Primul camion confiscat în baza noului Cod Silvic și dosar penal întocmit de polițiștii suceveni după un transport ilegal de bușteni pentru o firmă din Slatina

Un camion a fost confiscat, iar polițiștii au întocmit un dosar penal după ce au depistat transporturi repetate de bușteni făcute în baza unui singur aviz de însoțire a mărfii, la o firmă din comuna Slatina.

Vineri, 6 noiembrie 2020, la ora 23.15, un echipaj din cadrul Secției 1 Poliție Rurală Vadu Moldovei a oprit în trafic pentru control, pe drumul comuna 11 din Fântâna Mare, o autoutilitară condusă de Liviu D., de 36 ani, din Suceava.

Autoutilitara era goală și omologată pentru transport material lemnos, respectiv bușteni, fiind prevăzută în acest sens cu macara hidraulică pentru încărcare. Având în vedere locul depistării și direcția de deplasare, polițiștii au procedat la interogarea în aplicația IWood Tracking a numărului de înmatriculare. Astfel, la orele 23:15 aplicația a afișat două coduri, ultimul fiind din aceeași zi, de la ora 21:03:46, pentru avizul emis de către SC Paulin Forest SRL pentru un volum de 19,14 metri cubi lemn rotund de brad, generat din județul Neamț, zona localității Agapia, și punct de descărcare SC Paulin Forest SRL, depozit Slatina.

Polițiști i-au pus în vedere șoferului să nu încerce efectuarea unei noi curse cu avizul de la ora 21:03:45 care tocmai a fost interogat.

După aproximativ două ore, sâmbătă, la 01:30, patrula de poliție aflată pe partea dreaptă a drumului în zona „Stibina” pe E85, din direcția Vadu Moldovei s-a apropiat autoutilitara care fusese verificată cu două ore în urmă, dar de această dată fiind încărcată cu material lemnos. S-a procedat la oprirea acesteia. Cu această ocazie s-a constatat că la volanul acesteia se afla tot Liviu D. și fiind întrebat de aviz de însoțire a prezentat avizul din data de 6 noiembrie 2020, având cod Sumal de la ora 21:03:46.

Având în vedere cele constatate s-a procedat la predarea autoutilitarei încărcate cu material lemnos în custodia Ocolului Silvic Fălticeni.

Luni, 9 noiembrie 2020, reprezentanții Ocolului Silvic Fălticeni au procedat la inventarierea materialului lemnos aflat în autoutilitară, fiind inventariat un volumul de 21,03 mc lemn lucru gater specia Brad.

Având în vedere verificările efectuate a rezultat faptul că bărbatul al doilea transport de material lemnos avizul din 6 noiembrie 2020 și coroborat cu noile prevederi ale Legii 46/2008 a codului silvic, în cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșiri infracțiunii de „transport cu orice mijloace de transport a materialelor lemnoase, în volum de peste 10 metri cubi, neînsoțite de documente specifice de transport”.

Materialul lemnos în volum de 21,03 metri cubi, în valoare de 6.119,73 de lei, a fost predat în custodia Ocolului Silvic Fălticeni.

Totodată, autoutilitara în valoare de 50.000 Euro a fost indisponibilizată.
Mai nouă Mai veche