Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților solicită retragerea spotului electoral filmat de PPUSL la mormântul lui Ștefan cel Mare de la Mănăstirea Putna

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a reacționat după ce președintele PPUSL, Daniel Ionașcu, a difuzat un spot electoral filmat la mormântul voievodului Ștefan cel Mare din biserica Mănăstirii Putna.

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților afirmă că nu are nicio implicare politică și îi solicită politicianului să nu mai folosească imagini cu mănăstirea în scop electoral. 

Președintele PPUSL Daniel Ionașcu, candidat pentru o funcție de parlamentar în județul Suceava, a înregistrat un spot electoral în biserica Mănăstirii Putna, lângț mormântul voievodului Ștefan cel Mare.

Spotul electoral a fost difuzat în mediul online, pe conturile de facebook ale lui Daniel Ionașcu și pe pagina deputatului Ștefan Alexandru Băișanu. 



Comunicat referitor la filmul de campanie electorală al dl. Daniel Ionașcu

Înainte de alegerile locale şi legislative din anul 2016, din dorinţa de a face cât mai clară atitudinea Bisericii Ortodoxe Române faţă de viaţa politică şi campaniile electorale, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a făcut o serie de precizări, între care:
  • „ În conformitate cu Sfintele Canoane, arhiereului, preotului, diaconului, monahului şi monahiei din Biserica Ortodoxă Română le este interzis să facă politică partinică, să fie membri ai unui partid politic, să candideze la alegerile parlamentare sau locale, să participe la campanii electorale şi să ocupe funcţii de demnitar/înalt funcţionar public la nivel central sau local. […]
  • Sfântul Sinod reînnoieşte apelul său către liderii partidelor politice din România de a nu permite recrutarea de membri din rândurile clerului şi nici folosirea în scopuri politice a persoanelor, spaţiilor, slujbelor şi însemnelor bisericeşti.
  • Sfântul Sinod reaminteşte faptul că Biserica Ortodoxă Română nu susţine vreun partid politic sau vreo ideologie politică, însă îndeamnă pe toţi cetăţenii să-i aleagă pe acei candidaţi care arată credinţă în Dumnezeu şi responsabilitate faţă de comunitate, apără şi susţin demnitatea vieţii umane, a familiei tradiţionale şi promovează educaţia şcolară integrală care îmbină cunoaşterea intelectuală cu formarea morală şi spirituală.”
Având în vedere cele de mai sus, menționăm că Mănăstirea Putna a respectat și respectă pe deplin hotărârea menționată și nu este implicată în niciun fel în nicio campanie electorală. Domnul Daniel Ionașcu va fi înștiințat că nu poate folosi în scop electoral imagini cu mănăstirea.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților

Mai nouă Mai veche