Controale privind salubrizarea cursurilor de apă din județul Suceava

În perioada 4 - 21 mai 2020, comisii mixte constituite prin Ordinul Prefectului, din care au făcut parte reprezentanți ai Sistemului de Gopodărire a Apelor Suceava și Gărzii Naționale de Mediu- Comisariatul Județean Suceava, au verificat modul în care au fost salubrizate cursurile de apă și au fost realizate șanțuri și rigole pentru asigurarea secțiunilor de scurgere a apelor mari, în toate localitățile județului Suceava.

Verificările efectuate au vizat în principal modul în care au fost realizate măsurile şi lucrările stabilite la verificările efectuate în anul 2019, existenţa depozitelor de deşeuri şi de material lemnos pe malurile şi în albiile cursurilor de apă precum şi în secţiunile de scurgere a podurilor şi podeţelor care prin antrenare pot conduce la obturarea scurgerii, existenţa depozitelor de material lemnos pe formaţiunile torenţiale din apropierea zonelor locuite, modul în care au fost realizate/întreţinute şanţurile şi rigolele de scurgere a apelor pluviale în localităţi, precum şi cursurile de apă pe raza localităţilor, verificarea zonelor nesalubrizate de pe cursurile de apă unde s-au produs inundaţii în anul 2019 (inclusiv cele semnalate de autorităţile publice locale) şi stadiul măsurilor şi lucrărilor de remediere realizate. Deasemenea au fost verificate și măsurile dispuse sau întreprinse la nivel local, pentru remedierea deficienţelor.

Conform raportului întocmit la finalizarea acțiunii de control au fost constatate depozitări de deșeuri pe malurile râurilor Suceava- în zona localităților Milișăuți, Vicovu de Sus, Bilca, Dornești, Frătăuții Noi, Satu Mare, Straja-, Moldova – în zona localităților Vama, Baia-, precum și pe malurile unora din afluenții acestora ( pârâurile Sucevița, Bogata, Belteag, La Vâlcele). Nu au fost constatate depozitări de material lemnos pe formațiunile torențiale din apropierea zonelor locuite ale localităților Câmpulung Moldovenesc, Broșteni, Frasin, Moldovița, Ostra, Păltinoasa, Vatra Moldoviței.

Șanțurile și rigolele de scurgere a apelor pluviale de pe raza localităților, prezintă o stare bună de salubrizare, acțiunea de decolmatare și întreținere fiind în derulare la data verificărilor efectuate.
Pe cursurile de apă unde s-au produs inundații în anul 2019 nu au fost identificate zone nesalubrizate sau alte potențiale obstacole ce pot afecta scurgerea naturală a apei în caz de precipitații abundente.
În urma constatărilor efectuate au fost aplicate 12 sancțiuni contravenționale din care 11 avertismente și o amendă în cuantum de 2500 lei și au fost dispuse măsuri
Mai nouă Mai veche