Control dispus de Laura Codruța Kovesi la DNA Suceava, reclamat de Inspecția Judiciară la Curtea Supremă



Inspecția Judiciară a deschis o acțiune disciplinară împotriva fostului procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, cu privire la un control dispus la DNA Suceava și DNA Iași.

Inspecția Judiciară contestă un ordin din 5 iulie 2017 dat de Laura Codruța Kovesi, fostă șefă a DNA, prin care o comisie din care a făcut parte și consiliera sa, judecătoare Dana Tițian, a fost trimisă să controleze DNA Suceava și DNA Iași. Inspecția Judicară consideră că Laura Codruța Kovesi nu avea voie să desemneze un judecător să controleze procurori și, prin urmare, o acuză de abatere disciplinară. Nu de aceeași părere este și Secția de Procurori din CSM, secția care la 13 iunie 2018 a respins acțiunea disciplinară.

Inspecția Judiciară a contestat decizia Secțiai de procurori a CSM la Înalta Curte de Casație și Justiție.

„Nu am comis nicio abatere disciplinară. Am fost timp de şase ani procuror general al României şi am emis zeci de ordine, unele în vigoare şi acum. Cu privire la abaterile disciplinare care mi se impută, acuzaţia este extrem de neclară. Nu o să găsiţi în ordinul respectiv faptul că eu am dispus un control asupra procurorilor. Acel tip de control era prevăzut în regulamentul de ordine interioară. Ar trebui să fim deranjaţi că vine un judecător şi ajută un procuror să îşi facă ordine în activitate? Avem procurori detaşaţi la Ministerul Justiţiei şi nu am auzit că a fost deranjat cineva de controale. Am fost cercetată de Inspecţia Judiciară că am dispus un control şi în alte lucrări am fost cercetată că nu am efectuat controale. Care ar trebui să fie conduita unui manager? Nu am dispus un control pentru a afecta imaginea procurorilor, aşa cum susţine Inspecţia Judiciară, pentru că acel control era confidenţial. Eu nu sunt un om perfect, dar niciodată nu am încălcat legea. Cum a cuantificat Inspecţia Judiciară rezultatul acelui control? A făcut măsurători că încrederea în justiţie şi procurori a scăzut? Sunt procuror de 24 ani şi nu am încălcat legea niciodată. Din octombrie 2018, am fost cercetată disciplinar în 4 dosare, am 40 de verificări disciplinare deschise şi peste 20 de dosare penale. Este ciudat cum am reuşit să le fac pe toate în ultimul an”, a spus Laura Codruța Kovesi.
Mai nouă Mai veche