Asociația Rădăuțiul Civic a finalizat proiectul ,,Tinerii din Rădăuți - viitori cetățeni activi?”

Asociația Rădăuțiul Civic a finalizat proiectul „Tinerii din Rădăuți- viitori cetățeni activi?”, miercuri, 9 decembrie 2020. Acest proiect a presupus organizarea a trei ateliere online de educație civică și au fost adresate tinerilor din municipiul Rădăuți, dar și din zonele limitrofe.

Primul atelier a fost dedicat drepturilor, libertăților și îndatoririlor noastre, ca cetățeni și a avut loc vineri, 27 noiembrie 2020. În cadrul acestui atelier au participat 35 de tineri. Cel de-al doilea atelier a fost dedicat prezentării de informații despre autoritățile centrale, despre cum putem verifica activitatea parlamentarilor sau cum le putem transmite propuneri și s-a desfășurat miercuri, 2 decembrie 2020, cu participarea a 25 de persoane. Al treilea atelier a avut loc miercuri, 9 decembrie 2020 și a avut ca temă principală administrația locală, prezentarea atribuțiilor primarului, dar și ale membrilor Consiliului Local sau Consiliului Județean. La toate cele trei ateliere au participat, în total, 77 de persoane din muncipiul Rădăuți și din zonă, de la elevi de liceu, până la tineri antreprenori, dar și alte persoane interesate de subiectele prezentate, cu măiestrie, de către Luca Ciubotaru, doctorand în drept constituțional, președinte al Asociației Rădăuțiul Civic și Cristina Cramariuc, membru fondator al Asociației Rădăuțiul Civic.

Toate cele trei ateliere au fost organizate sub formă de discuție liberă, iar participanții au aflat informații de bază despre cum funcționează societatea și instituțiile publice locale, dar și cele de la nivel central, au avut ocazia să adreseze întrebări și să afle răspunsuri pentru curiozitățile lor.

Am constatat, cu surprindere, că educația civică din școlile generale și licee nu abordează aceste subiecte într-o manieră interactivă, mulți dintre participanții tineri neavând informații de bază despre Parlament, Consiliul Local, Primar, dar și despre modul în care pot face propuneri pentru dezvoltarea proiectelor la nivel local sau chiar despre drepturile lor.

Participanții au putut afla noutăți și despre aplicația e-Rădăuți, disponibilă deja pentru dispozitivele tip Android și, în curând, pentru iPhone. Toate atelierele s-au desfășurat prin intermediul platformei Google Meet. Proiectul a fost finanțat de Fondul pentru Democrație.
Mai nouă Mai veche