VIDEO Medic sucevean, retestat pozitiv cu COVID-19: La DSP Suceava e în continuare un mare haos

La DSP Suceava e în continuare un mare haos, spune la RFI Mircea Dinu Bordiniuc, medic chirurg la Spitalul Județean Suceava, aflat și el în izolare și retestat acum pozitiv la 12 zile de la prima confirmare.

El povestește la RFI cum a fost trimis la muncă în condițiile în care tot Directia de sanatate Publica l-a informat printr-un sms ca este pozitiv.

Neîncrederea cadrelor în sistemul medical e un lucru trist și în același timp foarte grav, spune Mircea Dinu Bordiniuc, in ziua in care astazi in toata tara a fost comemorat decesul primului cadru medical: un ambulantier din Suceava a amurit acasa de Covid-19.



Mircea Dinu Bordiniuc: Am primit un prim mesaj din partea Direcției de Sănătate Publică Suceava în care mi se spunea că rezultatul testului meu din data de 4 aprilie este pozitiv și că trebuie să mă prezintv la spital pentru tratament.

Este cu siguranță vorba despre un mesaj transmis la grămadă deoarece eu am fost deja la spital pentru tratament în urmă cu două săptămâni, pe 26 martie, când mi s-a confirmat primul test și mi s-a spus că pot face un tratament simptomatic la domiciliu. Nu vă de ce ar fi trebuit să mă întorc după a doua testare, la mai bine de două săptămâni de la începutul, bolii la spital pentru tratament.

Am fost contactat și de medicul meu de familie care nu știa că îmi poate elibera un concediu medical pe întreaga perioadă de boală în urma unui aviz epidemiologic primit de la DSP. I-am spus eu lucrul acesta pentru că l-am căutat pe internet. Drept urmare am sunat la Direcția de Sănătate Publică pentru că eram la mai bine de două săptămâni de la începutul concediului medical. Am întrebat cum procedez pentru a obține avizul epidemiologic care să îmi permită obținerea concediului medical de la medicul de familie.

După un număr de n apeluri am dat peste o doamnă foarte amabilă, pe care am și întregistrat-o, care mi-a spus că am împlinit 14 zile și pot să mă întorc la serviciu fără să mai fie nevoie de încă o testare. Asta înseamnă că eu, cu un rezultat pozitiv, ar fi trebuit să mă întorc la serviciu, conform ordinelor pe care le-a primit Direcția de Sănătate Publică. Am întrebat-o despre ce ordin este vorba. Este vorba de o recomandare dată de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile datată pe 2 aprilie. Nu este un ordin ministerial sau un document cu mai multă putere, ci doar o recomandare dată de acest organism, pe care încă nu l-am găsit pe internet. Acest ordin a fost transmis doar către Direcția de Sănătate Public.

De altfel, doamna era într-o situație dificilă. Spunea că nici ea nu consideră normal ca eu să mă întorc la serviciu fiind contagios, fiind poziotiv la ultima testare, dra nu îmi putea spune altceva în afara ordinului pe care l-a primit. Ulterior, din presă, în urma unui reportaj difuzat de un post de televiziune, am auzit-o pe doamna director de la Direcția de Sănătate Publică Suceava spunând că ea nu era la curent cu prevederea respectivă și că nu a dat nicio directivă de acest gen. Prin urmare, există un mare haos în organizare la niveul Direcției de Sănătate Publică. Am în continuare colegi care au avut un rezultat incert la prima testare. Nu era negativ, dar nici cu o valoare suficientă pentru a fi pozitiv.

Cel mai probabil era o persoană pozitivă care se afla în perioada de covalescență după boală, iar titrul anticorpilor scădea din ce în ce mai mult. Unii colegi nu au fost testați nici până în ziua de astăzi. Rămân în izolare la domiciliu. Nu s-a organizat de mai bine de trei zile nicio formă de retestare instituțională în care să se cheme colegii aparținând diferitelor secții pentru a fi retestați. De asemenea, există o altă problemă. Sunt colegi care au intrat în izolare începând cu data de 23, când a început toată nebunia asta, care au fost testatți prima dată, dar li s-a greșit testul. Ulterior, au mers în izolare la domiciliu, nemaifiind contactați. Astăzi se află la 14 zile de la debut și au ieșit din izolare pentru că așa se încadrează în prevederile respective. Aceste persoane ar putea fi pozitive. Nu avem nicio dovadă că nu sunt pozitive. Dar nu mai sunt obligați să rămână în izolare la domiciliu.

Reporter: Pentru dumneavoastră a fost o surpriză faptul că testul v-a ieșit poztiv, chit că vă apropiați de cele 14 zile de izolare?

M.D.B: Nu a fost deloc o surpriză deoarece am consultat literatura de specialitate și am văzut că în formele ușoare contagiozitatea și pozitivitatea testului respirator este păstrată până la apropae trei săptămâni.

Prin urmare, perioada aceasta de 14 zile este insuficuentă pentru formele simptomatice. Într-adevăr, la o formă asipmtomatică este posibil ca la 14 zile rezultatul să fie negatIv. Lucrurile astea sunt cunoscute din experiența altor centre care spun că pacienții pozitivi sunt contagioși și după ce testul respirator devine negiv.

Există o formă de portaj digestivă care poate fi incriminată în cazul unei transmiteri pe cale digestivă chiar și în comunități. Despre aceasta nu se vorbește la ora actuală deoarece un alt ordin ministerial din România spune că testarea ARN-ului viral pe căile digestive nu este recomandată pentru că nu există literatură de specialitate. În schimb, între timp, a apărut literatură de specialitate care confirmă lucrul acesta.

Rep: Din ce am văzut din declarațiile conducerii militare, spunea domnul general că medicii și cadrele medicale de la Spitalul județean Suceava nu au respectat niște norme, nu au vrut să se protejeze. Care e realitatea pe care ați văzut-o fiind printre primii care v-ați contaminat?

M.D.B: Vă pot spune că în săptămâna anterioară datei de 23 martie, când am fost la serviciu, nu existau mijloace de protecție. Ni se oferea doar câte o mască de tip chirurgical și nu în fiecare zi. De multe ori a trebuit să merg cu masca achizițioantă de mine.

Toți colegii mei care intrau în contact cu pacienții, cel puțin colegii pe care i-am văzut la urgențe, purtau mască de protecție în fiecare zi. Nimeni nu dorește să se contamineze sau să își contamineze familia. În schimb, au apărut și declarații ale altor colegi care recunosc că nu purtau mască de protecție în cabinetul lor când discutau cu alți colegi. Acest lucru se întâmpla pentru că nu exista o recomandare în acest sens. În spital nu aveam o transmitere comunitară. În momentul în care intram în contact cu un pacient posibil contaminat sau care venea dintr-o regiune cu risc, într-adevăr, eram obligați să folosim mijloacele de protecție.

Dar în rest, când intram în contact cu alți pacienți sau cu colegii noștri, nefiind un spital COVID, nefiind un spital care avae cazuri identificate în spital, nu aveam niciun motiv să purtăm masca de protecție sau să luăm alte măsuri în contactul cu pacienți normali sau cu colegii noștri. Nu a existat niciun fel de directivă din partea conducerii spitalului să facem lucrul ăsta. După suspendarea fostului manager în urma vizitei ministrului sănătății la Suceava a existat un manager interimar care a încercat să rezolve problema aceasta, dar s-a lovit, în primul rând, de lipsa de personal și de lipsa materialelor de protecție.

Foarte mult personal era în izolare la domiciliu. Ulterior, domnul general Oprea a spus că existau materiale de protecție în magazia spitalului, care nu erau folosite. Colegii mei de la urgențe îmi spun că aceste materiale nu au existat și că ceea ce s-a găsit în magazia spitalului erau niște materiale donate de niște organisme, asociații care au auzit de situația dificilă de la nivelul spitalului. Nu existau stocuri în magazia spitalului la momentul respectiv.

Mai nouă Mai veche