IPS Teofan: „Înaltpresfinţitul Pimen este viu”. 40 de zile de la moartea prelatului din Suceava



IPS Arhiepiscop Pimen a fost pomenit, sâmbătă, la 40 de zile de la moartea sa, la Suceava şi Sihăstria Putnei, la slujbele de la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava şi de la Mănăstirea Sihăstria Putnei participând şi Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei şi locţiitor de Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, alături de alţi ierarhi ai Bisericii.

Slujba liturghiei de la Măsăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava Sfânta a fost săvârşită de către un sobor de preoţi şi arhierei, alături de IPS Teofan, urmată de slujba Parastasului. De asemenea, la Mănăstirea Sihăstria Putnei, a fost oficiată slujba Trisaghionului la mormântul lui IPS Pimen.

În cadrul cuvântului de învăţătură susţinut de către IPS Teofan, acesta a subliniat faptul că nu trebuie să cădem în deznădejde şi că, deşi „ne-a lăsat părintele Pimen orfani”, acesta se află acum în Împărăţia Sfintei Treimi.

„În aceste 40 de zile, în mintea multora şi în inima celor mai mulţi şi pe buzele tuturor au fost rostite cuvinte precum «Bunul nostru arhiepiscop ne-a părăsit; Suntem mai săraci sau ne-a lăsat părintele Pimen orfani». Aceste cuvinte sunt fireşti a fi rostite într-o clipă de plecare a celuia care a fost printre noi multă vreme. În acelaşi timp, după cuvântul Sfântului Apostol Pavel, noi nu suntem precum cei care nu au nădejde, tristeţe da, dar nădejde mai presus de toate, căci Hristos a Înviat, şi dacă Hristos a înviat, El s-a făcut început învierii tuturor oamenilor şi în numele acestei credinţe în Înviere ştim că Înaltpresfinţitul Pimen este viu şi este mai viu decât suntem noi unii în faţa altora acum şi cei asemenea nouă”, a subliniat IPS Teofan, care a adăugat faptul că IPS Pimen avea ceva din Sfâtul prooroc Ilie, fiind „ferm, necruţător adesea, rugător şi postitor”.

Duminică, Municipiul Suceava a ţinut zi de doliu, iar toate instituţiile publice din oraş au coborât drapelele în bernă, decizia fiind luată de către primarul Ion Lungu după discuţii avute cu IPS Teofan şi episcopul Damaschin Dorneanul. Edilul a subliniat că decizia a fost luată în semn de respect pentru activitatea arhiepiscopului.
Mai nouă Mai veche