Patriarhul Irineu al Serbiei a murit, vineri, diagnosticat cu Covid-19, după ce s-a infectat la înmormântarea mitropolitului Muntenegrului

Patriarhul Irineu al Bisericii Ortodoxe Sârbe, a murit vineri, diagnosticat cu Covid-19, la trei săptămâni după ce a oficiat funeraliile şefului Bisericii din Muntenegru, de asemenea victima noului coronavirus, a anunţat într-un comunicat Biseria Ortodoxă sârbă, relatează AFP.

Demnitarul religios, care conducea Biserica Ortodoxă sârbă din 2010, a murit după ora locală 7.00, la vârsta de 90 de ani, la Spitalul Militar din Belgrad, unde a fost internat la 4 noiembrie.

Biserica Ortodoxă Sârbă are aproximativ 12 milioane de credincioşi, majoritatea în Serbia - o ţară cu şapte milioane de locuitori, dintre care peste 80% sunt ortodocşi -, dar şi în Bosnia, Muntenegru şi în diapora.

Irineu, care era al 45-lea conducător al SPC, a oficiat la 1 noiembrie, la Podgoriţa, capitala Muntenegrului, funeraliile arhiepiscopului Amfilohije, mort din cauza Covid-19 la vârsta de 82 de ani.

Mulţi dintre miile de credincioşi care au participat la funeralii nu au respectat măsurile de distanţare socială, iar autorităţile sanitare muntenegrene au denunţat „încălcări drastice” ale măsurilor sanitare.

Decesul patriarhului Irinej şi a lui Amfilogije, care era numărul doi al Bisericii, aplică o lovitură dură lumii ortodoxe.

Şeful influentei Biserici Ortodoxe a Greciei, Ieronim, testat pozitiv cu Covid-19, a fost spitalizat la Atena, la fel ca arhiepiscopul Bisericii Ortodoxe a Albaniei, Anastasios, care a contractat noul coronavirus.

Contaminările cu noul coronavirus SARS-CoV-2 au crescut puternic în Balcani.

Serbia, o ţară în care pandemia Covid-19 s-a soldat cu 1.110 morţi la şapte milioane de locuitori, a înregistrat un nou „record” de contaminări joi, peste 6.100 de cazuri.
Mai nouă Mai veche