Generalul Ionel Oprea: „Am un teanc de cereri de concediu și de pensionări, de la medicii din Suceava. Pentru unii nu e clar că e nevoie de disciplină”

Situația de la Spitalul Județean de Urgență din Suceava, acolo unde sute de cadre medicale și de pacienți s-au îmbolnăvit de coronavirus, e departe de normalitate și asta chiar dacă la conducerea instituției a fost instalat un manager militar. Dacă o parte dintre angajați sunt nemulțumiți de stilul cazon al noii conduceri, aceasta acuză lipsa de disciplină din spital.

Zeci de cadre medicale de la Spitalul Județean de Urgență din Suceava și-au depus cereri de concediu sau de pensionare, a declarat pentru Libertatea managerul militar al instituției, generalul Ionel Oprea.

„Nu vor doar concediu, unii vor să se pensioneze, unii aveau de multă vreme cereri de concediu neonorate, aveam un teac foarte mare. De aceea am ordonat astăzi să le punem pe categorii de solicitări și să vedem și vă vom informa câți dintre colegii noștri și-au exprimat dorința de a nu se integra în echipă. A, da, da, sunt mai mult de 10-15, e un teac solicitări. Am făcut o comisie, vom analiza toate problemele și de sănătate. Sunt și medici, și asistente, dar mai mult personal superior. A venit astăzi cineva cu un cancer și mi-a spus că eu nu pot lucra mai mult de șase ore. Și e un cancer de tiroidă, nu vă supărați, evoluția patologiei tiroidiene e conexată cu stările de solicitare, stres. Și i-am spus: Doamnă, vă rog să înaintați un raport și mai bine stați acasă. Nu, că vreau să vin! Nu, doamnă, nu putem să fim de acord să vă faceți rău, lăsați-o încolo, că găsim noi cine să vină”, spune Oprea.

Cei de aici nu sunt obișnuiți cu disciplina

Acesta a răspuns și acuzațiilor de militărie pe care o parte dintre angajații spitalului i le-au adus și arată cu degetul spre actele de indisciplină ale unora dintre aceștia.

„Nu e nicio militărie, noi facem exact ceea ce trebuie să facem într-un spital public. Adică consiliului medical trebuie să i se supună spre analiză, luăm măsuri, le distribuim spre toți angajații, își asumă procedurile de lucru, semnătură, luat la cunoștință, lucrăm exact cum trebuie să se lucreze normal într-un spital public. Nu există management militar. Managementul militar există la război, aici există management medical. Poate nivelul de disciplină indus vrea să fie cel normal într-o instituție. Dânșii nu sunt obișnuiți cu asta, îi văd cum răspund la întrebări, se vede că e o echipă care nu prea a fost întrebată, nu prea a fost pusă să-și asume niște inițiative sau răspunderea în misiune”, susține Oprea.

generalul Ionel Oprea, secretar de stat în Ministerul Sănătății:
Din personalul auxiliar, din asistente, infirmiere, mai toți vor continua, cu excepția celor bolnavi, că sunt și dintr-ăștia care au continuat să muncească deși erau bolnavi, săracii, dar la medici se constată mai multe solicitări de a pleca  



Iar generalul are și exemple recente de indisciplină.

“Dar nu vă supărați, spunem la toată lumea, se ordonă trasee, iar ieri o asistentă care pleca acasă cu haine de stradă s-a adus în cortul în care vin bolnavii de COVID că nu știu pe cine căuta. S-a contaminat. I-am spus: “Nu vă supărați, v-ați contaminat” Mi-a spus: “Ei, nu are nimic că mă duc acasă”. Ați auzit??? Personal medical cu instrucție epidemiologică! Ce să mai zic de ceilalți. Așa s-au îmbolnăvit. Unii din prostie, din neștiință, cu toate că erau obligați să cunoască și alții din rea-voință pentru că știau că sunt bolnavi și s-au dus și au intrat în contact cu pacienți și i-au îmbolnăvit”, arată cu degetul Oprea.

„De ce nu se întorc la muncă cei care s-au însănătoșit?”

Acesta precizează că evoluția situației de la Suceava va ține și de dorința personalului de aici de a mai lucra, dar și de disciplină.

„Ține și de personalul de aici, cât dorește să lucreze, cât dorește să se opună la mersul lucrurilor, că am sesizat și asta. Noi ne comportăm disciplinat pentru că profesia medicală înseamnă să salvezi viețile, să salvezi starea de sănătate și de bine și în această situație fiind o mare responsabilitate, numai respectând o disciplină riguroasă ai șansa de a-ți atinge obiectivele. Poate pentru unii nu este clar, sau le este clar, dar o eludează. Cel puțin după comportament. E personal care nu dorește să fie reintegrat, din varii motive, e speriat. Parte din echipă nu se va regăsi în drumul ascendent și după aceea drumul normal, zilnic și vom aduce oameni din altă parte. Avem deja oameni care sunt voluntari. Bine, mai toți s-au însănătoșit, 90%, dar de ce nu sunt la lucru? Noi respectăm opțiunile oamenilor pe principiul că nu poți să lucrezi decât cu cei care vor să lucreze cu echipa. Și dacă nu doresc, foarte bine, e problema lor, eu nu stau să anchetez!”, a mai declarat Ionel Oprea.

generalul Ionel Oprea, secretar de stat în Ministerul Sănătății:
Indiferent de situație, trebuie să facem lumea mai bună, fără să asuprim oamenii însă, dar o disciplină într-o echipă pare că este soluția pentru ca lucrurile să meargă pe făgașul normal și fără sincope. Echipa în cazul față trebuie să reușească pentru oameni, care plătesc cotizație și care își pun ultima speranță în noi, pentru păstrarea sănătății
Mai nouă Mai veche