A murit Dumitru Teodorescu, directorul ziarului Crai Nou!



Directorul ziarului Crai Nou, Dumitru Teodorescu, a murit vineri seară, la 69 de ani.

Dumitru Teodorescu s-a născut la 31 iulie 1950 în satul Dealu, comuna Zvoriștea, județul Suceava. A fost ziarist, publicist, membru fondator al Fundației Culturale a Bucovinei, membru al Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina.

A absolvit în 1969 Liceul ”Ștefan cel Mare” din Suceava. A urmat cursuri universitare la Institutul Pedagogic din Suceava (absolvent în 1972) și la Universitatea din București, Facultatea de Filologie (absolvent în 1983). Debutul literar în ziarul ”Zori Noi”, cu povestirea Două trupuri albe în 1969.

A fost profesor la Școala generală Hănțești (1972), metodist la Casa de Cultură Rădăuți (1972 – 1976), instructor cu probleme de învățământ la C.J.U.T.C. Suceava (1976 – 1980), redactor la Ziarul Zori Noi, devenit apoi Crai Nou (!980 – 1998), redactor șef la același cotidian din 1998 și director, din 2002.

A semnat reportaje, proză literară, articole, în diferite alte publicații: Cronica, Sinteze, Convorbiri Literare, Studium, Zori Noi, Adevărul, Septentrion, Țara Fagilor, Albina, Tribuna s.a. În 1995 a publicat lucrarea monografică Emanuel Grigorovitza. Viața. Opera, cel mai complet studiu dedicat marelui germanist bucovinean.

A fost distins cu Premiul de Excelență al Fundației Culturale a Bucovinei pe anul 2013 ”pentru întreaga viață închinată practicării unui jurnalism de calitate, pentru maniera corectă și elegantă cu care a reflectat, zilnic, în paginile ziarului, cele mai importante evenimente politice, culturale, sociale și religioase ale Sucevei și Bucovinei, influențând pozitiv percepția publică a evenimentelor”: Medalia de aur a Senatului Universității ”Ștefan cel Mare” din Suceava ”pentru practicarea unui jurnalism de calitate, onest și echilibrat. Pentru informarea corectă a comunității bucovinene”
Mai nouă Mai veche