Distanțare socială? Cel puțin 16 persoane au participat la o ședință despre coronavirus la Prefectura Suceava



Prefectura Suceava a transmis astăzi un comunicat de presă din care rezultă că cel puțin 16 persoane au participat astăzi la o ședință care a avut loc în Sala Bucovina din Palatul Administrativ. La ședință au participat, pe lângă persoanele enumerate în comunicat, prefectul Alexandru Moldovan și șeful de cancelarie al prefecturii.


Comunicatul transmis de Prefectura Suceava:

Luni, 4 mai 2020, ora 9.00, a avut loc o ședință de lucru la care au participat reprezentanții administrației publice județene și locale, și ai societății civile, respectiv:
  • managerul interimar al Spitalului Județean Sfântul Ioan cel Nou Suceava, domnul dr. Anatolii Buzdugan, 
  • directorul medical interimar al Spitalului Județean Sfântul Ioan cel Nou Suceava, domnul dr. Valerian Gavrilovici, 
  • președintele Consiliului Județean Suceava, domnul Gheorghe Flutur, 
  • domnul Corneliu Dediu, director Crucea Roșie Română- filiala Suceava, 
  • domnul dr. Liviu Trifina, reprezentant al Asociației O.N.G.-urilor și mediului de afaceri, 
  • domnii Viorel Seredenciuc și Gheorghe Marin Niță, vicepreședinți ai Consiliului Județean Suceava, 
  • administratorul public al județului Suceava, doamna Irina Vasilciuc, 
  • directorul executiv interimar al Direcției de Sănătate Publică Suceava, doamna Manuela Trifan, 
  • doamna dr. Irina Franciuc președinte al Asociației Județene a Medicilor Generaliști Suceava, 
  • domnul Vasile Gafiuc, președintele Institutului Bucovina, 
  • directorul executiv al DGAPSC Suceava, doamna Nadia Crețuleac, 
  • directorul executiv adjunct al DGAPSC Suceava domnul Mihai Dragoș Brăteanu 
  • inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bucovina Suceava, domnul col. Costică Ghiață.

În debutul ședinței, prefectul județului Suceava a prezentat situația centralizatoare la nivelul județului Suceava privind evoluția COVID 19, cu precizarea că toate cele 72 de persoane depistate pozitiv la Bogdănești sunt internate la Spitalul Județean de Urgență Suceava, ceilalți beneficiari ai centrului care au avut teste negative și au rămas în locație beneficiind de asistență medicală și monitorizare a stării de sănătate din partea medicilor detașați de la Spitalul Municipal Fălticeni.

Totodată, prefectul județului Suceava, a ținut să menționeze că, la ședința care va avea loc marți 05.05.2020 vor fi invitați și reprezentanții Spitalului Municipal Rădăuți, ai autorităților publice localeși ai Căminului pentru Persoane Vârstnice din Rădăuți în vederea clarificării aspectelor ce țin de procedura de transfer a pacienților infectați cu COVID 19 la spitalul județean.

Directorul executiv interimar al DSP Suceava, cu referire la cazul înregistrat dumunică 03.05.2020, a reiterat faptul că cei nouă pacienți vor fi internați în cursul zilei de azi la Spitalul Municipal Rădăuți.

De asemenea managerul interimar al Spitalului Județean de Urgență Suceava a expus faptul că, cei nouă pacienți aveau forme foarte usoare de boală și erau asimptomatici, iar la întrebarea dacă doresc să rămână internați la Suceava sau se întorc în centru pentru a fi internați luni, 04.05.2020, la Spitalul Municipal Rădăuți, aceștia au optat pentru a doua variantă motivând că este mai aproape de domiciliul lor.

Ținând cont de aceste aspecte, președintele Consiliului Județean Suceava, domnul Gheorghe Flutur a solicitat o mai bună coordonare între instituțiile implicate pentru a putea fi evitate, pe viitor, astfel de situații.
Inspectorul șef al ISU Suceava a precizat că, începând de azi, a dat ordin ca în orice situație în care este solicitat transportul de persoane pozitive COVID 19 acesta să se facă numai după informarea sa prealabilă.
Vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, domnul Gheorghe Niță, a prezentat situația, la zi, înregistrată în centrele administrate de DGAPSC, doamna dr. Manuela Trifan menționând că este meritul acestei direcții pentru faptul că nu s-au înregistrat mai multe focare în rândul acestor centre, prin faptul că au fost luate măsuri dinainte să apară criza.

În ceea ce privește cei 13 beneficiari pozitivi de la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Zvoriștea, directorul interimar de îngrijiri medicale a precizat că aceștia pot fi preluați și internați la Spitalul Județean de Urgență Suceava, fiind locuri disponibile.

Domnul vicepreședinte Gheorghe Niță a precizat că au fost testate toți cei beneficiarii și angajații din din celelalte centre administrate de DGAPSC, rezultatele analizelor indicând că aceștia sunt negativi la COVID 19. un alt aspect menționat vizează faptul că din posturile scoase la concurs pe perioadă determinată au fost ocupate 2 posturi de asistente la CRRN Sasca Mică și două posturi (unul de asitent și unul de infirmieră) la CRRN Costâna.

Președintele Consiliului Județean Suceava a solicitat atenție sporită la CRRN Costâna în ceea ce privește respectarea circuitelor epidemiologice instituite dar și în ceea ce privește norma de hrană asigurată beneficiarilor, având în vedere că organismul pacienților trebuie să fie apt să lupte cu boala. Totodată a solicitat direcției să realizeze inventarul echipamentelor de protecție pentru a se asigura necesarul pentru săptămânile următoare în cazul în care se impune.

La solicitarea prefectului județului Suceava, managerul interimar al Spitalului Județean de Urgență a comunicat că la această dată unitatea medicală are o capacitate disponibilă de 80 de locuri pentru pacienți COVID 19, precizând că măsura de internare a cazurilor asimptomatice a fost una benefică deoarece cu un minim tratament aceștia au fost vindecați.

Managerul interimar, domnul dr. Anatolii Buzdugan, a prezentat prioritățile pe termen scurt ale conducerii interimare și anume:
  • asigurarea resursei umane de specialitate prin aducerea cadrelor medicale vindecate în activitate, în acest moment fiind asigurată prezența la spital a 50% din medici, 60% din asistentele medicale și 50% din infirmiere.
  • asigurarea unui medic epidemiolog având în vedere că fluxurile de intrare/ ieșire COVID 19 sunt foarte aglomerate și necesită o permanentă monitorizare, o măsură temporar aplicată fiind aceea de decalare a programului. Acesta a insistat pe necesitatea de a se degreva ambulatoriul de specialitate pentru a putea prelua și alte patologii, pentru acest lucru fiind necesare circuite de acces separate din construcții modulare (proiect conceput și prezentat de secretarul de stat Paul Ionel Oprea)
  • asigurarea, tot printr-o construcție modulară a compartimentului ATI la Secția de Boli Infecțioase.
Conform managerului interimar al Spitalului Județean de Urgență Suceava, realizarea acestor investiții ar permite o scurtare a perioadei de reintrare în normalitate a activității unității medicale.

Referitor la aceste priorități prezentate de conducerea interimară a Spitalului Județean Sfântul Ioan cel Nou Suceava, președintele Consiliului Județean Suceava a solicitat întrunirea, în cursul zilei de azi, a Consiliului de Administrație al spitalului pentru a se demara toate acțiunile necesare mobilizării personalului medical în vederea revenirii în activitate, precum și pentru achiziția echipamentelor necesare realizării celor 3 construcții modulare. De asemenea acesta a solicitat sprijin reprezentanților societății civile prezenți în sală pentru asigurarea resurselor umane de specialitate necesare, specificând că angajații din compartimentul de Resurse Umane al Consiliului Județean Suceava vor oferi sprijin conform competențelor.

Un punct important pe ordinea de zi a ședinței a fost solicitarea președintelui Consiliului Județean Suceava cu privire la deschiderea traficului pe artera din fața Spitalului Județean Sfântul Ioan cel Nou Suceava.
Deschiderea circulației pe această arteră, dar și repornirea activităților economice cu predilecție a acelora care sunt specifice acestui sezon, au fost două cerințe, prezentate de președintele Consiliului Județean Suceava, avizării din punct de vedere epidemiologic, directorului executiv al DSP Suceava cât și managerul interimar al Spitalului Județean Sfântul Ioan cel Nou Suceava.

Atât directorul executiv al DSP Suceava cât și managerul interimar al Spitalului Județean Sfântul Ioan cel Nou Suceava au răspuns pozitiv la această solicitare, specificând că, la momentul actual este posibil acest demers.

Prefectul județului Suceava, în calitate de președinte al CJSU a solicitat puncte de vedere tehnice de la cele două entități, eventual cu propuneri alternative de asigurare a unei zone de protecție în jurul spitalului județean, urmând ca, după primirea acestora, în ședința CJSU să fie adoptată o hotărâre.

Totodată, prefectul județului Suceava a solicitat reprezentanților Spitalului Județean Sfântul Ioan cel Nou Suceava, să invite la ședințele Consiliului de Administrație, în care se dezbat probleme de strategie, organizare și funcționare a spitalului, reprezentații structurilor teritoriale ale Colegiului Medicilor și Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali, acestea constituind măsuri absolut necesare și obligatorii pentru asigurarea unui climat necesar îmbunătățirii activității spitalului, în concordanță cu nevoile de servicii medicale ale populației.
Mai nouă Mai veche