Pacient transferat de la Suceava la Clinica de Gastroenterologie a Spitalului „Sf. Spiridon” din Iaşi, depistat pozitiv cu COVID-19


Reprezentanţii Spitalului „Sfântul Spiridon” din Iaşi au anunţat, marţi dimineaţa, că a fost depistat pozitiv un pacient care a fost transferat la Clinica de Gastroenterologie de la Spitalul Judeţean Suceava.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului „Sfântul Spiridon” din Iaşi, Diana Cimpoeşu, a declarat că bărbatul a fost transferat la unitatea medicală din cauza unei investigaţii medicale pe care acesta trebuia să o facă.

„Este vorba despre un pacient cu o afecţiune gastroenterologică, transferat miercuri de la Spitalul Judeţean Suceava, pacientul având nevoie de o intervenţie de tip PR-CT care s-a putut face doar în centrul regional, deci în Institutul de Gastroenterologie şi Hepatologie. Pentru că în contactul avut la Spitalul Suceava medicul de acolo a fost confirmat ieri ca fiind pozitiv, ştiind că în acel spital sunt mai mulţi medici, mai mulţi asistenţi confirmaţi pozitiv, s-a solicitat testarea acestui pacient. El nu avea niciun fel de simptomatologie respiratorie, dar era contact al unui medic confirmat COVID pozitiv. În cursul nopţii s-a primit rezultatul, COVID pozitiv pentru acest pacient. Pacientul cu care stătea în rezervă a fost şi el testat, este COVID negativ. A fost transferat de urgenţă la Spitalul de Boli Infecţioase pentru tratamentul de tratare a infecţiei cu virus COVID, urmând a se continua colaborarea cu Gastroenterologia pentru tratamentul bolii de bază”, a afirmat Diana Cimpoeşu.

Potrivit sursei citate, a fost declanşată o anchetă epidemiologică şi s-a început testarea personalului medical care a intrat în contact cu acest pacient.

„Este vorba de primii medici şi pacienţi cărora li se recoltează teste, până vor fi lucrate ei merg în autoizolare. Pe măsură ce se identifică contacţi, în definiţia de contact apropiat, aceştia vor fi testaţi, vor merge în autoizolare. Dacă rezultatele vor fi negative, vor reveni în activitate după perioada de autoizolare. Dacă rezultatele vor fi pozitive, vor fi comunicate colegilor de la Boli Infecţioase şi se va decide terapia adecvată. Deocamdată sunt testaţi primii 16. Desigur, trebuie o anchetă epidemiologică mai complexă pentru că pacientul a stat în Institutul de Gastroenterologie şi Hepatologie din ziua de miercuri. Deci, nu se poate finaliza în clipa asta ancheta epidemiologică, numărul va fi comunicat la finalul ei. Aceşti colegi, medici şi asistenţi şi infirmieri vor fi testaţi”, a mai spus Cimpoeşu.

Ea a menţionat că, deocamdată, nu se ia în calcul închiderea Clinicii de Gastroenterologie şi Hepatologie a Spitalului „Sfântul Spiridon” din Iaşi.

„Deocamdată nu se pune problema. Decizia aparţine medicului epidemiolog. El face propunerea şi conducerea decide. Deocamdată se fac proceduri de decontaminare, aşa cum trebuie, pacienţii sunt spaţiaţi. Numărul de pacienţi care trebuie să rămână internaţi este mic, astfel încât se poate face spaţierea lor şi se fac procedurile de decontaminare corecte şi complete în toate spaţiile din Gastroenterologie. Pe rând, evident”, a declarat Diana Cimpoeşu.
Mai nouă Mai veche