Buletin de presă, 3 mai 2020 - IPJ Suceava

Acțiuni pentru prevenirea și combaterea răspândirii cazurilor de Covid 19 desfășurate de polițiști

În data de 02.05.2020 între orele 11.00 – 14.00 pe raza Poliției mun. Fălticeni, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale – IPJ Suceava, împreună cu cei din cadrul Poliției Municipiului Fălticeni, au organizat și desfășurat o acțiune pe linia modului de respectare a restricțiilor impuse prin ordonanțele militare aflate în vigoare.
Au fost legitimate 201 persoane și au fost orgganizate 3 filtre rutiere, fiind verificate 121 de vehicule.
Au fost aplicate 6 sancțiuni contravenționale în valoare de 4295 lei, din care 5 la OM 3/2020 în valoare de 4000 și 1 la OUG 195/2002 în valoare de 295 lei.

De asemenea, la nivelul Poliției Orașului Salcea, cadrele subunității împreună cu cele de la Postul de Poliție Dumbrăveni, au organizat și executat în ziua de 02.05.2020, în intervalul orar 10:00-12:00, o acțiune pe linia respectării dispozițiilor legale privind răspândirea virusului COVID-19, inclusiv prin instituirea de filtre cu oprirea totală a traficului rutier
Au fost legitimate 22 de persoane și au fost aplicate 9 sancțiuni la Ordonanțele Militare în valoare de 18.000 lei.

În perioada 01-02.05.2020, și polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice – IPJ Suceava, au organizat şi executat o acţiune pe raza municipiului Suceava și Fălticeni, fiind verificate 11persoane fizice autorizate/I.F./P.F./I.I. dar și 6 societăți comerciale și 2 producători agricoli.
Au fost aplicate 12 sancțiuni contravenţionale, din care 10 prevăzute de Lg. 12/1990 în valoare de 50000 lei și 2 prevăzute de O.M 3 în valoare de 4000 lei.
Au fost confiscate bunuri în valoare de 750 lei dar și 129 bucăți măști faciale și 17 bucăți recipiente cu alcool sanitar a câte 500 ml fiecare.


Evenimente rutiere cercetate de polițiști – Nu consumați alcool și circulați cu bicicleta pe drumurile publice!

La 02.05.2020, ora 20:23, lucrătorii Poliției orașului Broșteni au fost sesizați prin SNUAU 112 despre faptul că în satul Pietroasa, se află o persoană căzută de pe bicicletă în marginea drumului și prezintă leziuni în zona capului.
La fața locului a fost identificat un bărbat de 64 ani din orașul Broșteni, care se afla căzut pe acostamentul din partea dreaptă a sensului de mers Broșteni – Borca, a Drumului Național DN17B Pietroasa și prezenta leziuni la nivelul feței, iar lângă acesta se afla o bicicletă.
La fața locului a sosit și un echipaj al ambulanței care a acordat îngrijiri medicale victimei și a transportat-o la UPU Vatra Dornei.
În cadrul unității spitalicești persoanei în cauză i s-a recoltat o probă biologică de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „vătămare corporală din culpă”.

La 02.05.2020, în jurul orelor 22.00, în timp ce un bărbat de 27 ani, din com. Horodnic de Jos, se deplasa cu bicicleta pe DC 46, raza comunei Horodnic de Jos, din cauza stării avansate de ebrietate, s-a dezechilibrat și a căzut în șanțul din beton din dreptul unei locuințe, suferind leziuni la nivelul capului și a feței.
Întrucât nu se putea ridica, biciclistul a fost ridicat și condus la domiciliu de către proprietarul imobilului.
La fața locului s-a deplasat un echipaj de ambulanță, care i-a acordat îngrijiri medicale bărbatului de 27 de ani, acesta refuzând să fie transportat la Spitalul Municipal Rădăuți, pentru a fi consultat.
Din cauza leziunilor suferite la nivelul feței, dar și a stării avansate de ebrietate în care se afla, bărbatul nu a putut fi testat cu aparatul etilotest.
În cauză a fost întocmit dosar penal și se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „vătămare corporală din culpă”.

Pentru a putea conduce o bicicletă pe drumurile publice, trebuie să aveți vârsta minimă de 14 ani, să cunoașteți regulile de circulație și să fiți echipați corespunzător.
Dacă un drum este prevăzut cu o pistă specială destinată circulației bicicletelor, acestea vor fi conduse numai pe pista respectivă.
Bicicletele, atunci când circulă pe drumul public, trebuie conduse pe un singur rând.
NU traversaţi carosabilul pe trecerile pentru pietoni PE bicicletă!
Pe timpul circulației pe drumurile publice, conducătorii de biciclete sunt obligați să aibă asupra lor actul de identitate.

Se interzice conducătorilor de biciclete:
- să circule pe sectoarele de drum semnalizate cu indicatorul având semnificația "Accesul interzis bicicletelor";
- să învețe să conducă biciclete pe drumurile intens circulate;
- să circule fără a ține cel puțin o mână pe ghidon și ambele picioare pe pedale;
- să circule în timp ce se află sub influența alcoolului, a produselor ori a substanțelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora;
- să se țină de un vehicul aflat în mers ori să fie remorcat de un alt vehicul sau împins ori tras de o persoană aflată într-un vehicul;
- să transporte o altă persoană, cu excepția copilului până la 7 ani, numai dacă vehiculul are montat în față un suport special, precum și a situației când vehiculul este construit și/sau echipat special pentru transportul altor persoane;
- să circule pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă, fără să îndeplinească condițiile referitoare la echipare;
- să circule cu defecțiuni tehnice la sistemele de frânare sau cu un vehicul care nu este prevăzut cu avertizor sonor;
- să circule fără a purta îmbrăcăminte cu elemente fluorescent – reflectorizante, de la lăsarea serii până în zorii zilei sau atunci când vizibilitatea este redusă.


Dosare penale la regimul rutier

La 02.05.2020, în jurul orei 00.14, patrula de poliție din cadrul Poliției Municipiului Suceava - Biroul Ordine Publică, în timp ce desfăşura activităţi de patrulare pe raza municipiului Suceava a observat pe Bulevardul George Enescu, un autoturism care avea un mers sinuos şi al cărui conducător auto, la vederea autospecialei de poliţie, a mărit ritmul de deplasare.
S-a procedat la oprirea şi legitimării conducătorului auto, ocazie cu care s-a stabilit că acesta este un bărbat în vârstă de 49 ani, localnic.
Întrucât emana halenă alcoolică s-a solicitat sprijinul echipajului de poliţie din cadrul Biroului Rutier, ocazie cu care conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,84 mg./l. alcool pur în aerul expirat, iar ulterior la spital i s-au prelevat două mostre biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe”.
În urma verificărilor a rezultat faptul că șoferul nu a respectat nici prevederile OM 3/2020, urmând ca acesta să fie sancționat contravențional.

La 02.05.20202, ora 01.09, fiind în exercitarea atribuţiilor de serviciu pe DN 2 în punctul fix din Pătrăuţi, instituit pentru verificarea persoanelor care se deplasează în/din zona de carantină instituită conform ordonanţei militare nr. 6/2020, un echipaj din cadrul Serviciului Rutier Suceava, au oprit pentru control, autoturismul condus de un bărbat de 32 ani, domiciliat în comuna Dărmăneşti.
Întrucât emana halenă alcoolică a fost testat cu aparatul etilotest, rezultând o valoare de 0,64 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la Spitalul Municipal Rădăuţi, unde i-au fost recoltate probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză a fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de ,,conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanţe”.

La 02.05.2020, ora 01.55, echipajul de poliție rutieră din cadrul Compartimentul Rutier Rădăuți, a oprit pentru control pe str. Putnei din mun. Rădăuți, autoturismul condus de un tânăr de 27 de ani, iar în calitate de pasageri un bărbat în vârstă de 34 de ani și altul în vârstă de 29 de ani, toți din mun. Rădăuți.
S-a constatat faptul că cele trei persoane au încălcat prevederile Ordonanței Militare, fiind sancționați contravențional.
Întrucât conducătorul auto emana halena alcoolică și a declarat verbal că a consumat o bere, a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind 0,53 mg/L alcool pur în aerul expirat, după care a fost condus la Spitalul Municipal Rădăuți, unde i s-au recoltat două mostre biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
S-a întocmit dosar penal.

La 02.05.2020, ora 11.00, lucrătorii SPR 14 Vama, au fost sesizaţi de către o femeie din mun. Constanța, în prezent locuind la locuința mamei sale de pe raza comunei Vama, despre faptul că a avut o ceartă cu soțul său, având ca motiv consumul de băuturi alcoolice în exces din partea bărbatului, iar acesta se află plecat pe raza localității Vama, cu autoturismul proprietate comună, fiind în vizibilă stare de ebrietate.
Polițiștii s-au deplasat la locuința respectivă, iar după ce au discutat cu aceasta aproximativ trei minute, au observat cum autoturismul indicat de femeie, ca fiind condus de soțul ei de 49 ani, din mun. Constanța, circula pe strada Nicolae Bălcescu, în jurul orelor 11.05.
Polițiștii au procedat la oprirea regulamentară a autoturismului și întrucât acesta emana halenă alcoolică, acesta a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 1.02 mg/l alcool pur în aerul expirat, după care i s-au recoltat mostre biologice de sânge în vederea determinării cu exactitate a alcoolemiei.
În cauză a fost întocmit dosar penal pentru infracţiunea de „conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau altor substanţe”.
Șoferul a fost sancţionat contravenţional cu amendă în cuantum de 2.000 lei, conform art. 28 din O.U.G 1/1999 raportat la Ordonanța militară nr.3 din data de 24.03.2020, pentru faptul că nu avea completată declarația pe proprie răspundere, din care să reiasă motivul urgent și temeinic pentru care a părăsit domiciliul.

La 02.05.2020, ora 18.45, echipajul de poliție rutieră din cadrul Poliției mun. Rădăuți a fost sesizat despre faptul că pe str. Putnei din mun. Rădăuți a avut loc un eveniment rutier soldat cu pagube materiale, iar conducătorul auto este sub influența băuturilor alcoolice.
Din cercetări s-a stabilit că la 02.05.2020, în jurul orelor 18:45, un bărbat de 36 de ani, din mun. Rădăuți, conducea autoturismul pe str. Eracle Porumbescu din mun. Rădăuți, iar când a ajuns la intersecția cu str. Măcelarilor, pe un sector de drum în curbă la dreapta, din cauza faptului că nu a adaptat viteza la condițiile de drum și pe fondul consumului de băuturi alcoolice, a pierdut controlul asupra direcției de mers, a pătruns pe contrasens, după care a părăsit partea carosabilă și a lovit porțile unui imobil.
După impact, conducătorul auto și-a continuat deplasarea spre str. Putnei și ajungând în dreptul unui alt imobil în curbă la stânga, a pierdut din nou controlul asupra direcției de mers, a părăsit carosabilul și a lovit și gardul acestui imobil.
În urma evenimentelor au rezultat doar pagube materiale.
Întrucât bărbatul de 36 de ani emana halenă alcoolică, a fost condus la sediul Poliției Mun. Rădăuți, unde a fost testat cu aparatul etilotest, ocazie cu care a rezultat o concentrație de 0.83 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, conducătorul auto i s-au recoltat mostre biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
S-a întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracţiunii de ”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”.

La 02.05.2020, în jurul orelor 12,40, lucrătorii din cadrul Poliţiei municipiului Vatra Dornei, în timp ce se aflau în serviciul de control al traficului rutier pe str. Argestru, din localitate, punct fix, au oprit pentru control autoturismul condus de către un bărbat de 32 ani, din com. Dorna Arini.
Întrucât conducătorul auto emana miros de alcool a fost solicitat sprijin echipajului de poliţie rutieră, ocazie cu care conducătorul auto a refuzat să fie testat cu aparatul etilotest și recoltarea probelor de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală potrivit art. 337 C.P.
Conducătorul auto a fost sancționat contravențional cu suma de 10.000, conform OM 3/2020, pentru lipsa declarației pe propria răspundere.
Mai nouă Mai veche