BookHaos Society, club de lectură inițiat de Asociația Rădăuțiul Civic



Care a fost scânteia clubului de lectură?

În vara anului 2019, comunitatea rădăuțeană a făcut cunoștință cu proiectul „BookHaos Society”. Cu un nume sofisticat pentru un simplu club de lectură și cu o idee îndrăzneață, o mână de oameni, membri în Asociația Rădăuțiul Civic, au avut intenția de a promova lectura în rândul rădăuțenilor.

Cum se desfășoară întâlnirile?

Inițial, întâlnirile clubului de lectură se desfășurau în aer liber timp de două ore. În prima parte a întâlnirilor ne adunam cât mai mulți cititori în parc și citeam nestingheriți fără să apelăm la distragerile tehnologice. În a doua parte fiecare își punea imaginația la încercare. De la jocuri de cunoaștere până la discuții aprinse despre cărțile citite, coordonatorii clubului au format o adevărată comunitate în jurul lor.

Ulterior, din cauza contextului epidemiologic, echipa coordonatoare a clubului de lectură a fost provocată să se adapteze. Astfel, întreaga activitate a fost transferată în mediul online, folosind, atât pagina de facebook ca mijloc de comunicare cu cititorii, cât și platforma Zoom ca modalitate de a ne întâlni. În prezent, întâlnirile durează aproximativ o oră, iar în cadrul acestora dezbatem pe baza cărților citite.

Cine sunt oamenii din spatele proiectului?

Fondatorii clubului de lectură sunt: Naomi Baciu (student la The University of Manchester), Tabita Juravle (proaspăt absolvent al Colegiului Național “Eudoxiu Hurmuzachi”) și Viorel Hurjui (profesor de limba engleză). Însă, echipa ce a făcut proiectul “BookHaos Society” este mult mai extinsă decât atât. Printre susținătorii activi ai clubului de lectură se numără: Luca Ciubotaru (președintele Asociației Rădăuțiul Civic), Dana Cernăucean, Ana-Maria Lavric-Paraschi, Dana Haiura, Anamaria Cernovschi, Mihaela Manoli.

Care este cel mai recent proiect al clubului de lectură?

La finalul săptămânii trecute, voluntarii asociației au realizat și au montat două cuiburi de cărți amplasate în Parcul „Bogdan Vodă” și în parcul central din Rădăuți, un vis al clubului de lectură devenit realitate. Dacă treceți prin cele două parcuri, vă încurajăm să împrumutați o carte din căsuțele amplasate și să contribuiți la a îmbogăți rezerva cuibului de lectură. În viitor plănuim să extindem proiectul „Cuiburi de cărți” și să înfrumusețăm cu cât mai multe cărți orașul Rădăuți.

Vă invităm să vizitați cele două cuiburi cu cărți și să participați la întâlnirile lunare ale clubului de lectură! În fiecare lună se stabilește cartea pe baza căreia se vor purta discuțiile în cadrul întâlnirilor, iar voi puteți fi cei care să propună următoare carte de citit.

Pe pagina de Facebook „BookHaos Society” (link: https://www.facebook.com/bookhaossociety) veți găsi toate detaliile necesare referitoare la întâlnirile clubului de lectură, iar pe pagina de Facebook „Rădăuțiul Civic” (link: https://www.facebook.com/radautiulcivic) puteți urmări întreaga activitate a asociației.





Mai nouă Mai veche