Situația epidemiei de coronavirus în județul Suceava sâmbătă, 13 mai 2020

Astăzi, la nivelul județului Suceava se află în autoizolare la domiciliu 361 de persoane, iar în carantină instituționalizată 689 de persoane. Persoanele aflate în autoizolare la domiciliu sunt clinic sănătoase, fără simptome specifice infecției COVID – 19. Din izolare voluntară au ieșit până acum 14964 de persoane.

Din carantină instituționalizată, după obținerea avizului epidemiologic, au ieșit, de la instituirea măsurii de carantinare și până în prezent, 2411 persoane.

La nivelul județului Suceava, până la această dată au fost efectuate 16316 teste.

Conform datelor furnizate de Direcția de Sănătate Publică Suceava, la data prezentului comunicat, în județul Suceava sunt în evoluție 482 de cazuri COVID 19, fiind declarate vindecate, în ultimele24 de ore, 45 de persoane.

Prin Ordinul común nr. 1070/ 826/ 15.05.2020 al Secretariatului General pentru Culte și Ministerului Sănătății privind măsurile pentru prevenirea contaminării cunoul SARS- CoV-2 și pentru asigurarea desfășurării activității în lăcașurile de cult pe perioada stării de alertă, s-au aprobat recomandările privind activitatea în lăcașurile de cult.

Astfel, conform ordinului menționat,accesul în lăcașurile de cult va fi permis numai cu respectarea precauțiilor general valabile pentru prevenirea șilimitarea răspândirii infecțieicu SARS- CoV- 2.

Accesul persoanelor în lăcașurile de cult se va face limitat,cu respectarea unei suprafețe de 4 mp/ persoană, toți participanții (atâtpersonalul care deservește localul cât și persoanele care intră în lăcaș) fiind necesar să poarte mască care să acopere gura și nasul. Persoanele care intră în lăcaș își vor dezinfecta mâinile cu dezinfectant pe bază de alcool care va fi pus la dispoziție, la intrare.

La intrare se va face un triaj observațional și un va fi permisaccesul persoanelor care prezintă simptome de infecție respiratorie: tuse, strănut, rinoree etc.

În locuri vizibile vor fi plasate anunțuri privind respectarea regulilor de distanțare fizicăși de acces în lăcaș.

Se recomandă să se evite atingerea sau sărutarea obiectelor sacre de cult, iar binecuvântarea se va primi de la odistanță de cel puțin 1 metru.

Se va evita oferirrea/ primirea împărtășaniei în condițiile în care nu pot fi asigurate lingurițe și pahare de unică folosință. O dată la 4 ore se vor dezinfecta obiectele atinse frecvent de credincioși și slujitorii lăcașului, cum ar fimânerele ușilor, icoanele, suprafețele etc.

Slujbele vor fi oficiate numai în aer liber cu respectarea și menținerea distanței între persoane.

Nu se recomandă organizarea de pelerinaje sau călătorii religioase.

Instituția Prefectului- Județul Suceava adresesază sucevenilor un îndemn la responsabilitate și să respecte, în continuare, normele de igienă și de distanțare socială/fizică recomandate de către specialiști.

Vă rugăm să abordați cu prudență măsurile de relaxare și să conștientizați că cea mai sigură cale de a ține sub control răspândirea COVID 19 este reducerea la minimum a riscului de expunere la noul coronavirus.
Mai nouă Mai veche