Situația epidemiei de coronavirus în județul Suceava vineri, 15 mai 2020

Astăzi, 15.05.2020, ora 9.00, conform datelor centralizate la nivel județean există:

  • în autoizolare la domiciliu 361 de persoane,
  • în carantină instituționalizată 731 de persoane.
  • 14945 de persoane ieșite din autoizolare
  • 2367 de persoane ieșite din carantină instituționalizată.

Până la acest moment, în județul Suceava au fost efectuate 15931 de teste.

Conform situației repartizării cazurilor confirmate COVID 19 până la data de 15.05.2020 și a celor rămase în evoluție până la această dată, întocmită de către Direcția de Sănătate Publică Suceava, la nivelul județului Suceava se înregistrează un număr de 527 de cazuri COVID 19 în evoluție. La data prezentului comunicat sunt declarate vindecate 1941 de persoane.

Începând cu data de 15.05.2020, ora 00.00, prin Hotărârea nr. 24/ 14.05.2020 a fost instituită, pe teritoriul României, starea de alertă, pentru o perioadă de maxim 30 de zile. Prin actul normativ se instituie obligativitatea purtării măștii, în spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă și în alte spații închise, astfel încât nasul și gura să fie acoperite.

În această perioadă pentru toți cetățenii, care vin în România din străinătate, se instituie măsura carantinării/izolării la locuință împreună cu familia/aparținătorii cu care locuiesc împreună, iar pentru cele care nu au posibilitatea îndeplinirii condițiilor pentru măsura menționată sau solicită acest lucru pentru a nu își expune familia, se poate opta pentru măsura carantinei instituționalizate, în spații special destinate puse la dispoziție de autorități. De la această măsură sunt exceptate câteva categorii profesionale, printre condițiile impuse pentru operarea acestor excepții fiind lipsa simptomelor asociate COVID-19 la intrarea în țară și asigurarea de către angajatori a certificatului pentru lucrătorii din transportul internațional și a echipamentelor individuale de protecție împotriva COVID-19.

Persoanele care nu respectă măsurile de carantină/izolare la domiciliu vor fi introduse în carantină instituționalizată pentru o perioadă de 14 zile și obligate să suporte contravaloarea cazării și hrănirii pe perioada carantinei instituționalizate.

Este permisă circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în interiorul localităților, cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii infecției și evitarea formării grupurilor pietonale mai mari de 3 persoane care nu aparțin aceleiași familii. Parcurile pentru public se redeschid, cu excepția locurilor de joacă pentru copii și cu respectarea măsurilor generale de prevenire și protecție.
Nu mai este necesară completarea declarației pentru deplasări în interiorul localității, dar se menține această obligativitate pentru ieșiri în alte localități.

Se reiau activitățile organizate de slujitorii cultelor religioase cu participarea publicului, care se desfășoară doar în exteriorul lăcașurilor de cult, precum și practicile și ritualurile cu caracter privat în interiorul lăcașurilor de cult cu participarea a maxim 16 persoane și respectarea măsurilor de prevenire și protecție stabilite.

De asemenea se reiau activitățile de îngrijire personală care se desfășoară în spațiile special destinate, de pregătire a sportivilor de performanță în cantonamente, culturale desfășurate în spațiile special destinate, respectiv la nivelul muzeelor, bibliotecilor și a sălilor de expoziții, activitățile recreativ-sportive în aer liber, precum ciclismul, drumețiile, alergarea, canotajul, alpinismul, vânătoarea, pescuitul și altele asemenea (care se desfășoară cu participarea a cel mult 3 persoane care nu locuiesc împreună). Reluarea activităților se realizează cu respectarea măsurilor de prevenire și protecție stabilite.

Se menține măsura suspendării curselor aeriene și transportului rutier de persoane dinspre țările din zona “roșie” și “galbena”.

Având în vedere scăderea ușoară a cazurilor confirmate, rugăm sucevenii să manifeste aceeași conduită responsabilă și să abordeze cu prudență relaxarea măsurilor de prevenire și protecție, pentru a menține trendul descendent al îmbolnăvirilor de COVID 19 și a reuși împreună să depășim această criză.
Mai nouă Mai veche