Fast-food-ul Spartan din Piața Mare din Sibiu rămâne fără siglă pentru că încală regulile de urbanism privind protecția monumentelor istorice

Deschiderea unui fast-food din rețeaua Spartan în chiar zona zero a centrului istoric al Sibiului este precedată de o „românească”: autorizația pentru amplasarea siglei de la intrare a fost obținută pentru un model care, în final, nu a mai fost respectat. Prin urmare, în Piața Mare a Sibiului a apărut o siglă iluminată din interior, cu neoane și culori stridente, încălcând normele de protecție a patrimoniului istoric din centrul orașului, scrie Turnul Sfatului

Sigla unui nou restaurant Spartan a apărut în Piața Mare a Sibiului în cursul săptămânii trecute. La doi pași de Orange sau Vodafone (companii multinaționale care și-au modificat logo-urile pentru a respecta paleta de culori și materiale specifice centrului istoric al Sibiului), cei de la Spartan au lipit deasupra intrării o siglă care încalcă toate restricțiile impuse în centrul istoric al Sibiului: este stridentă, cu iluminat agresiv, modernistă.

Solicitați de Turnul Sfatului, reprezentanții administrației locale au descoperit că există autorizație emisă pentru respectiva siglă, autorizație emisă chiar în baza unui aviz emis de Direcția pentru Cultură. Doar că reprezentanții Spartan au primit autorizație pentru cu totul altceva decât ceea ce a fost, în cele din urmă, realizat. 

„Direcția de Amenajare a Teritoriului și Urbanism a avizat amplasarea acestei firme prin autorizație de construcție, în conformitate cu HCL 278/2013 prin care s-a aprobat regulamentul local pentru publicitate. Menționăm că autorizația a fost emisă în baza și cu respectarea prevederilor avizului emis de Direcția Județeană pentru Cultură în iunie 2020, aviz fiind necesar dat fiind faptul că firma urma să se amplaseze în zona istorică. De asemenea, precizăm că în avizul emis de Direcția Județeană pentru Cultură nu se specifică nimic despre materialul din care să fie confecționate literele sau despre faptul că este luminoasă. De altfel, în planșa prezentată de beneficiar apar litere de culoare închisă, fără să se precizeze că sunt luminoase sau de culoare fosforescentă”, răspund reprezentanții Primăriei municipiului Sibiu.

Polițiștii locali au cerut ca respectiva siglă care nu corespunde nici avizului și nici nu respectă legislația locală să fie îndepărtată. 

„Reprezentanți ai Biroului Disciplina în Construcții din cadrul Poliției Locale s-au deplasat deja în teren pentru a verifica dacă avizele și autorizațiile emise au fost respectate. Având în vedere că s-a constatat că autorizația nu a fost respectată, s-a dispus demontarea firmei în termen de maxim 24 de ore”, mai informează reprezentanții administrației locale.

Marius Oltean, directorul interimar al Direcției pentru Cultură Sibiu, spune că nu știe să fi fost avizată o astfel de siglă. 

„Eu, așa, la prima vedere, nu cred să existe aviz pentru o astfel de siglă. Dar volumul de muncă este mare, vom verifica. În baza sesizării dumneavoastră, noi o să întocmim un ordin de serviciu, iar unul dintre agenții constatatori pe care îi avem va face o verificare. În funcție de ce documente au sau nu cei care au amplasat sigla, anunțăm sau nu Poliția, deoarece centrul este ansamblu-monument istoric și, atunci, ar urma să se desfășoare și o anchetă penală”, spune Marius Oltean.

Turnul Sfatului a solicitat reprezentanților Spartan o reacție referitoare la amplasarea unei sigle care nu respectă regulile centrului istoric al Sibiului. Ca urmare a solicitării, reprezentanții Spartan au trimis un scurt răspuns. 

„Avem emis aviz favorabil din partea Ministerul Culturii, Direcția Județeană pentru Cultură Sibiu și autorizație de construire. Aviz NR. 54/M/ 26.02.2020 - Amplasare Reclamă pe fațada clădirii pe durata contractului de închiriere, Autorizatie de construire Nr. 516/ 08.10.2020 - Amplasare firmă pe fațada imobilului”, este răspunsul transmis.

„Aspectul general va fi în acord cu arhitectura imobilului şi a imobilelor vecine. Este recomandată folosirea materialelor de calitate, grafisme tradiţionale care figureaza simbolic activitatea, efecte de transparenţă şi decupaj. De asemenea, este recomandată folosirea dimensiunilor mici, discrete, respectarea compoziţiei faţadei precum şi elementele de decor, bosaje, etc. a căror logică nu trebuie încălcată prin modul de amplasare a mijlocului de publicitate”, a comunicat Primăria Sibiu despre modalitatea corectă de afișaj în centrul istoric al Sibiului

Mai nouă Mai veche