Cum s-a produs explozia de la Rădăuți: muncitorii sudau capătul conductei de gaz. Victimele, transportate cu un excavator până la ambulanță

Miercuri, 16 decembrie 2020, la ora 18.11, Poliția municipiului Rădăuți a fost sesizată prin 112 de către reprezentantul firmei de gaze SC Rafles Energy SRL București cu privire la faptul că la conducta principală de distribuire a gazului metan s-a produs o explozie, urmare a căreia a rezultat vătămarea corporală a două persoane.

Din datele preliminare obținute, a reieșit faptul că în ziua de miercuri la conducta de distribuție gaz metan s-a executat lucrarea de extragere a gazului de pe conductă, cu scopul de a fi modificată traiectoria. De această lucrare s-a ocupat firma Corsem Suceava, beneficiar fiind firma SC Rafles Energy SRL București. În jurul orei 18.00, Mihăiță G. și Ion P. efectuau sudura conductei, iar la un moment dat s-a produs o explozie, probabil din cauza acumulării de gaze, cei doi fiind răniți.

La fața locului au intervenit pompierii din cadrul Detașamentului Rădăuți, echipaje de prim ajutor. Cu privire la vătămarea suferită de Ion P. precizăm faptul că acesta prezenta arsuri la nivelul feței și corpului, acesta fiind transportat la Spitalul Județean Suceava. Mihăiță G. prezintă vătămări la nivelul membrelor inferioare.

Echipa sosită la fața locului efectuează cercetări în vederea stabilirii cauzei exploziei, urmând a se raporta ulterior cu privire la măsurile întreprinse.

În dimineața zilei de miercuri au fost luate măsuri de siguranță pentru efectuarea de lucrări în condiții sigure la modificarea traseului conductei de gaze aparținând SC Raffles Energy SRL București, respectiv secționarea, golirea și aerisirea conductei de gaze.

În ziua de miercuri, muncitorii SC Corsem Impex SRL Gura Humorului, societate care efectua lucrarea de modificare a conductei, se aflau în groapa de poziție realizată în vederea ajustării dimensiunilor cuponului de conductă pentru reîntregirea conductei de gaz, groapă identificată în imediata apropiere a Centurii municipiului Rădăuți, la 150 de metri de sensul giratoriu care face descărcarea traficului greu spre DN 17A și DJ178B.

După ce a fost îndepărtată o secțiune de circa doi metri din conducta susmenționată, la cele două capete ale conductei au fost efectuate mai multe suduri pe parcursul zilei. În momentul în care muncitorul Ioan P., de 47 ani, din comuna Belcești, județul Iași, s-a apropiat din nou cu sursa de foc (aparatul de sudat) de unul din capetele conductei, a avut loc o deflagrație datorată acumulărilor de gaze provenite din emanații din interiorul conductei și atât Ion P. cât și muncitorul Mihăiță G., de 46 de ani, din comuna Belcești, județul Iași, au fost proiectați la o distanță de 3-4 m de capătul conductei, aceștia suferind vătămări corporale.

Întrucât la fața locului nu este posibil accesul autoturismelor, Ion P. și Mihăiță G. au fost transportați cu un excavator până la drumul de acces unde au fost preluați de echipajele Serviciului de Ambulanță.

La fața locului au intervenit pompierii din cadrul Detașamentului Rădăuți, echipaje de prim ajutor.

Ion P. a fost transportat la Spitalul Municipal Rădăuți de unde a fost trimis la Spitalul Județean de Urgență Suceava unde i s-a stabilit următorul diagnostic: „politraumatism prin explozie, accident de muncă; arsură gr.II-IV, abdomen inferior, coapse aproximativ 15-20%”.

Mihăiță G. fost transportat la Spitalul municipal Rădăuți unde i s-a stabilit diagnosticul: „plagă picior drept”.

Inspectoratul pentru protecţia muncii din cadrul ITM Suceava a fost anunţat telefonic de producerea evenimentului de către Costel Ungurașu, administrator al SC Corsem Impex SRL Gura Humorului.

Din discuţiile purtate cu Costel Ungurașu, s-a stabilit că cei doi muncitori sunt angajați ai SC Corsem Impex SRL Gura Humorului, cu contract de muncă, instructajul privind protecţia muncii fiind semnat la zi.

S-a întocmit dosar penal privind infracțiunile de „neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă”, „nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă”, „vătămare corporală din culpă” și „distrugerea”. 

Mai multe informații: 

Mai nouă Mai veche