Secretarul de stat Ionel Paul Oprea i-a făcut plângere penală șefului UPU Suceava, dr. Liviu Cîrlan



Secretarul de stat din Ministerul Sănătății, generalul pensionar Ionel Paul Oprea (PNL), trimis la Suceava pentru a coordona Spitalul Județean, a dispus formularea unei plângeri penale împotriva șefului Unității de Primire Urgențe, dr. Liviu Cîrlan. 

Politicianul îl acuză pe medicul Liviu Cîrlan că nu ar fi distribuit echipamente de protecție tuturor angajaților de la UPU.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava a confirmat primirea plîngerii penale.
„Procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, examinând materialul aferent sesizării Spitalului Județean de Urgență sf. Ioan cel Nou Suceava nr. TR45/22.04.2020, înaintat unității noastre la data de 23.04.2020, în temeiul dispoziţiilor art. 292 Cod pr. Penală, s-au sesizat din oficiu pentru săvârşirea infracţiunii de „zădărnicirea combaterii bolilor” prev. de art. 352 alin. 1 din Codul penal, urmărirea penală urmând a fi efectuată de către organele de cercetare penală ale poliției judiciare din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava – Poliția mun. Suceava – Biroul de Investigații Criminale, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava.

În fapt, s-a reținut că, la data de 20.04.2020, la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Sf. Ioan cel Nou Suceava, din dispoziția medicului șef de secție, personalul medical din cadrul acestei unități, care își desfășura activitatea în sectorul suspect COVID, nu a fost echipat corespunzător, respectiv cu mască FFP3, combinezon, ochelari, vizieră, cizme și mănuși chirurgicale, potrivit Ordinului 555/2020, respectiv 533/2020.
În aceste condiții, se constată că nu au fost respectate măsurile dispuse în cadrul unității medicale, cu privire la reglementările legislative în vigoare privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infecto-contagioase.

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt, a circumstanțelor de comitere a faptelor şi a stabilirii răspunderii penale a tuturor participanților, urmând ca cercetările să fie extinse şi sub aspectul săvârşirii altor infracţiuni şi al lămuririi cauzei sub toate aspectele.

Menţionăm că măsurile dispuse reprezintă o etapă a procesului penal care nu înfrânge principiul prezumţiei de vinovăţie”


Pe de altă parte, Liviu Cârlan, şeful UPU, a respins acuzaţia. El spune că a împărţit materialele sanitare ţinând cont de regulamentul spitalului.

Medicul a arătat că managerii unităţii medicale au aprobat un protocol intern, pe 14 aprilie, în care se arăta că tot personalul spitalului trebuie să poarte în mod obligatoriu combinezoane la serviciu. Două zile mai târziu, a fost aprobat un nou protocol în care se arată că angajaţii UPU care intră în contact direct cu pacienţi suspectaţi cu COVID-19 sunt obligaţi să se protejeze cu halate chirurgicale sau cu combinezoane.

Liviu Cîrlan a explicat că în UPU lucrează şi angajaţi care nu nu sunt la fel de expuşi ca cei care fac resuscitări, care se ocupă de aprovizionare, spre exemplu. Ei bine, aceşti salariaţi ar fi primit halatele chirurgicale în loc de combinezoane, ceea ce i-a nemulţumit.
Mai nouă Mai veche