Teste în laboratorul USV pentru a se determina dacă noua tulpină a coronavirusului a ajuns deja în România

Marea Britanie se izolează după ce peste 1.000 de cazuri asociate unei noi tulpini au fost identificate pe teritoriul său. Începând de duminică, în Europa au intrat în vigoare noi restricţii de circulaţie, din cauza noii tulpini coronavirus care circulă, în special, în Marea Britanie. Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava a cerut oficial probe pentru a afla dacă noua mutaţie a coronavirusului se află deja pe teritoriul nostru.

Nu ştim cât de mult s-a răspândit noua tulpină a coronavirusului în Europa, dar Comisia Europeană le cere tuturor ţărilor membre ale Uniunii Europene să facă eforturi pentru a preveni răspândirea acestei forme a virusului.

Cel mai important lucru este ca laboratoarele din fiecare ţară să analizeze şi să secvenţieze virusul, în urma testelor PCR.

În România, acest lucru se face la Universitatea din Suceava. Mihai Dimian, prorector al universităţii spune că am putea şti şi noi dacă noua tulpină circulă în România, a trimis deja solicitări la Timişoara şi Craiova să trimită probe ale unor oameni veniţi din Marea Britanie în ultimele două săptămâni, iar rezultatele le vom avea, cel mai probabil, după Revelion.

„Până de Crăciun vom primi aceste probe. Ele trebuie stocate şi transportate în condiţii speciale. Observ că sunt acum tot felul de ştiri legate de depozitarea vaccinului. Ei, cam aşa trebuie procedat şi cu aceste probe. Până acum, noua tulpină a fost descoperită, pe lângă Marea Britanie, în Danemarca, Olanda şi Italia. Nu sunt dovezi clare, dar britanicii spun că noua tulpină de coronavirus se transmite cu 70 la sută mai repede decât cea care a circulat în primul val al epidemiei”, a afirmat pentru Aleph News Mihai Dimian, prorector al Universităţii Suceava.

„De cele mai multe ori virusul nu este mai activ, pentru că nu încearcă să îşi omoare gazda, ci să devină mai contagios, ca să se poată răpândi cu mai mare uşurinţă. În acest moment, când ştim că virusul suferă mutaţii foarte repede şi ştim că avem această mutaţie, trebuie să luăm în calcul o campanie de vaccinare mult mai rapidă.”, a apreciat Radu Ţincu, medic ATI de la Spitalul Floreasca.

Specialiştii spun că trebuie să treacă mai multe luni de mutaţii succesive ale unei tulpini de virus până când un vaccin să devină ineficient.

„Nu există elemente care să arate că antircorpii neutralizanţi, faţă de virusurile circulante în acest moment, inclusiv faţă de această tulpină nu ar fi eficient, dar, pentru că este de puţin timp la dispoziţia noastră, nu la a noastră, la dispoziţia cercetătorilor, rămâne de văzut dacă efectul neutralizant al anticorpilor rămâne la fel de bun şi în cazul acestei tulpini”, a menţionat Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS.

Deşi noua tulpină a coronavirusului suferă mutaţii, asta nu înseamnă că vaccinul nu va fi eficient.

Pentru asta, ar trebui imediat identificaţi şi testaţi cei care ar fi putut contacta noua tulpină sau au istoric de călătorie în ţările în care aceasta a fost deja identificată. Sistemul de răspuns rapid al Uniunii Europene trebuie notificat urgent, în cazul în care este identificată noua tulpină. Ar trebui să fie emise recomandări de evitare a călătoriilor care nu sunt esenţiale şi a activităţilor sociale.

Mai nouă Mai veche