Ofițerul anticorupție Mihail Martin, din arest preventiv în arest la domiciliu. Bărbatul, acuzat că le oferea protecție polițiștilor șpăgari de la Serviciul de Permise și Înmatriculări

Judecătorii Curții de Apel Suceava au hotărât, în ajunul Crăciunului, să înlocuiască măsura arestului preventiv cu măsura arestului la domiciliu pentru ofițerul Mihai Martin de la Serviciul Județean Anticorupție Suceava al Ministerului de Interne. 

Mihail Martin este acuzat de procurorii DNA Suceava că a oferit protecție polițiștilor șpăgari de la Serviciul de Permise și Înmatriculări Suceava. Totodată, Mihail Martin este acuzat că ar fi primit mită o mașină de teren de la șeful Serviciului de Permise, Radu Ionuț Obreja. Mașina i-ar fi oferit-o apoi unei tinere cu care avea o relație. 

În schimb, Mihai Martin susține că ar fi plătit mașina. 

„Protecția juridică, asigurată de ofițerul DGA pe parcursul anului 2020 ar fi constat în divulgarea, fără drept, a unor informații la care avusese acces în virtutea atribuțiilor, informații menite să îl favorizeze pe Obreja Radu Ionuț, șeful Compartimentului permise Suceava și pe complicii săi. 
Concret:
  • l-ar fi informat pe șeful Compartimentului permise despre autorizarea a cinci investigatori sub acoperire într-un dosar penal în care acesta din urmă era vizat de procurorii anticorupție;
  • i-ar fi oferit date despre pregătirea unei acțiuni de constatare în flagrant a unei infracțiuni de corupție;
  • l-ar fi informat despre autorizarea unor măsuri de supraveghere tehnică și stadiul cercetărilor într-un dosar penal în care șeful Compartimentului permise și complicii săi erau vizați de procurorii anticorupție;
  • i-ar fi transmis informații legate de un apel telefonic TELVERDE primit de DGA Suceava, ce conținea date concrete despre comiterea unor activități infracționale de corupție în legătură cu obținerea permisului de conducere. Devoalarea acelor informații ar fi modificat conduita persoanei denunțate, ceea ce a îngreunat tragerea la răspundere.
La data de 18 august 2020, ofițerul de poliție Martin Mihail ar fi pretins, printr-un intermediar, de la șeful Compartimentului Permise Obreja Radu Ionuț, un autoturism de teren, iar la data de 8 noiembrie 2020 ar fi și primit autoturismul, cu titlu gratuit, în schimbul omisiunii sesizării din oficiu și furnizarea unor informații nedestinate publicității cunoscute în virtutea atribuțiilor de serviciu. Conduita ofițerului l-ar fi pus la adăpost pe șeful compartimentului permise și pe complicii săi de o eventuală răspundere penală pentru activitatea infracțională de corupție desfășurată în legătură cu permiselor de conducere”, se arăta în comunicatul transmis de procurorii DNA Suceava.

Mai nouă Mai veche