FOTO VIDEO Zece pacienți au murit într-un incendiu la secția ATI Covid a Spitalului Județean Nemț

Zece persoane au decedat în incendiuul care a izbucnit sâmbătă seara la secţia ATI din incinta Spitalului Judeţean din Piatra Neamţ, fiind activat Planul Roşu de Intervenţie. Pompierii au intervenit cu cinci autospeciale de stingere şi o autoscară. Alţi opt pacienţi care erau în salonul alăturat şi au fost salvaţi şi vor fi transportaţi la Spitalul Judeţean Iaşi. A fost rănit şi medicul de gardă, urmând să fie şi el transferat. Nelu Tătaru a ajuns la Piatra Neamţ în această seară, pentru a evalua situaţia. „Ei spun că ar fi un scurtcircuit”, a adăugat ministrul Sănătăţii. Reprezentanţii Spitalului Judeţean afirmă că 10 pacienţi internaţi în secţia ATI afectată de incendiu au decedat, iar alţi doi pacienţi intubaţi la ATI, în timpul incendiului şi care se aflau, ulterior în UPU, pentru transferul la Iaşi, au decedat. Ulterior, cei de la SJU Neamţ au revenit asupra informaţiei au spus că bilanţul persoanelor decedate este 10, cei doi pacienţi intubaţi la ATI, în timpul focului, făcând parte din cei 10 care au murit.



UPDATE „În urma celor mai recente informaţii, vă comunicăm că zece pacienţi internaţi în secţia ATI afectată de incendiu au decedat. Alţi doi pacienţi intubaţi la ATI, în timpul incendiului, şi care se aflau, ulterior, în UPU pentru transferul la Iaşi, au decedat. Medicul de pe secţie care a intervenit pentru salvarea vieţii pacienţilor are arsuri pe 40% din suprafaţa corpului şi primeşte îngrijri, starea acestuia fiind stabilă la acest moment, însă va fi transferat în secţiile speciale din ţară. Alte trei cadre medicale - un medic şi două asistente - care au suferit răni în urma intervenţiei de a salva pacienţii din secţia ATI primesc îngrijiri”, au transmis reprezentanţii Spitalului Judeţean Piatra Neamţ.

UPDATE „Ministrul Sănătăţii, Nelu Tataru se va deplasa in această seară la Piatra Neamţ pentru evaluarea situatiei. Din informaţiile pe care le detŢinem până în prezent un pacient cu arsuri (medicul) va fi transferat la Spitalul Judetan din Iaşi. Alti pacienti cu COVID 19 vor fi transferaţi la Letcani”, arată un anunţ de presă al instituţiei.

Ministerul Sănătăţii mai spune că nu are încă finalizată evaluarea transferurilor.

UPDATE Şefa UPU SMURD Iaşi prof. univ. dr. Diana Cimpoeşu a declarat că patru autospeciale - două de victime multiple şi două de la terapie intensivă se deplasează la Piatra Neamţ pentru a prelua din pacienţi.

„Da, să preluăm medicul care ştim că are arsuri pe o suprafaţă mare pentru clinica de chirurgie plastică la Spitalul Sfântul Spiridon şi pacienţii care sunt acolo în terapie intensivă. Plecăm acum cu maşini de victime multiple şi cu maşini de Terapie Intensivă, cu mai mulţi medici şi mai mulţi asistenţi. Deocamdată patru autospeciale se deplasează acolo şi două de victime multiple, două de la terapie intensivă şi mai avem pregătită una de la spitalul militar care va fi disponibilă. Evident personal care va fi mobilizat de acasă pe care îl organizăm acum. Medicii din specialităţile de la chirurgie plastică care se vor organiza aici la Iaşi, în aşteptarea pacienţilor”, a declarat Diana Cimpoeşu, sâmbătă seara la Digi 24.

Ea a spus că „noi ştim că nu au leziuni de arsură, dar vom putea spune după ce îi vom evalua acolo. Colegii noştri urgentişti de acolo ne-au dat câteva informaţii, dar sunt şi ei foarte presaţi şi stresaţi de situaţia respectivă”.

Chestionată dacă sunt suficiente locuri la ATI Iaşi pentru pacienţii COVID, medicul a replicat: „Vom face ceva să le găsim locuri. E o situaţie de urgenţă şi vom face ceva. Niciodată nu sunt suficiente locuri la ATI, dar vom găsit nişte soluţii până echipele se întorc de acolo. Situaţia de la Terapie Intensivă pentru COVID nu poate fi la momenutl acesta cu multe paturi libere, dar vom găsi nişte soluţii până când echipele mele se întorc de acolo, împreună cu coordonatorul regional pe ATI, vom găsi nişte soluţii”.

Întrebată dacă ia în calcul să ceară şi sprijinul judeţelor apropiate, în cazul în care nu vor fi identificate soluţii, Cimpoeşu a răspuns: „Cu siguranţă, da. Ştim că de obicei ATI de la Bârlad e primul care sare în ajutor. Vom vedeam”.

UPDATE „În urma incendiului, şapte persoane au decedat, una prezintă semne vitale slabe şi una (medicul de gardă) prezintă arsuri de gradul II şi III pe 80% din suprafaţa corporală. Alţi 8 pacienţi, internaţi într-un salon alăturat, care au fost salvaţi, vor fi transportaţi la Spitalul Judeţean Iaşi”, a mai transmis IGSU.

De asemenea, sursa citată precizează că „O ambulanţă SMURD cu medic şi o autospecială pentru transport victime multiple de la ISU Iaşi încep deplasarea către Piatra Neamţ, pentru transportul victimelor către Spitalul Judeţean Iaşi”. 

Sursa foto: ziarpiatraneamt.ro

Spitalul Judeţean Neamţ a transmis sâmbătă seara că în secţia ATI erau internaţi în două saloane 16 pacienţi.

„Sâmbătă seară, în jurul orei 18.30, la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Piatra Neamţ a avut loc un incendiu care a afectat secţia de ATI - unde erau internaţi, în două saloane, 16 pacienţi. La acest moment şapte dintre pacienţi sunt decedaţi, iar al optulea se află în stare critică. În acelaşi timp, un medic care se află în secţie se află în stare gravă, suferind răni extinse. Ceilalţi pacienţi nu mai pot fi îngrijiţi în secţia de ATI şi urmează să se facă toate demersurile pentru a fi transferaţi către alte spitale. Incendiu a fost lichidat de către echipele ISU Neamţ. Conducerea SJU Piatra Neamţ îi asigură pe pacienţi că, în continuare, echipa medicală este la muncă şi intervine pentru a oferi tratamentul necesar celorlalţi pacienţi internaţi în celelalte secţii ale unităţii medicale”, se arată în comunicatul Spitalului Judeţean Neamţ”, arată comunicatul de presă al Spitalului Judeţean Neamţ.
  
Sursa foto: ziarpiatraneamt.ro

UPDATE „Incendiul a fost localizat lichidat în cel mai scurt timp. Din păcate în urma acestui incendiu s-au înregistrat şi victime, mai exact şapte persoane au decedat în urma acestui incendiu, care erau internate în secţia ATI. Nu mai sunt persoane încarcertate. Se lucrează pentru evacuarea tuturor persoanelor care ar putea fi afectate ca urmare a producerii acestui incendiu. Apelul a fost primit în jurul orei 19.00. Nu vă pot spune cu exactitate câte autospeciale intervin. S-a solicitat sprijinul celorlalte detaşamente pentru a fi asigurată intervenţia. Nu ştiu să vă dau detalii despre numărul persoanelor care au fost internate sau câte au fost evacuate. Probabil necesită îngrijiri medicale persoanele afectate de fum. Se fac cercetări pentru a stabili cauza incendiului”, a declarat Irina Popa, purtătoarea de cuvânt al ISU Neamţ, sâmbătă seara pentru Digi 24.

ŞTIREA INIŢIALĂ Incendiul este cu flacără deschisă şi degajare mare de fum, arată reprezentanţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

„Având în vedere numărul de persoane existent internat în secţie, pentru gestionarea eficientă a evenimentului a fost activat Planul Roşu de Intervenţie. Pompierii acţionează cu 5 autospeciale de stingere şi 1 autoscară. Pentru identificarea eventualelor victime s-au constituit echipe de căutare-salvare”, conform sursei citate.

Sursa menţionată mai precizează că „intervenţia este în dinamică”.

Sursa foto: ziarpiatraneamt.ro
Mai nouă Mai veche