoni sau transversal (deasupra) pentru o vizibilitate crescută, combinație de rampă (elevare trecere de pietoni) cu instalație de leduri în carosabil, combinație de corpuri de iluminat cu vopsea reflectorizantă (ex: dungi albe și fundal rosu).
  53. ARTĂ ÎN CURTEA ȘCOLII - LĂSAȚI ARTIȘTII STRADALI SĂ COLOREZE FALTICENIUL.Este un proiect care dorește să promoveze și să popularizeze arta stradală pentru ca aceasta să nu mai fie considerată o formă de vandalism. Având exemplul orașului Sibiu care în ultimii trei ani, prin intermediul Sibiu International Street ART Festival, a reușit să acopere cu picturi murale 1400 de metri pătrați de pereți în curțile școlilor, municipiul Cluj-Napoca ar putea să devină la rândul lui un oraș deschis unor astfel de inițiative și să implementeze un proiect testat deja cu succes. Proiectul ar presupune alegerea unei tematici gândite de comun acord cu artiștii și un concurs de selecție a lucrărilor care ar urma să fie pictate si implementate mai tarziu in tot orasul. Pereții școlilor sunt cea mai recomandată alegere pentru un astfel de proiect pentru că etapele autorizării sunt mult mai simple decât în cazul aprobărilor necesare realizării proiectului pe blocurile de locuințe. Impactul unor astfel de lucrări este mult mai mare într-o școală în care învață generații diferite de elevi. Copiii pot fi inspirați de mesajele pe care lucrările le transmit, pot dezvolta conversații pe seama lor și vor învăța să respecte arta în spațiul public, dincolo de spațiul muzeelor și al galeriilor. O componentă esențială a proiectului o reprezintă recompensa financiară pe care ar urma să o primească artiștii care vor realiza lucrările, lucru care se întâmplă destul de rar atunci când sunt angajați în proiecte în spațiul public și un bun început de a schimba mentalitatea potrivit căreia artiștii creează doar din plăcere.
Încheiem aici scurta expunere a problemelor invocate cel mai adesea de cetățenii municipiului Fălticeni cu care am interacționat, cu speranța că își vor găsi rezolvarea în viitorul cât mai apropiat.
Vă mulțumim,
USR Falticeni
Preşedinte, Vasile Boca
Mai nouă Mai veche