27 de adeverințe false emise de angajatori au fost depistate de polițiști în doar două zile


Potrivit ordonanțelor militare în vigoare, în situații de necesitate argumentate de activitatea lucrativă sau alte situații este permisă circulația persoanelor care pot prezenta pe lângă declarația pe proprie răspundere și o adeverință de la angajator care să certifice faptul că pesoana este angajată la unitatea respectivă.

Polițiștii din filtrele rutiere au la dispoziție aplicații informatice prin care pot verifica autenticitatea adeverințelor eliberate și calitatea de angajat a persoanei care prezintă o astfel de adeverință.

Din păcate, în ciuda recomandărilor făcute pentru respectarea ordonanțelor militare și a măsurilor dispuse pentru prevenirea infectării cu Covid19, unii cetățeni aleg să încalce legea, expunându-se riscurilor de natură medicală dar și rigorilor legislației în vigoare.

Doar în ultimele 2 zile (în perioada 16 – 17 aprilie 2020) polițiștii au constatat în urma verificărilor adeverințelor prezentate 27 de infracțiuni de fals și uz de fals, fiind cercetate penal 32 de persoane. Reamintim că este atrasă răspunderea penală atât pentru cel care utilizează o astfel de adeverință falsă cât și pentru persoana fizică sau juridică emitentă.

Prezentăm alăturat câteva situații înregistrate tocmai pentru a atrage atenția asupra acestei problematici și a responsabiliza pe cei pretabili la a încălca legislația și a pune în pericol propria sănătate dar și pe a celorlalți.

La data de 16.04.2020, în jurul orei 07.50, lucrătorii Poliției orașului Salcea au fost sesizați de către organele de poliție ce desfășoară acțiune de control în filtrul amplasat pe D.J. 290, la intrare în loc. Salcea, dinspre Verești, la limita zonei de carantină instituită prin ordonanța militară nr. 6/2020, despre faptul că au oprit pentru control autoturismul condus de un bărbat din sat Hancea, com. Verești, jud. Suceava, în care se mai aflau două persoane și care au prezentat pentru control adeverințe permanente emise de o societate comercială cu profil de construcții. În urma verificărilor efectuate s-a constatat că persoanele în cauză nu sunt angajați ai societății respective.
Cele trei persoane au prezentat pentru control actele de identitate și adeverințe permanente din care rezultă că se deplasează în zona de carantină în interesul societății de construcții administrată de un bărbat de 38 ani, din com. Verești, pentru a desfășura activități de construcții, apă și canalizare.
Din verificăria rezultat faptul că cele trei persoane nu sunt angajate cu forme legale la societate.
În cauză a fost întocmit dosar penal cu privire la săvârșirea infracţiunilor de „fals în înscrisuri sub semnătură privată” și „uz de fals”. Totodată a fost informat I.T.M. Suceava.

La 16.04.2020, orele 20.00, lucrătorii SPR 9 Șcheia au fost sesizați de polițiștii din cadrul punctului fix DJ178A Mihoveni, despre faptul că au oprit un autoturism iar pasagerii au prezentat documente false.
Agenții din cadrul punctului fix, au oprit la ora 19.30 pentru control autoturismul care circula pe DJ178A din direcția Costâna - Șcheia, ocazie cu care i-au legitimat pe șofer și 4 pasageri.
Cu ocazia controlului au prezentat fiecare câte o adeverință din care reiese faptul că sunt angajați ai unei societăți având ca profil realizarea de acoperișuri din tablă. Din verificările făcute a rezultat că doar șoferul este angajat al unității respective, iar ceilalți trei bărbați nu sunt angajați.
În cauză s-a întocmit dosar penal, sub aspectul comiterii a 3 infracțiuni de „Fals în înscrisuri sub semnătura privată” și 3 infracțiuni de ”Uz de fals”.

La 17.04.2020, 10.20, la filtrul instituit pe D.N. 17, pentru delimitarea zonei de carantină dispusă prin Ordonanța militară nr. 6 din 30.03.2020 și pe fondul situației de urgență impuse prin Decretul 195/2020 al Președintelui României pentru prevenirea răspândirii virusului COVID-19, s-a procedat la verificarea unei autoutilitare care se deplasa pe direcția Suceava - Gura Humorului. Cu ocazia controlului s-a constatat că autoutilitara era condusă de către un bărbat de 58 ani, din comuna Moara.
Totodată, autoutilitara efectua transport de agregate de balastieră pentru care nu a prezentat documente justificative.
Pe fondul măsurilor impuse de O.M. 3/2020 și O.M. 6/2020, pentru justificarea deplasării pe timpul situației de urgență, șoferul a prezentat o adeverință eliberată de către o societate comercială. De menționat faptul că adeverința în cauză prezenta modificări la rubrica perioadei de valabilitate, în sensul în care fusese eliberată pentru perioada 04.04.2020-14.04.2020, modificarea fiind la data din rubrica unde era înscrisă 14.04.2020 – fiind modificată din luna 04 în luna 05.
Totodată, există indicii cu privire la faptul că adeverința a fost fotocopiată având completate anterior datele de identificare ale angajatorului, perioada de valabilitate și ștampila/semnătura, ulterior fiind înscrise olograf doar datele persoanei care se deplasează și mijlocul de deplasare.
Procedându-se la verificarea în bazele de date privind evidența persoanelor angajate cu contract individual de muncă, s-a constatat că bărbatul nu figurează ca angajat.
S-a întocmit dosar penal privind infracţiunile de „fals în declarații” și „uz de fals”.

La 17.04.2020, în jurul orei 07.30, polițiștii din cadrul Poliției mun. Suceava, în timp ce se aflau pe raza localităţii Trei Movile din com. Şcheia, au oprit pentru control un autovehicul ce circula dinspre municipiul Suceava condus de un tânăr 18 ani, din com. Ilişeşti.
Poliţiştii au solicitat conducătorului auto documentele prevăzute de Ordonanţa Militară nr. 3/2020 pentru a verifica motivul deplasării. În aceste circumstanţe, șoferul a prezentat două adeverinţe eliberate de administratorul unei societăți, din cuprinsul cărora reiesea că este angajat ocupând funcţia de şofer.
Întrucât în prima dintre adeverinţele prezentate de conducătorul auto, perioada de valabilitate era pentru intervalul 27.03.2020 – 30.04.2020, iar secunda perioada de valabilitate era pentru intervalul 01.04.2020 – 16.04.2020, poliţiştii au procedat la interogarea bazei de date, ocazie cu care aceştia au constatat că șoferul nu figurează în evidenţa informatică.
S-a întocmit dosar penal privind infracţiunile de „falsul în înscrisuri sub semnătură privată” şi „uz de fals”. De asemenea, șoferul a fost sancţionat conform O.U.G. nr. 1/1999.

La 17.04.2020, 11.07, la filtrul instituit pe D.N. 17, pentru delimitarea zonei de carantină, s-a procedat la verificarea unei autoutilitare care se deplasa pe direcția Suceava - Gura Humorului. Cu ocazia controlului s-a constatat că autoutilitara era condusă de către un bărbat de 31 ani, din mun. Suceava.
Pe fondul măsurilor impuse de O.M. 3/2020 și O.M. 6/2020, pentru justificarea deplasării pe timpul situației de urgență, șoferul a prezentat o adeverință eliberată de către o societate comercială.
Procedându-se la verificarea în bazele de date privind evidența persoanelor angajate cu contract individual de muncă, s-a constatat că bărbatul nu figurează ca angajat.
S-a întocmit dosar penal privind infracţiunea de „fals în declarații”.


La 17.04.2020, ora 14.30, la filtrul instituit pe D.J. 208 A, la ieșirea din satul Luncușoara, comuna Udești, spre comuna Bosanci, pentru delimitarea zonei de carantină, s-a procedat la verificarea unui autoturism care se deplasa pe direcția Suceava-Udești, condus de către un bărbat de 47 ani, din com. Udești.
Pe fondul măsurilor impuse de O.M. 3/2020 și O.M. 6/2020, pentru justificarea deplasării pe timpul situației de urgență, șoferul a prezentat o adeverință eliberată de o societate de transporturi. Procedându-se la verificarea în bazele de date privind evidența persoanelor angajate cu contract individual de muncă, s-a constatat că șoferul nu figurează ca angajat.
S-a întocmit dosar penal privind infracţiunile de „fals în declarații” și „uz de fals”.

La 17.04.2020, ora 08.30, polițiștii din cadrul SPR 9 Șcheia, în timp ce se aflau în punctul fix DJ178A de la ieșirea din satul Mihoveni, com. Șcheia către com. Costîna au oprit pentru control un autoturism în care se aflau trei persoane ce intenționau să se deplaseze în com. Moara, pentru a lucra în construcții.
În urma legitimării persoanele au prezentat pentru control adeverințe din care rezulta faptul că sunt angajați aui unei societăți cu sediul în com. Șerbăuți.
Întrucât adeverințele prezentau modificări/ștersături la data întocmirii, existând suspiciuni fals, s-a procedat la verificarea adeverințelor prin dispeceratul I.P.J. Suceava ocazie cu care s-a constat că persoanele nu figurează ca angajați ai societății.
S-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii a 3 infracțiuni de „Fals în înscrisuri sub semnătura privată”.

La 17.04.2020, ora 09.00, polițiștii SPR 9 Șcheia, în timp ce se aflau în punctul fix DJ178A de la ieșirea din satul Mihoveni, com. Șcheia către com. Costîna au oprit pentru control autoturismul condus de un bărbat de 22 ani, din com. Todirești.
Acesta a prezentat pentru control o adeverință din care rezulta faptul că este angajat în calitate de manipulant marfă la o societate cu sediul în com. Șcheia.
S-a procedat la verificarea adeverinței prin dispeceratul I.P.J. Suceava ocazie cu care s-a constat că șoferul nu figurează ca angajat al societății.
S-a întocmit dosar penal privind infracțiunea de „fals în înscrisuri sub semnătura privată”.
Mai nouă Mai veche