Ora de iarnă 2020. Duminică se schimbă ora şi vom avea cea mai lungă zi din an

România va trece la ora de iarnă în noaptea de sâmbătă spre duminică, 25 octombrie, când ora 4:00 va deveni ora 3:00. Ca urmare a acestei treceri duminică, 25 octombrie, va fi cea mai lungă zi din an, cu un total de 25 de ore.

Trecerea la ora de iarnă în 2020 ar putea fi ultima în România

Ar putea fi ultimul an în care vom mai întoarce ceasurile înapoi cu o oră. Potrivit unei decizii din 2019 a UE, statele europene au la dispoziție până în 2021 să opteze pentru o singură oră, cea de iarnă sau de vară.

În România nu s-a luat încă o decizie în acest sens. Trebuia ca până în martie 2020 să notifice Comisia Europeană dacă din 2021 se va permanentiza ora de vară sau ora de iarnă. Pandemia de COVID-19 a amânat însă această decizie. Dacă se va accepta ora de iarnă, denumită şi oră standard, ultima schimbare se va face în 31 octombrie 2021. Dacă se decide să se păstreze permanent ora de vară, ultima schimbare se va face în 28 martie 2021.

Decizia UE s-a bazat pe consultări făcute de Comisia Europeană care a primit 4,6 milioane de răspunsuri din cele 28 de state membre, cel mai mare număr de răspunsuri primite vreodată într-o consultare de acest fel. 84 % dintre respondenţi au fost în favoarea renunţării la schimbarea sezonieră a orei.

Motivele pentru renunţarea la schimbarea sezonieră a orei sunt legate de studiile efectuate în ultimii ani care au arătat că această practică, în special trecerea la ora de vară, când în noaptea respectivă se doarme cu o oră mai puţin, provoacă în multe cazuri probleme de sănătate, inclusiv infarct sau depresie, şi duce la creşterea accidentelor rutiere.

Ce este ora de iarnă


Ora de iarnă este ora legală oficială standard ce vizează conceptul de oră astronomică, folosit în mod normal în majoritatea ţărilor sau teritoriilor, în special în emisfera nordică. De obicei, acoperă calendaristic perioada cuprinsă între lunile octombrie a unui an şi aprilie a anului următor.

Sistemul de orar iarnă – vară a fost gândit, în 1898, de neo-zeelandezul Hudson. Ora de iarnă este numită astfel prin contrast cu ora de vară, al cărei scop este folosirea din plin, cât mai mult timp posibil, a luminii Soarelui, prin mutarea înapoi a orei oficiale cu o oră.

La nivel global, mecanismul de schimbare a orei este folosit de peste 100 de ţări. În România a fost introdus în 1932.

După trecerea la ora de iarnă din noaptea de sâmbătă spre duminică, 25 octombrie, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi, până la primăvară, de două ore, comparativ cu trei ore în intervalul orei de vară.
Mai nouă Mai veche